Могат ли кучетата да ядат риба тон?

куче риба Снимка: iStock

А ко обичате да добавяте риба тон към зелената си салата, то може би сте се замисляли дали можете да отделите няколко хапки и за кучето си. Краткият отговор е не, четириногите не могат безопасно да си хапват риба тон. Технически е малко вероятно питомецът ви да прояви негативни реакции, но потенциалният проблем с отравяне с живак е на лице. Така че, съветът на специалистите е да избягвате да храните любимия си четириног другар с риба тон. 

куче сурова рибаСнимка: iStock

Защо рибата тон не е препоръчителна за кучетата?

Рибата тон не е непременно токсична храна за кучетата. Всъщност, като цяло рибата е с ниско съдържание на мазнини и високо – на протеини и полезни омега-3 мастни киселини. Така че, поне на теория, звучи като чудесно допълнение към диетата на всеки домашен любимец. Проблемът с рибата тон са повишените нива на живак в нея. Като това се отнася както за прясната, така и за консервираната риба тон.

Ако кучето ви консумира твърде много храна, която съдържа живак, то рискувате натравяне, което в някои случаи може да доведе до фатален край. 

Dogsandcats.bg

куче рибаСнимка: iStock

Как да разпознаем натравянето с живак при кучетата

Aко откриете, че кучето ви е успяло да отмъкне малко парче риба тон, не се паникьосвайте, едва ли ще му се отрази зле. Но ако става въпрос за по-голямо количество, има вероятност да се появи отравяне с живак.

Някои от най-честите симптоми на отравяне с живак при кучетата включват:

  • Държи се нервно и губи координация
  • Повръщане на кръв
  • Диария
  • Косопад
  • Треперене
  • Увреждане на бъбреците
  • Слепота

Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар и следвайте инструкциите му. 

куче рибаСнимка: iStock

 

Виж още