Ларингит при кучетата: симптоми и лечение

куче болно Снимка: iStock

Н е само хората понякога губим гласа си – кучетата ни също могат да се окажат неспособни да упражняват гласните си струни. Това може да доведе до дрезгав лай или дори до невъзможност за произвеждане на звуци като цяло. В някои случаи тези симптоми могат да бъдат признак на ларингит. Когато гласовите способности на кучетата се променят, винаги е добра идея да заведете питомеца си на ветеринарен лекар за пълен физически преглед.

куче хъркаСнимка: iStock

Могат ли кучетата да получат ларингит?

Да, кучетата могат да получат ларингит. При четириногите ни другари той може да е следствие от инфекция или дразнение от вдишване на прах или чужди предмети. За щастие, ако сте запознати с признаците на това състояние, то ще можете максимално бързо да заведете питомеца си на лекар за преглед и лечение.

Какво причинява ларингит при кучетата?

Ларингитът при кучетата се причинява от възпаление на ларинкса. То може да се дължи на:  

Dogsandcats.bg
 • Прекомерен лай
 • Инфекции на горните дихателни пътища (като кучешка кашлица или грип)
 • Бактериални инфекции (включително бронхит)
 • Дразнене след вдишване на дим, прах или чужд предмет
 • Тумори в гърлото

куче хъркаСнимка: iStock

Някои породи са по-предразположени към развитие на кучешки ларингит от други. Брахицефалните кучета (Английски булдог, Мопс и тн.) често имат стеснени (хипопластични) трахеи. Поради аномалиите на дихателните пътища, които тази генетична особеност причинява, те са по-податливи към развитие на кучешки ларингит. Затлъстелите четириноги – без значение от породата им, също са по-застрашени.

Симптоми на ларингит при кучетата

‌Кашлицата е най-честият симптом на кучешки ларингит. Първоначално тя може да е кратка и суха, но с прогресирането на заболяването, често става влажна, тъй като се произвежда голямо количество слуз. Така кашлицата варира от сравнително лека до дълбока и натрапчива. 

Други симптоми включват:

 • По-слаб и/или по-дрезгав лай
 • Шумно и дрезгаво дишане
 • Болка при преглъщане
 • Проблеми с храненето
 • Лош дъх
 • Респираторен дистрес (затруднено дишане)

куче болноСнимка: iStock

Какво представлява парализата на ларинкса при кучетата?

Ларингеалната парализа се случва, когато нервите, които контролират движението на ларинкса, се повредят или спрат да работят. Обикновено това състояние не е в следствие на ларингит, но обратното е възможно - куче с ларингеална парализа може да развие ларингит. 

С напредването на парализата на ларинкса обикновеният лай на засегнатото куче се променя в скимтене, а е възможно и напълно да спре. Можете да забележите и шумно, затруднено дишане, тъй като дихателните пътища на животното се блокират и постепенно отслабват.

Парализата на ларинкса обикновено е наследствено заболяване, което се среща при представителите на по-големите породи, като Голдън ретривър, Далматинец, Ирландски сетер, Санбернар, Лабрадор ретривър или Фландърско бувие. 

Какво е лечението на ларингит при кучетата?

Ако домашният ви любимец показва признаци на ларингит, необходимо е да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед. Специалистът ще проведе необходимите изследвания и ще назначи план за лечение. 

куче хранаСнимка: iStock

В заключение, кучетата могат да получат ларингит точно като хората. Най-добрата превенция е да поддържате здравословното тегло на домашния си любимец, както и дома си чист – за да намалите вероятността да вдиша нещо, което да раздразните дихателната му система. 

 

Виж още