Кучето ми oблизва устни и преглъща – какво означава това?

куче облизва се Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че кучето ви облизва продължително устните си и преглъща, може би се питате защо косматият ви другар го прави? И, което е още по-важно, имате ли причина за притеснение?

куче облизва сеСнимка: iStock

Истината е, че четириногите облизват устните си и преглъщат по много причини, като често те са безобидни. В някои случаи обаче, това не е точно така. За да добиете по-добра представа, предлагаме ви да разгледаме заедно 10 вероятни причини за това поведение. 

  • Гадене и повръщане

Облизването на устните и преглъщането са класически признаци на гадене. В някои случаи те са придружени със затруднено дишане, задъхване и невъзможност на животното да си намери място. 

Dogsandcats.bg

куче облизва сеСнимка: iStock

Бързаме да уточним, че макар и неприятно, повръщането не е непременно нещо лошо. Това е естествената реакция на тялото, което се опитва да изхвърли нещо от стомаха, което не трябва да е там. И тъй като е неясен знак, често е трудно да се определи какво го причинява без допълнителни тестове. Ако питомецът ви повръща многократно, има диария и/или други признаци на дискомфорт, не губете време да посетите ветеринарния си лекар.

  • Глад

Благодарение на рутината, която предоставяме на домашния ни любимец, той знае кога е време за хапване. Например, ако кучето ви обикновено вечеря към 19:00 часа, то може да започне да облизва устните си и да преглъща с наближаване на времето за ядене. 

куче облизва сеСнимка: iStock

  • Комфорт

Забелязали ли сте, че кучето ви облизва устните си, когато нежно го галите по главата? Това е естествен отговор на вашия жест и служи като начин за самоуспокоение. Не е изключено и да е знак, че косматият ви другар се чувства спокоен и доволен.

  • Стрес и безпокойство

От друга страна, в несигурни ситуации, кучетата могат да се лигавят прекомерно поради стрес и безпокойство. Това от своя страна може да ги накара да облизват устните си и да преглъщат по-често. 

куче облизва сеСнимка: iStock

Кучетата страдат от различни видове тревожност, като най-често срещаните са страх, поради раздяла или безпокойство, свързано с възрастта. Ако забележите тези признаци, съчетани с облизването и преглъщането, обсъдете го с ветеринарния си лекар. 

  • Орален дискомфорт

Абсцеси, счупени зъби, гингивит и всичко останало, което предизвиква болка или дискомфорт в устата на кучето ви, може причини прекомерно слюноотделяне, а то от своя страна, да доведе до прекомерно облизване и преглъщане.

  • Проблем с устните

Това може да бъде нещо лепкаво по устните или подуване в следствие на нараняване или ужилване. Каквато и да е причината, възможно е кучето да ближе и преглъща прекомерно, докато се опитва да разбере защо усеща устните си различно. Повече от вероятно ще забележите проблема при внимателно вглеждане. 

куче облизва сеСнимка: iStock

  • Лош вкус

Лошият вкус, причинен от развалена храна, лекарство или нещо, което не трябва да се яде, може да причини облизване на устните и преглъщане.

  • Топлинен удар и дехидратация

Повишеното слюноотделяне е един от ранните признаци на топлинен удар и дехидратация, заедно с: летаргия, прекомерно задъхване, ярко червени венци, учестен пулс. Брахицефалните порочи кучета (с къса муцуна) като Булдог, Мопс или Боксер, са по-податливи на прегряване и топлинен удар, така че те трябва да прекарват ограничено време навън през горещите летни дни. 

куче облизва сеСнимка: iStock

  • Инфекция и болест

Бъбречно или чернодробно заболяване, бяс, подуване на корема, възпаление на синусите и още много други инфекции – всички те имат една обща черта: лигавене. Ако се касае за медицински проблем, то следете и за други признаци като: повръщане, диария, летаргия, треска, необяснима загуба на тегло, безпокойство, замаяност. Като цяло – всяка промяна в нормалното поведение на питомеца ви може да е червен флаг, че нещо с него може би не е наред.

  • Типично лигавене

Някои породи са по-склонни да се лигавят от други. Много от тях имат отпусната кожа и гънки по муцуната си, както и по-големи горни устни, което позволява на лигите да изтичат от устата им. За това и лично ние оценяваме усилията им да ги оближат и преглътнат излишното. В заключение, облизването и преглъщането е типично кучешко поведение. Но това далеч не означава, че то няма смисъл!

куче облизва сеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да успокоим кучето си по време на гръмотевична буря

Какво трябва да знаем за отглеждането на Американския питбул териер?

Виж още