Могат ли кучетата да ядат пуешки кости

куче кост Снимка: iStock

В сички сме чували израза „оставете кокалите за кучетата“. Само се уверете, че не са пуешки, бихме допълнили ние! 

Кости от домашни птици като пуешки или пилешки, не бива да се озовават в лапите на домашните ни любимци. 

Защо пуешките кости не са безопасни за кучетата?

За разлика от жилавите телешки кости, пуешките са по-меки и гъвкави. Което означава, че се чупят по-лесно. А щом това се случи, костта остава с остър връх, който може да одраска или пореже стомашно-чревния тракт на домашния ви любимец. От хранопровода до ректума, погълнатата остра кост може да причини различни щети по време на целия храносмилателен процес. И понякога, дори да се стигне до фатален край. 

Dogsandcats.bg

Има ли разлика между сурови и варени пуешки кости?

Специалистите на Американския киноложки клуб съветват собствениците на домашни любимци да не хранят кучетата си нито с варени, нито със сурови пуешки кости. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да променяте диетата на питомеца си и се старайте да сте максимално добре информирани за всичко, свързано с храненето му. Само така ще съумеете да избегнете възможни инциденти.

Възможните последици от консумацията на пуешки кости при кучетата

Даването на варени пуешки кости на кучето ви може да доведе до следните проблеми:

  • Счупени зъби
  • Наранявания на устата или езика
  • Заседнали кости в хранопровода
  • Кости, заседнали в трахеята
  • Заседнали кости в стомаха
  • Запек
  • Тежко ректално кървене
  • Перитонит (труднолечима бактериална инфекция в корема, която възниква, когато остри костни фрагменти пробият дупки в стомаха или червата)

Има ли безопасен начин да дадем пуешки кости на кучето си?

Преди да бъдат опитомени, кучетата със сигурност са срещали животински кости в дивата природа. Ето защо някои сурови кости са безопасни за консумация от четириногите. 

Суровите пуешки кости допадат на кучетата заради вкуса и умствената стимулация, която осигурява гризането им. Това е и чудесно упражнение за челюстните мускули на животното. При суровите кости вероятността да се разцепят е по-малка. Уверете се обаче, че костта е достатъчно голяма, за да се изключи възможно задавяне. Като ориентир: суровата кост трябва да е по-голяма от дължината на муцуната на кучето. Това прави невъзможно преглъщането й. Друго задължително правило – не оставяйте питомеца си без надзор, докато гризе пуешка кост. 

Общата препоръка гласи никога да не давате на кучето си варени пуешки кости. Сготвени, те могат да се разцепят лесно и да причинят сериозни вътрешни наранявания на животното. Суровите кости могат да бъдат безопасна алтернатива, която несъмнено ще допадне на домашния ви любимец. Но претеглете плюсовете и минусите, преди да дадете и такива на кучето си.

Ако бъде погълната (дори минута невнимание е достатъчна!), то опитайте се да запазите спокойствие, наблюдавайте животното за признаци на дискомфорт и болка, и при нужда – свържете се с ветеринарния си лекар.

 

 

 

Виж още