Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

куче Снимка: iStock

З наете ли, че един средностатистически американец изяжда по 10,6 килограма моркови годишно? 

Замислете се, дори да не са вашият любим зеленчук, те са основна част от много класически рецепти – особено през по-хладните месеци от годината. Интересен факт е, че домашните ни любимци също много обичат моркови. Може би има нещо общо с това, че са твърди и хрупкави – кое куче не обича лакомство, което да дъвче?

Каквато и да е причината, факт е, че морковите са любима храна на много четириноги и са сред зеленчуците, които носят ползи за косматите ни спътници. Те са с ниско съдържание на калории, лесни са приготвяне и нещо, което винаги ще откриете в магазина наблизо. Имат изразителен вкус и са евтини – едва ли има нещо в морковите, което да не ви допадне, нали?

Ако все още не сте убедени защо е добре винаги да имате моркови под ръка в кухнята си – ето 10 причини, които правят добре познатият ни оранжев зеленчук страхотно лакомство за кучета. Разбира се, следва да споменем, че както с всяка човешка храна, и при даването на моркови на домашния ни любимец е необходима умереност. Не бива да забравяме и, че по-резки промени в диетата могат да причинят храносмилателни проблеми при някои четириноги, които са по-чувствителни от други.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Морковите съдържат бета-каротин

Бета-каротинът е антиоксидант, който спомага за защитата на клетките на организма от увреждане. Има преки доказателства, които сочат, че кучетата (особено малките) могат да абсорбират успешно бета-каротин чрез храната си и да извличат всички ползи за имунната им система, които той носи.

Бета-каротинът е добре известен и със своите ползи, свързани със зрението. Макар и да няма способността директно да го подобри, доказано е, че намалява риска от развитие на катаракта при кучета.

  • Морковите са отличен източник на витамин А

Това е мастноразтворим витамин, който се съхранява в мастните клетки на тялото, главно в черния дроб. Витамин А е с доказани ползи за зрението, растежа и добрия метаболизъм на вашето куче. Той може да помогне и за поддържане на здрави козина и кожа. 

Витамин А е един от двата витамина, при които свръхдобавката може да има отрицателни ефекти. Макар и рядко, съществува потенциален риск от токсичност. За това – както при всяко лакомство, имайте предвид пропорциите и дозирайте умерено. Морковите могат да бъдат чудесна добавка към диетата на четириногия ви приятел, но не бива да ги превръщате в заместител.

морковиСнимка: pixabay.com

  • Морковите са с ниско съдържание на калории и мазнини

Търсите нискокалорично, но забавно и интересно лакомство за вашето куче? Морковите са отличен избор. В един морков със средна големина се съдържат едва 25 калории, 6 грама въглехидрати и 2 грама фибри. 

  • Морковите се отглеждат лесно в градината

Ако живеете в къща с двор и имате малка градина, то трябва да знаете, че морковите оглавяват списъка с „най-лесните за отглеждане зеленчуци“. Те са подходяща култура дори за начинаещи градинари, а единственият им недостатък е, че ако ги отглеждате в камениста почва, може и да не станат много големи.

  • Морковите са лесно достъпни

Една от главните причини, поради които много стопани на четириноги предпочитат морковите като лакомство за домашните си любимци е, че те са нещо, което всеки има под ръка. Достатъчно е да ги нарежете на тънки ивици – лесно, бързо и просто. И винаги можете да си купите още от близкия супермаркет – това е продукт, който рядко отсъства от щандовете с плодове и зеленчуци, дори и в по-малките квартални магазинчета.

морковиСнимка: pixabay.com

  • Морковите са евтини

Що се отнася до цената, морковите са едни от най-рентабилните храни, с които можем да се сдобием. Средната им цена рядко е висока, а като бонус идва и по-дългата им трайност.

  • Морковите са с високо съдържание на разтворими фибри

Въпреки че фибрите не са основен хранителен елемент от диетата на кучетата (те природно нямат нужда от тях), приемът на разтворими фибри осигурява множество ползи на четириногите. Те помагат при храносмилателни проблеми като запек и диария, предотвратяват проблеми с аналната жлеза, помагат за контролиране на диабета и регулиране на теглото. 

  • Суровите моркови са страхотни за дъвчене!

Повечето кучета наистина обичат да дъвчат хрупкави неща. Тъй като са с ниско съдържание на калории и мазнини, оранжевите зеленчуци са чудесно допълнително лакомство за дъвчене – особено при домашни любимци, чието тегло трябва да се следи.

морковиСнимка: pixabay.com

Имайте предвид, че четириногите не могат лесно да смилат морковите, така че не е необичайно да видите парченца от тях в изпражненията им. За това най-добре е да не им давате зеленчуците цели, а на по-малки парченца или под формата на пюре.

Морковите могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на плака и зъбен камък при вашето куче. Те премахват частиците храна и увеличават производството на слюнка. 

Морковите могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на плака и зъбен камък при вашето куче. Те премахват частиците храна и увеличават производството на слюнка. 

Забележка: Важно е да запомните, че само лакомствата не са ефективни за предотвратяване на зъбни проблеми. Ежедневното почистване и миене на зъбите на домашния ви любимец, както и регулярните посещения при ветеринарен лекар с цел проверка на денталната хигиена, са най-добрият начин да сте сигурни, че всичко е наред. 

  • Морковите се приготвят лесно

Ако давате морковите сурови на домашния си любимец, трябва да знаете, че по този начин зеленчукът може да е забавен за игра и дъвчене, но далеч не разкрива пълния си потенциал от хранителни свойства. Клетките на морковите са заобиколени от целулоза – дълга верига от свързани молекули захар, която четириногите не могат да метаболизират. 

За да могат домашните ни любимци да получат най-много ползи от морковите, те трябва да са варени или направени на пюре. Тези процеси разглеждат целулозата и правят достъпни до косматия ви другар повече от хранителните вещества. 

морковиСнимка: pixabay.com

  • Можете да споделяте лакомството

Ако и вие обичате моркови (има една чудесна „рецепта“ – нарязани моркови на ивици, накиснати за малко в сока от един лимон), то можете да правите приятна и здравословна закуска/прихапване между основните яденета, което да споделяте с домашния си любимец. По-малко занимавка и време за почивка за вас – повече забавление и щастие за кучето ви!

 

 

Вижте още:

5 човешки храни, които са полезни за кучето

Виж още