Кога кученцата започват да маркират територия

кученце Снимка: iStock

А х, кученцата! Тези малки и жизнерадостни същества носят огромно количество радост и удовлетворение на своите собственици. Но понякога – и известно разочарование, особено ако са започнали отскоро да проявяват териториално поведение, свързано с маркиране чрез урина. От опит знаем – никак не е забавно за почистване. А най-лошото е, че често маркирането започва от най-ранна възраст, пишат от Американския киноложки клуб.

кученце играчкиСнимка: iStock

Маркиране на територията

Кучетата по природа са териториални животни. На домашните ни любимци инстинктивно им идва да стават притежателни към различни „неща“, независимо дали това са любимите им хора, ъглите на дома, мебелите или нещо друго. Няколко са факторите, които могат да отключат териториалната страна на характера при кучетата, като най-често те са свързани със средата и желанието за чифтосване. И мъжките, и женските маркират с урина. 

кученцеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Заобикалящата среда като фактор

При малките кученца именно заобикалящата ги среда може да предизвика поведение на териториално маркиране с урина. Ако животното почувства, че непознато куче или човек нахлува в личната му територия (вашия дом), това може да го накара да се почувства нервно, притеснено и то да маркира, за да заяви принадлежността си. Ако кутрето види нещо ново, с което не е свикнало, това също може да пробуди у него териториално поведение – независимо дали е „смущаваща“ нова мебел в хола или съсед от другата страна на улицата. 

кученцеСнимка: iStock

Кученцата обикновено не маркират с урина, докато не навършат минимум три месеца, съобщават от ASPCA.

Естественият порив за съжителство

Териториалното маркиране, което се задейства от желание за чифтосване, а не от обстоятелства, свързани с околната среда, започва, когато кученцата достигнат полова зрялост. Това обикновено се случва, когато малките са на възраст между 6 месеца и една годинка. Ако мъжко животно види друго куче, което възприема като противник в стремежа си да привлече вниманието на разгонена женска, то може да маркира своята територия. А ако самата женска иска да се увери, че всички мъжки в района са наясно, че е в цикъл на разгонване, тя също оставя следа чрез урина. 

кученцеСнимка: iStock

Кастрация и стерилизация

Маркирането на територия е хормонално поведение, независимо дали кученцето е водено от стремежа си да защити своята територия или от нуждата да си намери партньор. Поради това, кастрацията и стерилизацията обикновено премахват или поне – намаляват, поведението на маркиране. 

Ако процедурата се извърши преди настъпване на репродуктивна зрялост, това може значително да намали поведението на маркиране на урина в бъдеще, 

Здравословни проблеми

Не бива да се приема автоматично, че петната от урина, които откривате на различни места из дома си, непременно са признаци на маркиране на урина. Особено ако кученцето е под три месеца. Влажните петна могат да са индикатор на здравословно заболяване, като например инфекция на пикочните пътища. Не бива да забравяме и, че кутретата нямат капацитета да стискат толкова дълго, колкото по-възрастните си събратя. За това, особено през периода на обучение на хигиенни навици, инцидентите са нещо обичайно. 

малко кученцеСнимка: iStock

Ако имате съмнения дали „маркировката“ на кучето ви действително е това, което изглежда или се касае за друг здравословен проблем – заведете го при ветеринарния си лекар на преглед.

 

 

Виж още