Кучето ми тъжно ли е или просто си почива спокойно?

куче спи Снимка: iStock

Н икой не познава домашния ви любимец по-добре от самите вас – в това нямаме съмнение. Но понякога, колкото и да сме свикнали с различните реакции и навици на четириногия си другар, има моменти, когато се затрудняваме да разтълкуваме поведението му. Бързаме да ви успокоим – далеч не сте единствени! 

Обичайно е хората да тълкуват погрешно определени кучешки поведения – от идеята, че животното би трябвало да е приятелски настроено, защото маха с опашка, до погрешното разбиране за значението на лая и други вокализации. А ако питомецът ви лежи с глава, положена на лапите си, може би се чудите – дали това не показва, че то е тъжно?

куче спиСнимка: iStock

Въпреки че безспорно позата (ние лично я намираме за симпатична!) вероятно предизвиква умиление и е факт, че действително животното може да е тъжно, това не е непременно така. Обикновено домашният ви любимец просто си почива спокойно. Всъщност тази поза е особено често срещана при четириноги, които са имали удоволствието да се изморят качествено с упражнения.

Dogsandcats.bg

Обикновено щастливото, доволно от живота си куче стои с отворена уста, отпуснати очи и има леко подскачащи движения. Този език на тялото показва, че животното се чувства добре. За сметка на това, когато домашният ви любимец е в покой, е по-трудно да се каже какво е емоционалното му състояние – дали е тъжен или просто спокоен. 

куче спиСнимка: iStock

Устата на куче, което лежи с глава, положена на лапите му, обикновено е затворена. А това го кара да изглежда по-малко щастливо. Веждите му често се движат, докато то се оглежда, което може да му придаде замислен поглед. И като цяло – тази поза не излъчва особена енергичност, което може да накара много собственици да се съмняват дали четириногият им другар не е тъжен.

Въпреки това, ако домашният ви любимец често избира тази поза, за да релаксира, то това най-вероятно означава, че така той се чувства удобно. Най-често кучетата, които лягат с глава, подпряна на лапите им, са спокойни и се чувстват комфортно – и това е нещо хубаво!

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още