Могат ли малките кученца да пият мляко

куче Снимка: iStock

К ато собственик на кученце е естествено да искате да осигурите на новия си космат другар това, от което се нуждае, за да расте здрав и силен. Един от въпросите, които много стопани на четириноги имат, е дали могат да дадат на косматия си другар мляко. Краткият отговор на този въпрос е не, макар че зависи и от вида на млякото и възрастта на четириногото. 

  • Краве мляко

Кравето мляко не се препоръчва за консумация от кучета. Въпреки че е с високо съдържание на калций и протеини, то не бива да се превръща в основна част от диетата на питомеца ви, тъй като може да разстрои стомаха му и да причини различни здравословни проблеми в бъдеще. 

кучеСнимка: iStock

Освен това, голяма част от възрастните четириноги имат непоносимост към лактоза. Това означава, че организмът им не произвежда достатъчно лактаза, ензимът, необходим за разграждане на лактозата (основен елемент на млякото). 

Dogsandcats.bg

Малките кученца се раждат с лактаза, но телата им започват да произвеждат по-малко от нея с възрастта. Това означава, че въпреки че кутретата понасят по-добре кравето мляко в сравнение с по-възрастните си събратя, това все още не е най-добрият вариант за тях. 

  • Козе мляко

Козето мляко е алтернатива на кравето, която някои собственици на домашни любимци предпочитат. То е по-лесно смилаемо от кравето и съдържа по-малко лактоза. Въпреки това, и то не е пълноценно от хранителна гледна точка що се отнася до кученцата. Важно е да отбележим и, че има различни видове козе мляко – някои от които, съдържат вредни бактерии, които могат да разболеят косматия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

  • Формула

Ако кутрето все още много малко или не се е отбило съвсем, адаптираното мляко е най-добрата ви опция. Формулата за кученца е специално разработена, за да осигури хранителните вещества, от които четириногото ви другарче се нуждае, за да расте здраво и силно. Адаптираното мляко се предлага в прахообразна или течна форма и може да се открие в повечето зоомагазини. 

кучеСнимка: iStock

Когато избирате формула, важно е да се спрете на такава, която е подходяща за възрастта и породата на питомеца ви. Това е така, защото хранителните нужди варират спрямо породата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с ветеринарния си лекар, преди да вземете решение. Специалистът може също да ви даде насоки и относно това колко често да храните животното, както и кога е време да започнете да въвеждате твърда храна. Важно е да правите това постепенно, тъй като внезапната промяна в диетата може да доведе до храносмилателни разстройства.

В обобщение, въпреки че кученцата може и да харесват вкуса на млякото, важно е да запомните, че то не е създадено за домашни любимци и не би могло да бъде част от добре балансирана и здравословна диета. Кравето и козето мляко не са пълноценни за кутретата и са трудни за усвояване, а формулата е най-добрият вариант при новородени или все още неотбити четириноги.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още