Могат ли кучетата да ядат козе сирене

козе сирене Снимка: iStock

К озето сирене може и да не е толкова популярно колкото бялото, но със сигурност има своите почитатели. Вероятно няма да ви бъде трудно да накарате питомеца си да го опита, но означава ли това, че трябва? Отговорът повдига повече въпроси, отколкото сте очаквали!

Достатъчно е да се каже, че обикновеното козе сирене, произведено за търговската мрежа, не е токсично за домашните ни любимци. Има обаче опасения на няколко фронта – от метода на производство през съставките до ефекта на даването на козе сирене на домашния ви любимец. 

козе сиренеСнимка: iStock

И така, могат ли кучетата да ядат козе сирене? 

Краткият отговор е зависи. Нека започнем с обикновеното, меко козе сирене. Една порция (около 30 грама) съдържа приблизително 75 калории. Има почти равни количества протеини и мазнини, като същевременно е отличен източник на калций, фосфор и витамин А. Отбелязахме вида, защото нещата се променят, когато изберем полумеко или твърдо козе сирене. 

Dogsandcats.bg

Ползи от храненето на кучета с козе сирене

Козето сирене обикновено допада на кучетата, макар че трябва да се отбележи, че има малко по-остър вкус. То е отличен източник на калций, витамин А и есенциални мастни киселини. 

куче сиренеСнимка: iStock

Рисковете, свързани с консумацията на козе сирене от кучетата

Споменахме калориите и мазнините. Макар че не звучи опасно, представете си следното: едно 20-килограмово куче (при идеално тегло) има нужда от около 500 калории дневно. Това на пръв поглед малко лакомство е почти една пета от това, което домашният ви любимец трябва да получи през целия ден, без обаче да му осигурява хранителната стойност, която неговата обичайна диета предлага. 

Наблегнахме на обикновеното козе сирене с причина. На деликатесните щандове на по-големите супермаркети ще откриете много вариации на темата с различни добавени съставки. Например, козе сирене с боровинки. Или с билки. И макар тези ароматизирани сирена да са чудесно допълнение към менюто ни, те включват неща, които кучетата не трябва да ядат, като лук и чесън. Някои може да съдържат билки и подправки, като копър или индийско орехче, а други – добавени захари. 

Друг проблем е свързан с алергиите. Въпреки че четириногите са по-склонни (или поне така се твърди) да са алергични към животински протеини като пилешко или говеждо месо, един от често срещаните алергени са и млечните продукти. 

козе сиренеСнимка: iStock

Признаците, че кучето ви има непоносимост към млечни продукти, най-често включват: хронични ушни инфекции, прекомерно чесане (в следствие на постоянен сърбеж) и косопад.

Някои четириноги може да имат проблеми с козето сирене, защото имат непоносимост към лактоза. Засегнатите животни може да показват признаци, подобни на хората, включително подуване на корема, болки и стомашно-чревен дистрес. Козето сирене може да е по-малко проблематично, защото съдържа галактоза вместо значително съдържание на лактоза. Много продукти обаче съдържат смес от източници на мляко, включително овче и краве. За това четете внимателно етикетите на всеки продукт, който не е типичен за диетата на питомеца ви. 

 

Виж още