Могат ли кучетата да ходят насън?

куче спи Снимка: iStock

С помняте ли си за онзи съквартирант, който имахте по време на следването си в университета, който бродеше из апартамента ви през нощта, ядеше каквото намери в три сутринта, а след това нямаше никакъв спомен от действията си? Е, вероятно сте установили, че е бил жертва на сомнамбулизъм. Ходенето насън е често срещано явление при хората, но могат ли и кучетата ни да го правят? 

куче спиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ходят насън?

Краткият отговор на този въпрос е: може би. 

Четириногите ни другари може и да имат способността да ходят насън, но не по същия начин, както хората. Когато един човек е сомнамбул, погледнато през очите на страничен наблюдател, той не е наясно какво прави или какво се случва, защото поведението на сънливеца изглежда „нормално“. Той се движи с нормална координация и често дори изпълнява задачи, с които би се заел, докато е буден. Кучетата, от друга страна, показват произволни, резки движения, докато спят. Например, те могат да „гребат“ с крака, сякаш бягат. Или да се изправят и след това – свлекат на земята в състояние на полусън. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Като цяло, поведението на едно куче, което извършва дадени действия насън, очевидно е необичайно. 

Дали това не е просто по-ярък сън?

Някои специалисти твърдят, че това, което изглежда като ходене на сън при кучетата, всъщност е просто поведение, свързано с това, което животното сънува. Знаем, че когато сънуват, косматите ни приятели ръмжат, треперят, скимтят или се задъхват, сякаш са по средата на ожесточено преследване. 

Подобно на сомнамбулизма, няма научни доказателства, че кучетата сънуват, но моделите им на поведение при сън са толкова сходни с човешките, че това кара експертите да вярват, че сънуването и при тях е съвсем възможно. 

куче спи леглоСнимка: iStock

Нарушения на съня

Важно е собствениците на домашни любимци да наблюдават кучетата си за необичайни модели на сън. Ако кучето ви се движи много или се скита из дома ви, то може да не ходи насън, а просто да страда от нарушение на съня. Застаряващите кучета често изпитват сенилност, което води до това да се движат безцелно в околната среда. Сънят на кучето също може да бъде повлиян от нарколепсия и катаплексия. Тези здравословни проблеми могат да доведат до появата на REM поведение и периодично разстройство на движението на крайниците. 

Вижте още: 10 вероятни причини защо кучето ви отказва да яде, но пие вода

Несъмнено е трудно да се каже дали едно куче ходи насън, сънува или има друг здравословен проблем. Колкото и да е трудно за собствениците обаче, кучетата може също да не знаят какво се случва с тях, когато се появят тези необичайни поведения. Ако забележите симптоми, които приличат на сънливост, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за допълнителни инструкции и може би пълен неврологичен преглед. 

куче спиСнимка: iStock

Припадъците при кучета трябва да се лекуват незабавно. Ако кучето ви всъщност просто сънува или ходи насън, най-добре е да оставите епизода да приключи от само себе си. Точно както при хората, не е добра идея да будите едно куче, когато спи или ходи насън. Не искате да го стреснете така, че да ви нападне инстинктивно, нали? Може да се опитате леко да го приспите обратно в леглото му, но ако не се получи, оставете природата да вземе своето, а след това се свържете с ветеринарния си лекар за консултация. 

 

Виж още