Кои храни са полезни за кучетата?

куче храна Снимка: iStock

П равилната диета осигурява необходимите хранителни вещества, витамини и минерали на вашия домашен любимец и подобрява неговото здраве и жизненост. В този аспект, познаването и включването на полезна храна за кучета в дневното му меню, е от съществено значение.

куче хранаСнимка: iStock

Кои храни е добре да включите в диетата на кучето си?

Балансираното хранене се характеризира с правилно съотношение на протеин, мазнини, витамини и минерали. Ето няколко основни храни, които са полезни и може да се включат в дневното меню на четириногия ви другар:

  • Яйца

Те са отличен източник на протеини, селен, цинк и витамин D.

Dogsandcats.bg
  • Сьомга

Богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на кожата и козината, както и за мозъчната функция. Препоръчително е да се дава само в умерени количества, тъй като съдържа високи нива на живак, съветват от екипа на онлайн магазин Alleva.

куче хранаСнимка: iStock

  • Черен дроб

Изключително богат на витамини от група B, желязо и други минерали.

  • Зеленчуци

Много от тях са полезни за кучетата, включително моркови, сладки картофи и броколи. Имат малко калории, но са богати на фибри, витамини и минерали.

куче хранаСнимка: iStock

  • Плодове

Ябълките, крушите и боровинките са чудесен източник на антиоксиданти, които може да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания. Те обаче трябва да се дават в умерени количества поради високото им съдържание на захар;

  • Пълнозърнести продукти 

Някои храни, като киноа и кафяв ориз, са също добър източник на фибри. Те може да се използват като алтернатива на зърнените храни, които водят до затлъстяване и диабет при кучетата.

куче хранаСнимка: iStock

Какви са ползите от подбраната храна за кучета?

Здравословното и балансирано хранене със специално подбрана храна носи множество ползи за вашия четириног приятел:

  • Подобрено здраве

Балансът в диетата може да подобри цялостното му здраве, като укрепи имунната му система и предотврати появата на хронични заболявания;

  • Повече енергия 

Правилното хранене ще осигури на вашето куче повече енергия, което ще го направи по-активно и щастливо.

куче хранаСнимка: iStock

  • Здравословно тегло 

Балансираната диета ще помогне за поддържане на здравословно тегло, намалявайки риска от затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми.

Въпреки че тези храни може да бъдат отлично допълнение към диетата на вашето куче, е важно да се консултирате с ветеринар, за да се уверите, че те са подходящи за индивидуалните му нужди и здравословно състояние. 

куче хранаСнимка: iStock

Помнете, че най-добрата храна за вашия домашен любимец е тази, която е добре балансирана и съобразена с неговите уникални потребности!

 

Виж още