Могат ли куче и котка да споделят една купичка за вода?

куче и котка Снимка: iStock

И ма много неща, които кучетата и котките не е добра идея да споделят, а купичките за вода и храна са едно от тях. Ако и двете животни са здрави и не сте забелязали да имат проблем да пият от една и съща паничка, тогава можете да им позволите да го правят. Този сценарий обаче, за съжаление е по-скоро рядкост. В повечето случаи нещата стоят по-малко по-различен начин. 

Много животни, особено котките, намират споделянето на ресурси като храна и вода за стресиращо. За да запазите мира и хармонията у мъркащия ви домашен любимец, добре е той да разполага със свои съдове, от които да се храни и пие.

Могат ли кучетата и котките да споделят една купичка за вода?

Ако нямате наблюдения, че някое от двете животни има проблем с това, то нищо не пречи на котките и кучетата да споделят една купичка за вода. Всъщност, понякога може дори да се окаже трудно да убедите някое от животните да не използва определения съд. Ако е жадно и това е най-близкият източник на вода – то вероятно ще го използва, без да се замисли особено.

куче и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че като цяло е безопасно – ако и двете животни са здрави, споделянето на купите с вода крие някои рискове. На първо място – важно е да се уверите, че самата паничка е чиста, както и да оставите избор на кучето и котката си – в случай, че не искат да ги споделят. Съществуват някои болести и паразити, които домашните ви любимци могат да си предадат един на друг, използвайки един и същи съд за вода.

Щастливи ли са кучетата и котките да споделят обща купа с вода?

Дали домашните ви любимци се чувстват добре и са щастливи да споделят една купичка с вода зависи от тяхната личност. Докато някои котки и кучета нямат проблем с това, други могат да започнат да защитават паничките си или да се страхуват да пият/ядат от тях, ако другото животно е твърде близо. За да прецените ситуацията, ще трябва да наблюдавате питомците си, за да видите как реагират на взаимното си присъствие.

куче и коткаСнимка: iStock

Ако няма признаци на агресия или стрес по отношение на паничката за вода, безопасно е да ги оставите да я споделят. Ключово за запазване на мира е винаги да имат възможност да се хидратират от различни купи. Ако котката или кучета ви започнат да се гонят взаимно или да показват нежелание да пият, когато не са сами, по-добре е да поставите индивидуални купички за вода и храна за всяко от тях в различни части на дома си.

Опасно ли е споделянето на купа с вода?

Да оставите кучето и котката си да пият от една купичка с вода, не е непременно добра идея. Въпреки че може да няма проблем, ако двете животни са здрави и имат търпимост помежду си, има няколко начина, по които паничката с вода може да стане проблематична. 

  • Агресия и страх

Потенциален проблем, когато става въпрос за домашни любимци, споделящи една купа за вода, е агресията. Някои котки и кучета естествено защитават ресурсите си, което включва всичко – от храната, до леглото и играчките им. Водата е друг ресурс, който те може да искат да запазят за себе си.

куче водаСнимка: iStock

В този случай споделянето на обща купа за вода може да доведе до агресия между двете животни. Котката може да съска или гони кучето, когато приближи паничката, а то от своя страна – да й ръмжи и лае, ако се опита да пие в негово присъствие. Това е ненужно стресиращо и за двете страни, особено предвид, че наличието на две или повече панички с вода ще намали вероятността от конфликти на база опазване на ресурсите.

  • Болести и паразити

„Споделянето е грижа“, но има няколко неща, които изобщо не е необходимо и дори е ненужно да се споделят. За съжаление, общите панички с вода са един от най-сигурните източници за разпространение на заразни болести при животните. 

Респираторни инфекции като кучешка кашлица са сред по-честите примери за заболявания, които могат да се предадат от един домашен любимец на друг. Salmonella, E. Coli и паразитите като тении също фигурират в този списък.

  • Лично предпочитание

Предпочитанията на котката или кучето ви не са непременно причина защо споделянето на една купичка с вода е опасно, но могат да бъдат проблемни по няколко причини. Ако котката ви откаже да пие от общата паничка, тя ще се опита да открие вода някъде другаде. Пиенето от други водоизточници може да включва мръсна локва в задния ви двор, отворена тоалетна или дори водата от стайни растения. А в голяма част от тези случаи водата не е безопасна за пиене.

куче водаСнимка: iStock

В заключение, въпреки че кучетата и котките могат да споделят обща купа за вода, ако решат да го направят, това не винаги е добра идея. За да избегнете конфликти и агресия помежду им, помнете – споделянето трябва да бъде личен избор. Тоест – необходимо е да съществува и обратната възможност. И само при условие, че и двете животни са здрави. В случай, че са болни, агресивни един към друг или са настроени войнствено относно споделянето, уверете се, че имат отделни съдове за вода. 

И един съвет – поставете купичката за вода на котката някъде, където кучето ви не може да я достигне.

 

 

Виж още