Колко токсичен е чесънът за кучетата?

куче Снимка: iStock

Ч есънът е нещо, което използваме често при готвене. Освен че придава вкус и аромат, консумацията му може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, висок холестерол и повишено кръвно налягане. Що се отнася до домашните ни любимци обаче, нещата стоят доста по-различно. Всъщност, чесънът е една от храните, които никога не бива да споделяте с косматия си другар. 

Чесън (Allium sativum) е многогодишно, луковично растение от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). Останалите му близки роднини са лукът, празът и дивият лук. Поради откритите в тях съединения, наречени дисулфиди и тиосулфати, консумацията им е токсична за кучета и котки. Тя може да доведе до анемия – увреждане на червените кръвни клетки. 

чесънСнимка: iStock

Някои признаци на отравяне с чесън при кучетата включват повръщане, диария, лигавене, коремни болки, слабост, летаргия и задъхване.

Dogsandcats.bg

Количеството чесън, което може да причини нежелани промени в кръвта на кучето, е между 15 до 30 грама чесън на килограм телесно тегло. Имайте предвид обаче, че може да отнеме известно време, преди да се появят признаците на отравяне. За това се обадете на ветеринарния си лекар в момента, с който установите или дори – ако само подозирате, че животното е консумирало чесън. Дори и то да се държи съвсем нормално.

 

 

 

Виж още