Как да успокоим кучето си по време на гръмотевична буря

куче буря Снимка: iStock

В ашето куче се стряска и започва да лае към небето, когато види светкавица? Или директно се хвърля под леглото или дивана, когато чуе гръм? Ако ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени. За това, предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат да успокоите косматия си другар по време на гръмотевична буря. 

Защо кучетата се страхуват от гръмотевични бури?

Гледната точка на кучетата за гръмотевичните бури е много по-различна от нашата. За тях това са силни шумове и мигащи светлини, които нямат нито смисъл, нито източник. Те не разбират концепцията за времето, как работи то или че в бурята навън няма нищо лошо - именно поради това реагират толкова бурно. 

куче буряСнимка: iStock

Най-важното нещо, което трябва да разберете е, че няма нищо лошо в това да утешите кучето си, което видимо се страхува от бушуващата буря навън. Когато домашният ви любимец се бори и проявява нежелано поведение като лай или разрушителност, обичайно е да не искате да го „възнаграждавате“. Но има разлика между поощряване и успокоение. Вашата цел е да помогнете на питомеца си да преодолее страха и стреса.

Dogsandcats.bg

Как да утешим кучето си по време на гръмотевична буря

  • Осигурете му безопасно пространство

Една от ключовите стъпки за успокояване на кучето по време на гръмотевична буря е създаването на безопасно пространство, където то да може да се оттегли, когато се почувства претоварено или уплашено. И където няма да бъде безпокоено. Това може да е клетката му, леглото или място близо до вас. Добавете много одеяла, за предпочитане с познат аромат или стара ваша дреха. Целта е да създадете кътче, където животното да може да се свие и да избегне смущенията на околната среда. 

куче буряСнимка: iStock

  • Разсейте го със забавление

Осигуряването на забавление ще позволи на домашния ви любимец да остане зает и ще ангажира вниманието му – нещо, което понякога може да бъде много успокояващо! Всяко четириного търси утеха в различни дейности, но хапването на любимо лакомство, дъвчене на кокал или топка, обогатяваща игра – всичко това може да бъде страхотно начало. 

  • Заглушете гръмотевиците с по-познат шум

Състезанието с гръмотевиците може да бъде много полезно, като за целта можете да използвате други звуци, които заглушават или отвличат вниманието на животното от гърмежите. Телевизия, музика или бял шум – всичко това са чудесни начини за успокояване на четириноги.

куче буряСнимка: iStock

  • Насърчаващо и възнаграждаващо спокойствие

Важно е да възнаградите спокойното поведение, за да научите кучето си, че това е нещо „добро“, за да създадете положителна асоциация. Всяко спокойно или положително поведение може да бъде възнаградено с лакомства, похвали, гушкане или нещо с висока стойност за кучето. Повторението е необходимо, за да научи то, че бурите не са напълно негативно преживяване.

Важно е да имате предвид, че настроението ви оказва огромно влияние върху домашния ви любимец. За това се постарайте самите вие да се държите максимално спокойно. 

куче буряСнимка: iStock

Вижте още:

Тревожност от шум при кучетата - симптоми и лечение

Защо определени звуци плашат кучетата

 

Виж още