Коя е най-добрата възраст за кастрация на кучетата?

куче кастрация Снимка: iStock

В ъпрос: Трябва ли да се кастрира кучето и кога?

Като цяло кастрацията е препоръчителна при домашните любимци. При мъжките е добре животното да достигне до полова зрялост и чак тогава да се пристъпи към интервенцията. Това е препоръчително, тъй като мъжките и женските полови хормони имат голямо отношение спрямо вторичните полови белези и здравното развитие на всяко куче, докато то израства. 

куче кастрацияСнимка: iStock

Специално при мъжките кучета породата също играе голяма роля, като се обръща внимание и на размера на животното – дали е дребно, средно или голямо. Като обща препоръка: добре е мъжките кучета да са навършили поне година, преди да се направи кастрация, като тук включвам и едрите породи, при които е най-добре да се изчака около 18 месеца. При женските кучета стерилизацията може да бъде преди първото разгонване или между първото и второто. 

Dogsandcats.bg

куче кастрацияСнимка: iStock

Какви са страничните ефекти, които стопаните могат да очакват след кастрация на кучето си?

Освен доказаните ползи на тази процедура при предпазване на животните от някои заболявания, най-често – свързани с половите органи, има и някои странични ефекти, с които е добре стопаните да се запознаят. Най-често това е наднорменото тегло, въпреки че то може да се балансира с подходяща диета. Съчетана с физическа активност, съобразена с възможностите на животното, тя би следвало да окаже необходимия ефект за поддържане на теглото в норма. 

куче кастрацияСнимка: iStock

Ще има ли промени в поведението на кучето ми след кастрация?

Тук нещата са доста индивидуални. Факт е, че една част от кучетата могат да станат по-спокойни и по-уравновесени, като това по-често се отнася по-скоро за мъжките, отколкото за женските животни. Много рядко може да се случи обратното – след кастрация мъжко куче да отключи агресия. 

Вярно ли е, че е добре за женското куче да има поне едно котило, преди да бъде стерилизирано?

Това е един много широко разпространен и стар мит, който обаче не отговаря на действителността. Имаме много случаи на женски кучета, които са раждали неколкократно, а след това са лекувани от тумори на млечната жлеза, да кажем. Въпреки че кастрацията да не може да предпази на 100% от развитие на тумори на млечната жлеза, процедурата намалява значително процента от вероятност от развитие на пиометра (гнойно възпаление на матката).

куче кастрацияСнимка: iStock

 

 

Виж още