Могат ли кучетата да усетят „лошите“ хора?

куче осъдително Снимка: iStock

И нтернет е пълен с истории за хора, които твърдят, че кучетата им са знаели, че някой е лош, преди самите те да го усетят. Това ни кара да се зачудим – има ли истина в твърденията, че четириногите ни другари усещат негативните хора? Или тези с лоша енергия и намерения? Краткият отговор е да, но само донякъде, пишат от Dogster.

Проучванията показват, че кучетата имат усет за хората, които изпитват негативни емоции спрямо стопаните им. Има дори документирани случаи на четириноги, които не са искали да приемат лакомства от някой, който е отказал да помогне на собственика им. И докато някак можем да си обясним защо едно четириного е по-мнително към някой, който вече е действал неблагосклонно към любимия му човек, какво да кажем за кучетата, които не харесват някого, когото току що са срещнали?

двойка кучеСнимка: iStock

Има няколко възможни обяснения за това. Водещата теория е, че кучетата използват острото си обоняние, за да надушат химичните промени във феромоните, които хората излъчват. И които биха индикирали, че някой подхожда с лоши намерения. Изключителните обонятелни сетива на четириногите вече се използват за откриване на спадове в кръвната захар (при диабетиците), потенциални бомби, наркотици, лекарства или дори рак. Така че не би следвало да е изненада, че те могат да засекат други химични промени в човешкото тяло.

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Когато човек действа агресивно, мозъчната му химия се променя по начин, който кучетата могат да усетят. Което ги кара да реагират на потенциалната заплаха, преди техният собственик да я възприеме. 

За съжаление има и едно изключение: психопатите изпитват съвсем малко емоции и нулева емпатия, което означава, че е малко вероятно химията в мозъка им да се промени така, че кучето да бъде предупредено за лошите им намерения.

Друга възможност е, че тъй като кучетата са в изключителна хармония със стопаните си, те всъщност улавят несигурността на своите хора и просто отразяват обратно собственото им безпокойство относно дадената ситуация.

ЧихуахуаСнимка: iStock

И накрая, третата възможност е, че и хората, и кучетата имат шесто чувство или предчувствие за определени ситуации. Но ние често сме склонни да пренебрегваме инстинктите си, докато четириногите ни другари се осланят изцяло на интуицията си.

В заключение, като цяло, вероятно има основателна причина да не се доверявате на някого, когото домашният ви любимец не харесва! 

Вижте още: 

Защо кучетата не харесват някои хора

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

Виж още