Как кучетата виждат света

куче Снимка: iStock

Д ействително ли всичко в света на кучетата е черно-бяло? Тази идея, че домашните ни любимци не различават цветове и действителността около тях е ситуирана в сиви краски, е приемана за истина и разпространявана от десетилетия. Нови изследвания в областта, касаещи кучешката анатомия и поведение обаче показват, че макар да не могат да различават същите нюанси като хората, четириногите ни другари все пак виждат някои цветове. 

Какво представлява цветната слепота?

Английският учен Джон Далтън (1766-1844) пръв провежда някои изследвания върху вродения далтонизъм. Така още в края на 18 век британецът открива и анализира този феномен, който пречи на него и брат му да разпознават някои цветове. Според исторически справки двамата бъркали аленото със зеленото и розовото – със синьото. 

При хората дефектът в червено-зеленото възприятие е най-честата форма на дефицит на цвят. В световен мащаб е известно, че до 8 процента от мъжете и 0,5 процента от жените със северноевропейски произход имат червено-зелена форма на далтонизъм. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тя се причинява от аномалии в молекулите, които служат за разпознаване на цветовете, известни още като конуси, които се намират в ретината - лигавицата в задната част на окото, която преобразува светлината в електрически импулси. В последствие – тези сигнали се предават през зрителния нерв до мозъка, където се формира изображението. 

Хората, при които някои от тези молекули (известни още като фоторецептори) липсват, нямат възможността да разпознават определени дължини на светлинните вълни. Това ги прави далтонисти, въпреки че на практика и те различават някои нюанси. Червено-зелените далтонисти виждат жълто и синьо, но елементите в червената гама им изглеждат сиви или кафяви. 

Митовете за кучетата, които не виждат цветове

Идеята, че кучетата виждат света около себе си само в нюансите на черното и бялото, се преписва на Уил Джуди, любител на четириногите през целия си живот, писател и издател на списанието Dog Week. Той е първият, който декларира, че кучетата имат лошо зрение и смята, че могат да виждат отделни нюанси и тонове, както и само общи очертания и форми.

„Вероятно целият външен свят им изглежда като различни акценти на черното и сивото“, пише Джуди в своето ръководство от 1937 година, озаглавено „Дресировка на кучето“, цитирано от Американския киноложки клуб (АКС).

През 60-те години на миналия век други изследователи изказват предположението, че единствените бозайници, които могат да различават цветове, са приматите. Има няколко изследвания от този период, които подкрепят тези твърдения. 

кучетаСнимка: iStock

Далтонисти ли са кучетата?

През последните няколко десетилетия изследванията, фокусирани върху структурата на кучешкото око, разкриват някои съществени разлики в начина, по който то е устроено – в сравнение с човешкото. Еволюцията и функцията са довели до тези различия, смятат учените. За разлика от нас, четириногите са развили сетивата си и за нощен лов, за да могат по-лесно да проследяват и улавят храната си дори, когато навън е тъмно. За това и очите им са се приспособили да виждат по-добре в мрака и да улавят движение.

Вижте още: Виждат ли кучетата в тъмното?

„За целите на лова през нощта, кучешките уши имат по-голяма леща, повърхност на роговицата и отразяваща мембрана, известна като тапетум, която подобрява нощното виждане. Благодарение на това животните виждат по-добре и при слаба светлина в ретината“, обяснява главният ветеринарен директор на AKC, д-р Джери Клайн. 

кучетаСнимка: iStock

Ретината на окото е мястото, където учените са открили и ключа към основната разлика в цветовото възприятие между кучетата и хората. 

Ретината е съставена от милиони светлочувствителни клетки. Тя включва:

  • Пръчици – изключително чувствителни клетки, които улавят движение и работят дори при слаба светлина
  • Конуси – работят при ярка светлина и контролират възприемането на цветовете

При кучешката ретина има повече пръчици, отколкото конуси, докато при хората е обратното и това очевидно води до основната разлика в цветовото възприятие. Всеки тип конус регистрира различна дължина на вълната на светлината. Този за червено и зелено дава на хората възможността да видят цвета на розата или зелената ябълка, например. При кучетата, и някои далтонисти, липсва тази възможност. 

кучетаСнимка: iStock

Междувременно е известно, че има някои видове риби и птици, които могат да различат дори по-широк диапазон от цветовия спектър, отколкото хората.

И така, могат ли кучетата да виждат цветове като нас?

Учените вярват, че цветното зрение на кучето е подобно на това на човек, който има червено-зелен далтонизъм. Това сочат резултатите от изследване, проведено от Джей Нейц, ръководител на лабораторията за цветно виждане в катедрата по офталмология във Вашингтонския университет. 

Кучетата могат да различават жълто и синьо, както и комбинации от тези цветове. Това прави възможно да виждат и част от света в сиво-кафявата гама.

Ами какво да кажем за буйната зелена морава, по която играете често? Вероятно за домашния ви любимец тя е по-скоро с вида на поле с мъртво сено. Яркочервената възглавница, върху която косматият ви приятел обича да подремва пък, за него изглежда като тъмнокафяво петно. 

Какво означава това за вас и вашето куче?

Сега, когато вече знаете, че домашният ви любимец не е в състояние да види определени цветове, би било логично да изберете играчки и продукти за тях, които включват тези нюанси, които могат да различат, нали? 

кучеСнимка: iStock

Това знание може да ви помогне и да си обясните, защо жълтата тенис топка е толкова любима играчка на косматия ви спътник, докато той е по-скоро апатичен, ако тя е с розов или червен цвят. 

Не е добра идея да избирате червени топки, независимо дали ги хвърляте в тревата или в езерото в парка – доста е вероятно животното да ги загуби. А ако го учите да прави разлика между две или повече играчки, би било разумно да изберете поне една от тях да е с жълт цвят. 

Интересен факт е, че макар да не могат да ги видят добре, червените и оранжевите играчки са сред най-популярните и често срещани при кучетата. За това – ако тренирате домашния си любимец и сте избрали топка с цвят, който то се затруднява да различи, може би вината, че дресурата няма очакваните резултати, отчасти е и ваша, нали?

 

*Снимките в материала са обработени чрез Dog Vision Image Processing Tool, инструмент, препоръчан от Американския киноложки клуб, който дава ясна представа как точно виждат света кучетата. Можете да опитате и сами: https://dog-vision.andraspeter.com/tool.php

 

Вижте още: 

Тенис топката – любима, но и опасна кучешка играчка

Виж още