Могат ли кучетата да бъдат алергични към котки?

куче и котка Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, вероятно сте наясно, че четириногите ни другари (също като нас), могат да бъдат алергични към различни видове храна или неща в околната среда като трева или цветен прашец. Но какво да кажем за алергии към други животни, като котки, например? 

Могат ли кучетата да са алергични към котки?

Краткият отговор на този въпрос е: да. Ветеринарният лекар д-р Робърт Тримбъл, съосновател на базираната в Сан Франциско услуга Fuzzy Pet Health, коментира пред Американския киноложки клуб: „Чувал съм за куче, което е алергично към котка… и котка, която буквално не може да понесе да стои около куче."

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Сърбеж, който не спира

Основният признак, че кучето ви е алергично към нещо, е сърбежът. Тримбъл пояснява, че докато човешките алергии най-често се изразяват в течащи очи, запушен нос и понякога – уши, при кучетата те най-често включват сърбеж. 

Dogsandcats.bg

„Въпреки че кучетата с алергии към околната среда (познати още като атопичен дерматит), могат да имат и респираторни признаци, кожните реакции са далеч по-често срещани. Това се дължи на факта, че домашните ни любимци имат необичайна кожна бариера, която позволява алергени от околната среда, като плесени, полени, прах или пърхот, да се абсорбират през външния слой на кожата“.

куче алергияСнимка: iStock

Специалистът пояснява, че поради този кожен дефект, алергените могат да навлязат дълбоко под кожата на кучето. Това води до реакция на имунната система, която започва да се бори с тези чужди врагове. Част от този отговор е освобождаването на хистамин, което причинява сърбеж. Зоните с по-малко козина – лапи, очи, уста и корем, са по-сърбящи, защото кожата там е по-силно изложена на алергена. 

Тримбъл добавя, че алергичната реакция при четириногите изглежда почти еднакво, независимо към какво е насочена. Поради тази причина тестването на питомеца ви за алергии е единственият начин да разберете със сигурност какво причинява реакцията.

куче и коткаСнимка: iStock

Какво можем да направим, ако кучето е алергично към котката ни?

Ако разберете, че кучето ви е алергично към котки, то вероятно ще потърсите отговор на въпроса как можете да управлявате реакциите му. „След като домашният ви любимец бъде тестван, той може да бъде лекуван с индивидуална имунотерапия“, казва Тримбъл. Той добавя, че: 

„Обикновено имунотерапията при кучетата включва ежедневно излагане на специфичните алергени, към които животното е чувствително – или чрез ежедневно инжектиране, или чрез прилагане на перорален спрей/капки. Целта е да се намали тежестта на сърбежа и възпалението, както и да се минимализира необходимостта от прием на други лекарства за сърбежа“. 

куче и коткаСнимка: iStock

Това индивидуално съобразено лечение е единственият метод, който ветеринарната общност е установила, че помага да се промени необичайната реакция на тялото към различните алергени. 

И въпреки че не е идеалното лечение – кучето ви вероятно все пак ще има известен дискомфорт и сърбеж в присъствието на котката ви, когато става въпрос за подобрение на симптоматиката при алергии – то дори една стъпка напред може да донесе голяма доза облекчение на животното. 

Поддържането на дома ви чист – по-често минаване с прахосмукачката, за да се премахне котешкия пърхот от пода и наличието на пречиствател на въздуха, който да улавя тези частици, също могат да помогнат на кучето ви.

„Никога не бива да пренебрегвате упорит сърбеж при домашния си любимец. Ако питомецът ви се почесва непрекъснато – след събуждане от сън, спира да играе, за да го направи, чеше се по средата на хранене – това е нещо, на което трябва да се обърне внимание“, коментира още Тримбъл.

куче алергияСнимка: iStock

Оставен нелекуван, този сърбеж благоприятства за развитие на кожни и ушни инфекции, бактериални възпаления, хематоми и да доведе до загуба на козина. И не само: Представете си винаги да ви сърби! Не звучи никак приятно, нали?

Колкото по-рано обърнете внимание на този проблем, толкова по-бързо ще подобрите качеството на живот на кучето си. 

 

Виж още