Могат ли кучетата да се заразят с маймунска шарка?

куче Снимка: iStock

П рез юли Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация. Без да навлизаме в детайли с оглед на това, че не сме специалисти, според официалната информация, маймунската шарка е вид зоонозна болест, което означава, че може да се разпространява между животни и хора. Това кара и някои собственици на домашни любимци да се тревожат за риска за техните четириноги приятели, пишат от Dogtime.com.

Има ли риск кучето ми да се зарази с маймунска шарка?

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) шансовете заразен човек да предаде вируса на своя домашен любимец или обратното, са малки. До момента няма потвърдени случаи на заразени кучета или котки в САЩ.

кучеСнимка: iStock

Все още обаче, се знае твърде малко за начините, по които се предава тази болест. На теория, кучетата и котките могат да се заразят с нея чрез галене, целуване, прегръдка, гушкане, споделяне на храна и/или места за спане с болен човек. Експертите не са сигурни дали и други домашни любимци като хамстери, зайчета или морски свинчета, например, също могат да се заразят от стопаните си. 

Dogsandcats.bg

„Трябва да приемем, че всеки бозайник може да бъде заразен с вируса на маймунска шарка“, гласи официалното изказване на CDC. 

Как да защитите вашия домашен любимец, ако сте заразени

Aко вие или някой от домакинството ви е заразен, специалистите препоръчват да избягвате контакт с домашния любимец, ако това, разбира се, е възможно. 

В случай, че не сте имали близко взаимодействие с животното от началото на появата на симптомите, агенцията препоръчва да помолите семейството или приятели, които живеят отделно, да се грижат за четириногия ви другар, докато вие се възстановите напълно.

кучеСнимка: iStock

Агенцията препоръчва още:

  • Покриване на кожните обриви с дълги дрехи, носене на ръкавици и лични предпазни средства като маска за лице, когато сте в близост до хора или животни;
  • Практикуване на добра хигиена, включително – внимателно миене на ръцете или използване на дезинфектант за ръце преди и след взаимодействие с домашния любимец;
  • Дръжте потенциално замърсени предмети като дрехи, чаршафи и кърпи, далече от вашия домашен любимец и неговите играчки, храна и постелки;

Агенцията предупреждава и да не бършете, чистите или къпете домашния си любимец с химически дезинфектанти, алкохол, водороден прекис или подобни продукти, тъй като тези вещества могат да навредят на животното.

 

 

 

Виж още