Кучешки етикет в парка

кучета парк Снимка: pixabay.com

Г оляма част от домашните кучета прекарват часове сами през деня, докато стопаните им са на работа. За това и четириногите ви приятели нямат търпение да се приберете вкъщи при тях – защото идва време за игри и забавления! 

Безспорно качественото време, прекарано с любимеца ви е важно, както за вас, така и за него. Но има още един начин, чрез който можете да му доставите невероятно удоволствие – да го оставите да поиграе с останалите кучета в парка.

кучетаСнимка: pixabay.com

Защо е важно кучето ни да се социализира?

Тичайки, боричкайки се и играейки с другите кучета в парка, домашният ви любимец за отрицателно време влиза във форма, развива мускулите и тонуса си, тренира ловкостта и издръжливостта си по един приятен начин. Сами можете да се уверите, че след час игра с друго четириного, кучето ви е буквално „капнало“ от умора, щастливо и доволно изплезило език. 

Dogsandcats.bg

Редовният контакт с други домашни любимци е важен за кучетата, които живеят в града. От една страна – не бива да забравяме, че четириногите ни приятели са „работни“ животни – те се учат едно от друго. Във всеки кучешки парк има изградена йерархия, съставена от по-възрастните и зрели кучета, след които се нареждат „новодошлите“ и по-младите. И едните учат другите на това кое е подходящо поведение и кое не. За малките кученца е много полезно да имат около себе си по-зрели – така се социализират по-лесно и бързо, научават се да общуват и шансовете да проявят агресия в бъдеще намаляват значително.

кучетаСнимка: pixabay.com

Кучешката социализация е полезна и за стопаните на четириноги, които покрай домашните си любимци могат да създадат нови контакти и приятелства. Няма нищо по-лесно от това да обсъдите поведението на кучетата ви, нали?

Етикет в кучешкия парк

Ако до сега не сте пускали кучето си в парка да поиграе на свобода с другите домашни любимци на съседите ви от квартала, ето някои насоки, които ще ви помогнат да се „впишете“ по-лесно и бързо в обстановката.

  • В публичните паркове са добре дошли само приятелски настроени, добре обучени кучета

Ако не можете да контролирате поведението на любимеца си без каишка, това не е точното място за вас.

  • Наблюдавайте любимеца си през цялото време

Независимо, че сте убедени, че кучето ви е дружелюбно и добре възпитано, винаги е възможно играта да стане по-груба и да се наложи да се намесите. Подобно на децата, кучетата понякога могат да се превъзбудят или екзалтират твърде, а това води до инциденти и нежелани наранявания. За това – не го изпускайте от очи!

  • В парка – само след третата ваксина

Изчакайте, докато кученцето ви е напълно имунизирано ( около две седмици след третата ваксина или докъм 4-ти месец), преди да го представите на останалите четириноги в близкия парк. 

  • Търсете близки по размер кучешки приятели

Добре е да подбирате групи или кучета, които са сходни с размерите на вашия любимец. Така ще сте спокойни, че няма да има инциденти.

кучетаСнимка: pixabay.com

  • Запознайте се предварително с правилата

Дръжте кучето си на каишка, докато не навлезете в границите на парка. Предварително проверете правилата – на някои места не позволяват изобщо да пускате любимеца си без повод, на други – няма ограничения, а на трети това е разрешено само в специално обособените зони.

  • Ако кучето ви се държи агресивно или започне спор с друго, веднага го вържете и прекратете играта.
  • Носете вода със себе си и почиствайте след кучето си.

За да можете да си позволите да пуснете без повод домашния си любимец в близкия парк, където да поиграе с останалите кучета, трябва да сте сигурни, че няма да се стигне до нежелани инциденти. 

куче в паркСнимка: pixabay.com

Ваше задължение като стопанин на животното е да се постараете да го тренирате и социализирате правилно и своевременно, за да може кузето да се възползва от всички възможности за комуникация, игри и забавления с останалите четириноги.

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

Как да отгледаме дружелюбно куче

Виж още