Колко време отнема козината на кучето да порасне отново след операция?

куче Снимка: iStock

З наем, че никой стопанин на домашен любимец не мечтае за деня, в който ще му се наложи да заведе кучето си на ветеринарен лекар, за да бъде то оперирано. И все пак, много четириноги се подлагат на различни хирургични интервенции в даден момент от живота си. 

Инциденти се случват, медицински състояния се появяват, а понякога дори нещо рутинно може да изисква намеса от страна на хирург. Освен след оперативното възстановяване, едно от нещата, които тревожат родителите на домашни любимци, е повторното израстване на козината. Защото, независимо от причината за интервенцията, ветеринарният лекар трябва да обръсне кучето в засегнатата област преди да разреже кожата. 

кучеСнимка: iStock

Тази процедура не само засяга естетиката на вашия любим приятел, но може и да компрометира здравето му. Ако, например, операцията се случва през зимата и навън е студено, животното може да се чувства крайно дискомфортно. 

Dogsandcats.bg

Колко време отнема кучешката козина за порасне отново след операция?

За съжаление, няма един категоричен отговор на този въпрос. Като цяло, обикновено отнема няколко седмици, за да достигне козината на животното до първоначалната си дължина. Колко бързо ще се случи това зависи и от още няколко фактора, сред които: 

  • Индивидуалността на кучето

Всеки домашен любимец е различен и има своя индивидуалност. Можете да обръснете две животни от едно котило до кожа и да забележите с изненада, че козината на едното расте много по-бързо, спрямо тази на другото. Макар да няма точно обяснение как се случва това, лекарите смятат, че вероятно се дължи на факта, че кучетата реагират различно на определени ситуации. Може би при някои животни системата за кръвоснабдяване е по-ефективна, в резултат на което има по-бърз растеж на козината. 

кучеСнимка: iStock

  • Кой сезон от годината е 

Какво е времето навън в момента, когато се извършва операцията, също влияе на растежа на космите при кучетата. При това – повече, отколкото предполагате!

Проучване, направено с цел да се определи дали има връзка между сезона и растежа на козината на домашните любимци сред операция, приложено върху Лабрадор ретривъри, доказва, че това е вярно. За целите на експеримента кучетата са обръснати по различни време на годината при еднакви условия. Констатациите показали, че козината им израства отново за период от около 14,6 седмици през пролетта, 14,5 седмици през лятото, 13, 6 – през есента и 15,4 – през зимата.

козинаСнимка: iStock

  • Типът бръснене

Под вид на бръсненето имаме предвид дълбочината му. Очевидно е, че ако ветеринарният лекар е срязал твърде дълбоко, близо до кожата, то ще отнеме повече време, докато козината порасне отново. Причината е, че всяко косъмче трябва да започне от нулата и се нуждае от повече време, за да достигне предишната си дължина. 

кучеСнимка: iStock

  • Типът на кучешкото палто

Това е един от ключовите фактори, обуславящи скоростта, с която козината на домашния ви любимец ще възвърне първоначалния си вид преди операцията. 

Ако кучето ви няма подкосъм, то козината ще порасне много по-бързо, отколкото ако разполага с двойна козина. В идеалния случай подкосъмът расте с по-бърза скорост в сравнение с външния слой, при който може да отнеме до година, за да възвърне обичайното си състояние. 

  • Обръснатата зона

Дължината на козината на вашето куче не е еднаква по цялото му тяло. Някои части са с по-къс косъм, докато при други – той е много по-дълъг. 

кучеСнимка: iStock

Примери за области с по-къса козина са главата, лапите, опашката и муцуната на животното. Те не се нуждаят от дълго време, за да се възстановят след бръснене. От друга страна, ако интервенцията е била на корема, гърдите, шията или гърба на четириногото, то ще отнеме доста повече дни, за да възвърне тази зона състоянието си от преди подстригването. 

  • Здравето на кученцето

Не на последно място, здравето на вашето куче също има огромно влияние върху това колко бързо или бавно козината му ще порасне отново след операция. 

Ако всичко с животното е наред, ще е необходимо и по-кратко време, за да се възстанови то – включително и козината му. В случай обаче, че четириногото не се чувства добре, изтощено е или е под стрес, организмът му ще има необходимост от повече време, за да достави хранителни вещества на кожата и косата, като по този начин се удължава процеса.

Важно е да споменем, че някои четириноги страдат и от състояние, наречено алопеция. То е по-често срещано при домашни любимци, чиито собственици ги бръснат през лятото, например. Алопецията е пълна или частична загуба на козина на места, където тя е съществувала преди. За това е важно да наблюдавате внимателно домашния си любимец след операция и ако козината му не порасне отново в рамките на няколко месеца или стане на петна, да посетите ветеринарен лекар за преглед. 

куче алопецияСнимка: iStock

Като собственик на домашен любимец вие заслужавате да знаете кога вашето сладко космато приятелче ще стане отново очарователно, каквото е било преди операцията. За ваш късмет, кучешката козина расте бързо и след няколко седмици нещата ще се нормализират. Ако не – дайте на животното още малко време, а след това се свържете с ветеринарния си лекар.

Виж още