Кои декорации за Хелоуин са безопасни за домашни любимци

куче хелоуин Снимка: iStock

О фициално настъпи това време от годината, когато декорациите за Хелоуин се появяват по рафтовете на големите магазини. Ако сте сред почитателите на празника или просто смятате, че малко допълнителна украса за повдигане на настроението никога не е излишна, ще забележите, че разнообразието от тикви, прилепи, вещици и свещи действително е внушително! Когато започнете да правите списък относно елементите от тазгодишната ви декорация обаче, не забравяйте да изберете такава, която е безопасна и за домашния ви любимец. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Декорациите за Хелоуин и домашните любимци

Идеята на украсата за Хелоуин е да е страшна, но по забавен начин. За нас. Но за кучетата ни голяма част от елементите в нея предизвикват уплаха, при това – съвсем не на шега! Декорациите, които мигат, светят, движат се и издават шум, могат да са стресиращи за четириногите ни другари. Може да откриете, че кучето ви не излиза със същия ентусиазъм на разходки в квартала, ако съседите ви са заложили на големи празнични елементи, например. 

С чувствителното си зрение и слух, котките също могат да се стресират, както от вътрешни, така и от външни декорации, най-вече от такива, които използват движение, светлина и звук.

Dogsandcats.bg

куче хелоуинСнимка: iStock

Страх, примесен с любопитство

Голяма част от домашните любимци могат да бъдат заинтригувани от декорациите за Хелоуин, без да осъзнават, че това не са страхотни нови играчки, които сте донесли у дома, специално за тях. Често любопитството може да е дори по-опасно от страха, защото бързо може да доведе до изгорени лапи, опърлени мустаци или нос, допрян върху свещите във фенерите...

Ако издълбаването на тиква е една от вашите традиции, най-добре би било да я държите навън, далеч от обсега на домашния си любимец. Същото се отнася и до запалените свещи – на високо място, където кучето ви няма достъп до тях. Никога не оставяйте четириногото без надзор, ако наоколо има запалена или включена украса! Захранваните с батерии LED свещи са по-безопасен вариант и се предлагат в различни стилове и модели, за да отговорят на всички нужди на празничния декор. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Опънатите през стаята паяжини, леките нишки и електрическите кабели също представляват опасност за домашните любимци. Котките могат да бъдат привлечени от светлинките и да се заплетат в тях, а кучетата – да ги възприемат като чудесна играчка за дъвчене. За това – дръжте жилавите декорации, въжета и жици далеч от обсега на животни.

Избор на безопасни за домашни любимци декорации за Хелоуин

Помислете за безопасността и комфорта на домашния си любимец, когато избирате украса за Хелоуин.

Приемете, че косматите ни другари няма да имат възможност да свикнат с новата и страшна украса за краткото време, в което я излагате. Декорациите, които имат включено движение, светлина и звук, могат да изплашат животните, за това по-добре е да ги поставите на терасата или в двора си.

Имайте предвид, че ако нещо много уплаши домашния ви любимец, това може да изгради у него асоциация между страшния предмет и частта от къщата, в която той стои. В дългосрочен план може дори да се стигне до тревожно поведение като криене, отказ на животното да се храни, избягване на определени части от къщата или категоричен отказ да излезе навън. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Най-добрият и безопасен вариант е да ограничите вътрешните декорации до тези, които не са свръхстимулиращи. Светлините и свещите без пламък са добър вариант, задължително – поставени някъде нависоко. Избягвайте мигащи червени очи, както и такива украси, които се движат или издават звуци.

Големи или надуваеми балони, тикви или чудовища също могат да бъдат доста плашещи, за това е по-добре да ги пропуснете. 

Съвети за безопасност на Хелоуин за нощта на Хелоуин

Каквито и да са плановете ви за нощта на Хелоуин, опитайте се да запазите максимално комфорта и спокойствието на домашния си любимец. Котките и кучетата могат да се стресират от шумни партита, маскирани хора, чукане на входната врата и продължително звънене на звънеца. Осигурете на косматия си другар безопасно място, далеч от всеобщата врява, където може да намери спокойствие. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Пазете всички лакомства далеч от любопитните му лапи и помнете, че опаковките от бонбони и близалки могат да причинят запушване на червата, ако бъдат погълнати от животни. 

В заключение, ако имате желание да украсите дома си за Хелоуин, то изберете декорации, които няма да се отразят на комфорта или да изложат на ненужни рискове здравето на домашния ви любимец. В крайна сметка – не си заслужава за една вечер да причините толкова ненужни неудобства, дискомфорт и в най-лошия случай – посещение до близката спешна клиника на четириногия си другар, нали?

Виж още