Защо е важно да тренираме кучето си

тренировка на куче Снимка: iStock

Д а имаш куче е нещо прекрасно! Това е същество, което ти носи радост, безрезервно приятелство и усмивки, учи те на отговорност и грижа. Независимо каква порода е вашият любимец, дали сте го взели от развъдник или сте осиновили животинче от приют, обучението му е важна част от вашия „дълг“ към четириногия ви приятел. 

Защо дресурата е важна?

Обучението е съществена част от това да имаш куче. По този начин се изгражда увереност, осигурява се интелектуална стимулация и не на последно място – укрепва и заздравява връзката между човека и неговото домашно животно. Това е начин, чрез който да комуникираме с четирикраките ни приятели, универсален „език“, с който те могат да ни покажат, че нещо не е наред или обратното – за пореден път да засвидетелстват факта, че биха направили всичко за нас. 

Тренировките и различните игри са начин да прекарваме пълноценно време с любимеца си, време, което носи наслада и удовлетворение не само на кучетата, но и на техните стопани. Чрез правилното обучение можете да се преборите с редица поведенчески проблеми, предразположености на съответната порода и не на последно място – ако четириногото е обучено правилно, вие сте направили важна стъпка в осигуряване на неговата, както и тази на околните безопасност. 

Психическото и интелектуално стимулиране е също толкова важно, колкото и ежедневното физическо натоварване. То играе особено важна роля през студените и дъждовни месеци, когато няма как любимецът ви да изразходва цялата си енергия навън. 

Dogsandcats.bg

Дали обучението ще накара кучето да се държи по-добре?

Неминуемо, колкото и да обичаме кучето си, понякога се ядосваме или сме разочаровани от поведението му. Друг път, дори да знае дадена команда, то може да откаже да я повтори от инат или просто в конкретния момент да не разбира какво искаме от него. 

Вредните навици и развитието на така нареченото „деструктивно“ поведение, са характерни в по-малка или по-голяма степен за всяка порода. Те се „отключват“ най-вече, когато кучето остава само, от скука или ако сме го обидили по някакъв начин. Това, разбира се, са инстинкти, защото самото куче няма как да знае кое е правилно или грешно. Именно ние сме тези, които, чрез поредица от правила и упражнения, съчетани с постоянство и търпение, трябва да „обясним“ на любимеца си кое е позволено и кое не. Да, отнема време и невинаги ще постигнем тези резултати, които ни се иска. Но обучението е ключът към по-доброто опознаване на кучето, на вникване в неговия начин на мислене – само така можем да постигнем хармонично съжителство и за двете страни.

Кога да започнете обучението?

Винаги е добре да започнете максимално рано да тренирате кучето си. При всяка порода е различно, като най-добре е да се запознаете със спецификите й, преди да започнете тренировките. Общовалидно е, че най-добре малкото куче възприема между 3-4 месец, тогава са и първите разходки (две седмици след поставянето на третата ваксина). В повечето случаи е добре в началото дресурата да е под формата на игра, в която се забавлявате заедно с любимеца си. При ловните породи можете да заложите на команди, имитиращи лова, за да се възползвате и развиете максимално заложените природни инстинкти на любимеца си. Докато кученцето е малко за него всичко е интересно, любопитно и наситено с много нова информация. За това и лесно губи концентрация и се разсейва. Постарайте се тренировките да не са по-дълги от 10-15 минути, поне през първите 1-2 месеца. 

Какъв метод да избера?

Най-препоръчваният и почти безотказен метод, който ще ви препоръчат не само в специалните кучешки училища, но и различни треньори, е позитивният. Това ще рече – чрез награди, похвали и поощрения, когато кучето е направило нещо „правилно“. Наградите могат да бъдат под формата на лакомства или играчки. Специалистите в областта на кучешкото поведение категорично отхвърлят методите, използващи физическа сила и наказания – по този начин само може да влошите проблемното или „лошото“ поведение на животното, често пъти то отвръща на агресията или обратното – става плахо, нерешително и страхливо. 

Какво представлява положителният метод за подсилване на желаното поведение?

Съществуват породи, при които обучението е по-трудно, представителите им не са свикнали да им се дават команди и рядко ще ги изпълнят, независимо дали ги поощрявате с лакомства или не. Ако сметнете, че не е по силите ви да се справите, задължително се обърнете към по-опитен дресьор - обикновено подобно гордо поведение се наблюдава при по-големи кучета, а ако те не бъдат възпитани правилно, могат да са опасни не само за себе си, но и за околните.

Какво ще спечелите ако дресирате кучето си?

Обучението на четириногия ви любимец носи ползи както за вас, така и за него. Чрез дресурата вие ще станете още по-добър собственик, защото по-лесно и бързо ще разбирате от какво има нужда четириногият ви приятел. Освен това - чрез доброто възпитание животното ще стане по-послушно и съответно ще можете да го взимате с вас навън, по кафенета и ресторанти, в хотели, разрешени за кучета без да се тревожите за държанието му.

куче в паркаСнимка: iStock

Дресурата помага на вашето куче да бъде по-социално и общително.Виждайки, че изпълнява командите ви и ви слуша, собствениците на други четириноги ще ги оставят по-спокойно да играят с вашия любимец. А това от своя страна ще подобри взаимодействието му с други кучета, ще му помогне да създаде нови приятелства и като цяло ще му донесе положителни преживявания.

Не на последно място – чрез научаването на основни гласови команди като „Ела“, „Мирно“  или „Стой!“, вие осигурявате на любимеца си по-голяма безопасност. Ако той ви има доверие и изпълнява каквото му кажете, то вие ще можете да го защитите и да реагирате във всяка ситуация. Освен това, ако кучето ви се загуби по поведението му ще може да се определи, че е домашно и съответно, който го намери ще се опита да ви потърси, дори и животното да е загубило нашийника си.

И накрая – не забравяйте, че винаги можете да научите старите кучета на нови трикове. За това – не подценявайте важността на обучението!

 

Виж още