Краставиците - разхлаждащо лакомство за кучетата в летните жеги

куче Снимка: iStock

Т е са хрупкави, питателни, освежаващи и нискокалорични. Ние обичаме да ги слагаме в салати, смутита и супи, а някои кучета ги намират за особено интересни и вкусни. И въпреки че нямат нищо против да добавим няколко парченца към закуската им, безопасно ли е да даваме краставици на домашните ни любимци? 

Въпреки че често се бъркат със зеленчуци, краставиците всъщност са плодове, част от семейството, което включва и пъпешите, както и тиквите. Това значи, че те са пълни с фибри, вода и други хранителни вещества. И представляват здравословно, хидратиращо лакомство както за хората, така и за косматите ни приятели.

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат краставици?

Въпреки че има някои плодове и зеленчуци, които стопаните на четириноги е по-добре да избягват (гроздето и лукът са сред първенците в класацията),

Dogsandcats.bg

краставиците получават зелена светлина от повечето ветеринарни лекари. Специалистите са единодушни – те са здравословна алтернатива на конвенционалните лакомства за кучета, защото са нискокалорични, с високо съдържание на полезни фибри и не на последно място – кучетата ги обичат!

В половин нарязана на лентички краставица има едва осем калории. За сравнение – в едно кучешко лакомство със средна големина се съдържат между 40-45 калории. Лесно е да се ориентираме кое е по-полезно за косматия ни другар, нали?

Ползите от яденето на краставици при кучетата

Освен че са с ниско съдържание на натрий и мазнини, краставиците имат високо съдържание на вода (до 95%). Това значи, че те са чудесен избор за кучета с наднормено тегло, както и за всяко четириного, което има нужда от нещо хидратиращо и освежаващо след дълга разходка навън през горещите дни. Някои ветеринари препоръчват да замените обичайните кокалчета, бисквитки и други лакомства на домашния си любимец с краставицикато начин да поддържате килограмите му в норма. 

кучеСнимка: iStock

Краставиците съдържат много полезни хранителни вещества и минерали, както за кучетата, така и за хората. Сред тях са витамини В, С и К, мед, калий, фосфор и магнезий. 

Доказано е, че консумацията на краставици помага за контролиране на високата кръвна загар и намалява вътрешните възпаления. Високото съдържание на фибри, манган и бета-каротин се отразяват добре на храносмилането. Разбира се, за да се извлекат изброените ползи, домашният ви любимец трябва да хапва по-големи количества, но дори и малки парченца краставици, добавени към основната му храна имат своите предимства. 

За какво да внимаваме, когато даваме на кучето си краставици?

Въпреки че се считат за безопасни за консумация от нашите кучета, все още има някои неща, за които да внимавате ако сте решили да включите краставиците в диетата на косматия си другар. 

кучеСнимка: iStock

Основното, за което да следите, е как реагира домашният ви любимец на консумацията им. В някои случаи е възможна поява на стомашно-чревни разстройства, тъй като всяко четириного обработва „човешката храна“ по различен начин. 

Винаги давайте краставиците нарязани на домашния си любимец. И то така, че да сте спокойни и сигурни, че няма опасност от задавяне. Съобразявайте какво количество да дадете на животното спрямо размера му. Логично е, че на един Голдън Ретривър не се полага толкова, колкото на един Джак Ръсел, нали?

Как да даваме краставици на кучето си

Основното тук е дали ги сервирате като допълнение към основната храна на кучето или като специална почерпка при изпълняване на поставена задача/команда. Във всички случаи – нека не са на гигантски късове, филийки или лентички, които могат да се заклещят в гърлото на животното и дори да причинят потенциални животозастрашаващи чревни запушвания. 

Никога не давайте на кучето си цяла краставица, тъй като рискът от задавяне или проблем с храносмилането й са твърде големи. 

Можете да е сурова или варена, най-добре – обелена, за да сведете до минимум приема на пестициди във влакнестата външна кожа, които са и трудни за смилане.

кучеСнимка: iStock

Както при всеки плод или зеленчук, не забравяйте да измиете добре краставицата, преди да я дадете на кучето си. 

Въпреки че технически са в същата категория, киселите краставички не се препоръчват за консумация от домашни любимци. Те са с високо съдържание на натрий, както и с добавени подправки като чесън и различни консерванти. 

 

Вижте още: 

10 най-вредни храни за кучето ни

Виж още