Кои са 7-те основни групи кучета и къде попада вашият домашен любимец

кучета Снимка: iStock

З наем, че домашните ни любимци произхождат от диви кучета, а съжителството им с хората датира хиляди години назад. В процеса на опитомяване са се появили различни видове четириноги, които вероятно са се разделили на групи преди повече от 5000 години! За да категоризират всички тях, от Американския киноложки клуб (АКС) са създали списък с признатите породи, всяка от които се вписва в седем основни групи. 

кучетаСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да преминем през всички тях, за да можете да определите сами къде се вписва вашето кученце.

Какво представляват породните групи?

Като всяка друга класификационна система, така и тези категории се появяват, за да помогнат да се определи къде се вписва всяко животно на база специфични характеристики. В този случай основен фактор е първоначалната работа, за която животните са били развъждани. 

Dogsandcats.bg

Това означава, че ако се върнете назад до предците на вашето куче, то ще го видите да изпълнява дадена задача. И към днешна дата някои четириноги, макар и не всички, са запазили нагласите си. 

кучетаСнимка: iStock

Колко вида породи има?

Седем са основните групи кучета, базирани на база породата им. Като точна бройка колко са самите те, към момента е трудно да се определи. 

Не забравяйте, че едно куче трябва да е чистокръвно, за да се впише в тази класификация – вашият микс между Хъски и Лабрадор, например, не попада в нея. Важно е да отбележим също, че всички домашни любимци са от един вид - Canis lupus familiaris, и могат да се кръстосват помежду си, но също така се различават значително. 

Кои са 7-те основни групи породи кучета и по какво се различават?

  • Спортна група

Тези трудолюбиви кучета са били отглеждани, за да бъдат в помощ на ловците, особено при извличане на отстреляна плячка във водата. Вероятно се досещате, че любимото куче на Америка – Лабрадор ретривър, принадлежи към тази група. 

кучета срещаСнимка: iStock

Към днешна дата ще познаете, че косматият ви другар е „спорна натура“, ако обича дългите разходки и игрите във водата. Препоръчваме да вземете у дома куче от тази група само, ако разполагате с достатъчно пространство и енергия, за да се занимавате с него, да тренирате и да се упражнявате редовно.

  • Групата на хрътките

Тези кучета са обучавани да ловуват сами. Ще разпознаете бързия Грейхаунд и подвижния Дакел като два от представителите на тази група. Много от четириногите, които попадат тук, са силно вокални, което означава, че издават силен звук, за да привлекат вниманието на стопаните си. Това са шумни домашни любимци – имайте го предвид!

  • Работна група

Както се подразбира от наименованието й, тази група е съставена от четириноги, селектирани с определена работна цел. Дали ще теглят шейни или ще охраняват дома ви – тези четириноги винаги са заети с нещо! Тук включваме Сибирското хъски, Аляския маламут, Немския дог и Нюфаундленда. 

Ще забележите, че повечето от тези кучета са големи и имаме предвид – наистина големи! Следователно, те не са подходящи за отглеждане в апартамент и се нуждаят от подходящо обучение. 

кучета срещаСнимка: iStock

  • Групата на териери

Макар привидно да изглежда ясно кои четириноги попадат тук, има някои породи, които може би не очаквате! Териерите получават своя собствена специална класификация и са селектирани за лов на гризачи. Колкото и да е странно, Питбулите също принадлежат към тази група, включително Американския стафордширски териер и Бултериера. 

Да, не бихме прекалили ако кажем, че тази група е съставена от кучета с голяма личност!

  • Групата на мини кученцата

Пригответе се да се разтопите от умиление! За разлика от другите породи, повечето той и мини кучета не са предназначени да са заети с нещо. Те обаче имат най-важната работа: да са до вас и да се грижат никога да не сте самотни! Чихуахуа, Ши Тцу или Мопс – членовете на тези група се адаптират добре към живот в апартамент и ще са най-щастливи да са около стопаните си!

  • Групата на овчарските кучета

Може да се изненадате да научите, че това е една от най-новосъздадените групи – тя съществува само от около 40 години. Всички кучета, които попадат тук, са селектирани за паша – дали на овце или говеда. А понякога – дори на хора!

кучета срещаСнимка: iStock

Корги и Немска овчарка съжителстват тук заедно с по-традиционните Колита. И тъй като тези четириноги са свикнали да прекарват дълги дни на полето с добитъка, ако изберете овчарка за домашен любимец, то имайте предвид, че той ще се нуждае от много упражнения и физическа активност. 

Заложете на такова куче само, ако можете да си позволите дълги ежедневни разходки и достатъчно време за игра.

  • Неспортна група

Малко неспецифична, но доста всеобхватна група, която включва Далматинците и Пуделите. И докато тук ще откриете голямо разнообразие, трябва да знаете, че всички четириноги, които попадат в нея, са отглеждани с някаква цел: това просто не е непременно задача, която се вписва добре в останалите категории. Популярни любимци като Френски булдог или Шиба ину, заедно с други по-редки видове като Мексиканското голо куче – всички те принадлежат тук. 

куче лято болноСнимка: iStock

И така, къде се вписва вашият домашен любимец? А знаете ли, че ако косматият ви другар е осиновен от приют, например, и не сте сигурни каква е породата му, можете да направите генетичен тест или да помолите експерт (като вашия ветеринарен лекар) за съвет, откъде да започнете. 

 

Виж още