10 вероятни причини защо кучето ви отказва да яде, но пие вода

куче Снимка: iStock

К огато кучето ни отказва да се храни, няма как да не се притесним. Загубата на апетит при четириногите е често срещан признак на редица здравословни проблеми – за това и не бива да пренебрегвате знаците, чрез които животното се опитва да ви каже, че нещо с него не е наред. 

Важно е да не се паникьосвате, защото освен индикация за определено медицинско състояние, често промяната в хранителните навици на кучетата може да се получи и от далеч по-невинни фактори, свързани с околната среда и промяна на рутината, например. Разбира се, най-добрият съвет, който можем да дадем на всеки стопанин на домашен любимец, чиито питомец не докосва съдържанието на паничката си, но пък няма проблем да пие вода, е да го заведе на ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Преди това да се случи обаче, нека заедно разгледаме 10-те най-често срещани причини, на някоя от които най-вероятно се дължи липсата на апетит у вашия космат приятел. Защото – да сме информирани винаги е полезно. 

Dogsandcats.bg
  • Първи признак на заболяване

Замислете се – самите вие не се храните, когато не се чувствате добре, нали? Е, ако домашният ви любимец е болен или изпитва определен дискомфорт, това може би спомага да загуби и желанието си за хапване. 

Бързаме да уточним – това не означава непременно, че животното страда от сериозно заболяване. Може просто да се е наранило, докато е тичало или играло, например. Макар че понякога може да е признак на незначителен здравословен проблем, липсата на апетит може и да е индикация за по-сериозно състояние като бъбречна недостатъчност, чернодробно заболяване, стомашно-чревни инфекции, възпаление на пикочния мехур или пикочните пътища, паразити и дори рак. Единствено преглед при специалист може да установи точната причина. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Наскоро сте ваксинирали кучето си

Ваксините са най-ефективния начин за предотвратяване на множество заболявания и са силно препоръчителни. Ако кученцето ви е малко или след поставяне на годишната ваксина, възможно е то да загуби апетит за известно време. Може да се наблюдава и летаргия, както и диария. Ако това състояние продължи повече от ден обаче, позвънете на ветеринарния си лекар и насочете час за преглед. 

Причината, поради която някои кучета имат реакция след ваксиниране, а други – не, все още не е докрай ясна на ветеринарните лекари. Повечето от изследванията сочат, че породата може би играе роля. 

кучеСнимка: iStock

  • Непозната среда

Когато отидете на ново за кучето ви място, първият ден животното свиква с непознатата среда. Независимо дали се касае за местене в нов дом или просто за пътуване за уикенда, домашният ви любимец може да откаже да яде, да стане по-летаргичен от обикновено, може да има и нарушения в съня. 

За да намалите времето за адаптация, вземете обичайните купички на животното (ако имате възможност) в багажа си. Те ще внесат известен уют и чувство на комфорт.

  • Не обича да яде само

Понякога домашните любимци отказват да се хранят, ако са оставени сами. Основната тактика тук е или да давате на кучето си закуската/вечерята му преди/след като се върнете от работа, или да се опитате да го накарате да се чувства в безопасност, когато е само – оставете телевизор или радио включени, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Има разстроен стомах

Кучетата най-често изследват околната среда чрез носа и устата си. Това може да причини на любимеца ви някои здравословни проблеми, които могат да го откажат да се храни, но за сметка на това – да провокират прекомерна жажда. 

Най-често стомашно-чревните разстройства при кучетата се получават от ядене на неща, които не трябва или ровене в боклука. 

Вижте още: Как да спрем кучето си да рови в боклука

Ако няма кръв в повръщането или изпражненията, тогава можете да изчакате – най-вероятно животното ще го изхвърли само. В случай обаче, че кучето е с разстроен стомах повече от 24 часа – заведете го на ветеринарен лекар. 

  • Остава само за първи път

Ако за първи път остава само по време на хранене, то животното може да откаже да се храни. Това поведение може да се тълкува като вид „протест“, но не бива да ви тревожи – в крайна сметка няма как да не оставяте животното само никога, нали? 

кучеСнимка: iStock

  • Апетитът намалява с възрастта

Ако имате по-възрастен домашен любимец и той внезапно откаже да се храни или консумира само малки количества, тогава това може да се дължи на напредване на годинките, но и не само. 

Обикновено, когато остаряват, кучетата стават по-слаби и по-податливи на различни здравословни проблеми, включително болки в зъбите, което ги затруднява да дъвчат яденето си. Не пропускайте рутинните прегледи при ветеринарния си лекар, помолете го да провери и дали по-възрастният ви приятел не се нуждае от допълнителни витамини, които да включите в диетата му. 

  • Уплашено е от друго животно

Ако скоро сте се сдобили с още един домашен любимец, кучето ви може да реагира на новия член на семейството ви, като откаже да се храни. 

Това е форма на ревност, за това вие трябва да покажете на питомеца си, че за вас нищо не се е променило – продължете да играете и да прекарвате качествено време заедно, както до сега. Ще отнеме известно време, но животното ще свикне с новото попълнение в домакинството ви. 

  • Запек

Запекът предизвиква болки в корема, което дехидратира кучето и потиска апетита му. Ако домашният ви любимец изглежда летаргичен, не е игрив, както обикновено и забелязвате, че се напряга при изхождане, консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет относно медикаментите, които могат да помогнат при запек. 

кучеСнимка: iStock

Констипацията е сред най-често срещаните причини домашните ни любимци да отказват да се хранят или да не дояждат изцяло съдържанието на паничката си. 

  • Имате си придирчиво куче

Точно както някои хора не хапват едно или се мръщят на друго, придирчивостта към храната е типична и за някои животни. Тя обикновено се проявява ако прекалено дълго време давате на кучето една и съща храна. А може и да сте разглезили домашния си любимец и той да е научил, че когато откаже да яде, ще получи нещо различно за вечеря. 

Лесен начин да проверите дали се касае за по-сериозен здравословен проблем, а не просто за придирчивост, е да предложите на кучето си лакомство. Ако то откаже и това, значи не се касае за стандартната претенциозност, а за нещо повече.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Как да изберем ветеринар за кучето си

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Виж още