Кучетата и кофеинът: защо е важно да държим домашния любимец далеч от кафето си

куче кофеин Снимка: iStock

К ато стопанин на домашен любимец, вие със сигурност сте готови да направите всичко, за да бъде кучето ви щастливо и здраво. Осигурявате му храна, вода и упражнения, играете и се грижите за външния му вид. Знаете ли обаче, че определени човешки храни и напитки могат да бъдат вредни за кучетата? Едно такова вещество е кофеинът. Докато той е безопасен за хората в умерени количества, ситуацията с домашните ни любимци е малко по-различна. 

Какво представлява кофеинът?

Кофеинът е естествен стимулант, който може да се открие в много растения, включително кафе, чай и какао. Добавя се към различни напитки и храни, включително шоколад, енергийни напитки, сода и някои лекарства. И, разбира се, в любимото ни кафе! 

куче кофеинСнимка: iStock

Кофеинът стимулира централната нервна система, което може да подобри умствената бдителност и да намали умората. И докато мнозина от нас имат нужда от своето кафе в различен час през деня, за да бъде той по-продуктивен, то важно е да знаете, че то може да бъде токсично за кучетата – дори в малки количества.

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци са много по-чувствителни към ефектите на кофеина в сравнение с хората. За това и поглъщането му може да причини редица сериозни здравословни проблеми при тях. 

Кои продукти съдържат кофеин?

Кофеинът може да се открие в много продукти, някои от които може дори да ви изненадат. Ето някои от най-често срещаните източници на кофеин, които е наложително да държите далеч от лапите на вашия питомец.

 • Кафе
 • Чай
 • Енергийни напитки
 • Газирани напитки
 • Шоколад
 • Някои лекарства (напр. болкоуспокояващи, против настинка и грип)

Важно е да отбележим, че дори безкофеиновото кафе и чай съдържат малки количества кофеин, така че е най-добре да ги избягвате.

куче кофеинСнимка: iStock

Колко вреден е кофеинът за кучетата?

Кофеинът може да има много по-силен ефект върху домашните ни любимци, отколкото върху самите нас. Както изтъкнахме по-горе, това се дължи на факта, че четириногите са много по-чувствителни към кофеина в сравнение с хората и дори малки количества могат да бъдат токсични. Причината, поради която това вещество е толкова опасно за кучетата ни е, че то може да причини свърхстимулация на централната нервна система. 

Състояние, което води след себе си набор от симптоми, които могат да се появят в рамките на 30 минути до 2 часа след поглъщането и могат да бъдат фатални, ако не се лекуват.

Някои симптоми на кофеинова токсичност при кучета включват:

 • Безпокойство
 • Забързано дишане
 • Сърцебиене
 • Мускулни тремори
 • Повръщане
 • Диария
 • Хиперактивност
 • Гърчове

Тежестта на тези симптоми зависи от количеството погълнат кофеин и размера на кучето. По-малките четириноги са по-податливи на кофеинова токсичност спрямо по-едрите си събратя, тъй като имат по-ниско телесно тегло и са по-чувствителни към ефектите на веществото. 

куче кофеинСнимка: iStock

Може ли кофеинът да бъде смъртоносен за кучетата?

Да, кофеинът може да бъде смъртоносен за кучетата, особено ако са поели голямо количество. Токсичната доза, приблизително, е около 9 милиграма на килограм телесно тегло. Което означава, че едно малко куче може да бъде силно засегнато само сред поглъщане на една чашка кафе. 

Смъртоносната доза кофеин за кучета е по-висока от токсичната, като варира в зависимост от размера и общото здравословно състояние на животното. 

куче кофеинСнимка: iStock

За да се предотврати кофеинова токсичност, дръжте всички кофеинови продукти извън обсега на домашния ви любимец. Това включва шоколад, пакетчета чай и дори – чашата от сутрешното ви кафе, в която има малко утайка и сте забравили на масичката в хола си. 

Съхранявайте продуктите, съдържащи кофеин, в шкаф или на висок рафт, където вашето куче не може да ги достигне.

куче кофеинСнимка: iStock

Какво трябва да направите, ако вашето куче погълне кофеин?

Ако подозирате, че кучето ви е погълнало кофеин, важно е да действате бързо. Свържете се с ветеринарния си лекар или спешна клиника в близост. Специалистите ще ви посъветват дали да се опитате сами да предизвикате повръщане или да доведете на място кучето си за лечение. 

Лечението на кофеинова токсичност може да включва предизвикване на повръщане, прилагане на активен въглен за абсорбиране на кофеина и осигуряване на поддържаща грижа за подпомагане овладяването на симптомите.

куче кофеинСнимка: iStock

 

Виж още