Могат ли кучетата да ядат морски дарове

куче храна Снимка: iStock

Л ятото е в разгара си и все по-често на трапезата и в менюто ни присъстват морски дарове. Ако и вие обичате да хапвате повече миди, скариди или риба през топлите месеци, то сигурно сте си задавали въпроса дали можете да почерпите и домашния си любимец?

Могат ли кучетата да ядат морски дарове? 

Кучетата могат да хапват някои видове морски дарове, но това трябва да се случва в малки количества и то под формата на лакомство, а не като постоянна или основна част от диетата им. Като цяло, сготвената риба е безопасна за четириногите ни другари, но черупчестите крият някои потенциални рискове за здравето им.

куче хранаСнимка: iStock

Избягвайте да храните кучето си със сурова риба или морски дарове. Рибните консерви също не са препоръчителни поради по-високите нива на сол и различни консерванти, които се съдържат в тях. Винаги, когато приготвяте морски дарове (и планирате да споделите част от тях с питомеца си), бъдете внимателни и отстранете всички кости или външни черупки, за да предотвратите задавяне. 

Dogsandcats.bg

Предимствата от консумацията на морски дарове за кучетата

 • Те са добър източник на протеин, който е от съществено значение за здравето на кучето ви. 
 • Морските дарове могат да бъдат добра алтернатива на други източници на протеини в случай на хранителна алергия.
 • Те са богати на Омега-3 мастни киселини, които крият ползи за здравето на козината и кожата на вашия питомец.
 • Съдържат минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и манган, които помагат за поддържането на здравето на костите, нивата на кръвната захар и метаболизма.
 • Морските дарове са добър източник на витамини A, B1, B2, B6, B12, C, D, E и K. Заедно те укрепват имунната система на вашето куче, здравето на клетките, зрението и др.

куче хранаСнимка: iStock

Потенциални проблеми, свързани с консумацията на морски дарове от кучета

 • Някои видове морски дарове, като мидите, например, могат да бъдат токсични за кучета.
 • Морските дарове могат да съдържат бактерии, които да разболеят кучето ви.
 • Ако не са приготвени правилно, морските дарове съдържат паразити, които могат да заразят домашния ви любимец.

Съвети при хранене на кучето ви с морски дарове

Замразената или прясна риба/морски дарове са безопасни за консумация от кучета в малки порции – като лакомство или междинна закуска. Най-подходящи за целта за парченца готвена риба или миди. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Избягвайте подправките

Печете рибата на скара или я сварете на пара, но без подправки, масло или олио, за да предотвратите стомашно разстройство. 

 • Сварете морските дарове старателно

Гответе морските дарове така, че да са лесни за консумация. Например, недостатъчно добре сготвеният октопод може да бъде жилав и труден за дъвчене. И отново – никога не хранете питомеца си със сурови морски дарове, тъй като те могат да съдържат вредни бактерии и паразити. 

 • Внимателно отстранете черупките

Когато приготвяте ракообразни, като рак или омар, извадете свареното месо от ноктите и външната черупка. Това е от съществено значение и за мекотелите, като миди и стриди.

куче хранаСнимка: iStock

 • Сервирайте на малки късчета

Нарежете черупчестите мекотели или рибата на малки парченца и така ги предложете на домашния си любимец. Ако морските дарове са нова храна за вашето кученце, дайте му само малко и наблюдавайте за алергични реакции или други странични ефекти.

Виж още