Може ли кучето да настине

куче настинка Снимка: iStock

Р ядко животозастрашаваща, но винаги неприятна и дразнеща, настинката е част от живота ни. Но какво да кажем за кучетата ни? Настиват ли домашните ни любимци?

Краткият отговор на този въпрос е да,

четириногите ни приятели могат да получат инфекции, които да ги накарат да кихат, подсмърчат и кашлят – точно, както е и при хората. Симптомите на настинка при косматите ни спътници обаче, за разлика от при нас, често могат да са индикатор и за по-сериозно заболяване. 

Dogsandcats.bg

Какво представлява настинката?

Когато хората говорят за настинка, в повечето случаи те всъщност имат предвид широк спектър от вируси. Всички те са групирани като вируси на настинката, защото причиняват подобни симптоми: възпалено гърло, кихане, хрема, сълзене на очите, запушен нос и общо неразположение. 

куче настинкаСнимка: iStock

Като изключим настоящата пандемия от коронавирус, най-често срещаният вирус, който се свърза с настинката, е риновирусът. Според последни проучвания, именно той причинява до 50% от настинките. След него се нареждат и респираторно-синцитиалният вирус, грипът и парагрипните вируси. 

Причините за настинка при кучетата са сходни. При тях обаче няколко различни вируса, а не един конкретен, могат да причинят симптоми на настинка. Както споменахме, някои от тях могат да са по-сериозни от други, за това и на настинката при домашните ни любимци следва да се гледа по-сериозно, отколкото на това състояние при хората. 

Какви са симптомите на настинка при кучета?

Може да разпознаете някои от собствените си симптоми на настинка при тези, които проявяват и кучета.

куче настинкаСнимка: iStock

Най-честите от тях включват:

  • Кихане
  • Кашлица
  • Течащ или запушен нос
  • Влажни очи

Ако забележите някой от тези симптоми, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар. Те могат да бъдат както резултат на вируса на настинка, така и клинични признаци на други, по-сериозни заболявания като кучешки грип, развъдна кашлица, бронхит и др. Следете и за други промени в поведението на животното като липса на апетит, треска, повръщане, диария. 

куче болноСнимка: iStock

Развъдна кашлица или симптом на настинка?

Развъдната кашлица (известна също като кучешки инфекциозен трахеобронхит) е силно инфекциозно респираторно заболяване при кучета. Както говори и името му, то се среща най-често в развъдници, както и на други места, където се събират повече четириноги. 

Развъдната кашлица е лечима и повечето кучета се възстановяват напълно, но тя може да има по-сериозни последици при кутретата, както и при четириногите с нарушена имунна система.

Ще познаете заболяването по най-отличителната му характеристика –суха, силна кашлица, при която животното сякаш се дави. Някои хора го описват като „звук на квакаща гъска“. Сред останалите симптоми са кихане, хрема, летаргия, загуба на апетит и лека температура. Тъй като много от тези симптоми могат да бъдат открити и при кучета с настинка, важно е винаги да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Има ли други причини за настинка при кучетата?

Вирусите не са единствената причина за поява на симптоми на настинка при домашните ни любимци. Кашлицата може да бъде резултат от бактериална, гъбична или паразитна инфекция. Алергиите също могат да имат външни проявления, които са близки до тези на настинката и могат да доведат до увреждане на белодробната тъкан и евентуално пневмония.

Как се лекува настинка при кучета?

Ако подозирате, че кучето ви е настинало, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Въпреки че леката настинка рядко е причина за безпокойство, важно е да изключите още в началото всякакви други причини за симптомите на домашния ви любимец. 

куче болноСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще извърши физически преглед, ще преслуша сърцето и белите дробове, а след това, ако се налага, ще назначи поредица от диагностични тестове, за да е увери, че не се касае за друго, по-сериозно медицинско състояние. 

Лечението на настинката при четириногите ни другари зависи от основната причина за появата на симптомите. Ако се касае за лека простуда, обикновено тя ще отшуми сама. В случай обаче, че на лице е инфекция от развъдник, например, ветеринарният ви лекар ще назначи подходящо лечение, което може да включва медикаменти, препоръки за почивка и ограничаване на физическата активност, подходяща диета и тн. 

Мога ли да заразя кучето си, ако съм настинал?

Шансовете да предадете настинката на домашния си любимец, са много ниски. Вирусите, които причиняват симптомите на заболяването при хората и при кучетата, рядко могат да прескочат от един вид на друг. Така че – можете да бъдете спокойни да оставите кучето си да ви близне по лицето, дори и да сте с грип. 

кучеСнимка: iStock

По идентичен начин – най-вероятно няма да се заразите от домашния си любимец. Но други четириноги в дома ви, както и в квартала, където живеете, са изложени на риск. Така че – играйте на сигурно и докато не установите със сигурност причините за симптомите у вашия комат приятел – пазете го далеч от други себеподобни. 

Какво да направим, за да не настине кучето ни през студените и дъждовни месеци?

За съжаление, все още не съществува ваксина, която да гарантира, че кучето ви няма да хване настинка или вирус. Някои от евентуалните причини за поява на симптоми, които могат да приличат на тези от настинка обаче, имат. Такива са развъдната кашлица, кучешката чума, както и ваксина срещу грипа при кучетата. 

куче зимаСнимка: iStock

Говорете с вашия ветеринарен лекар дали той или тя препоръчва други ваксини, с които да поддържате кучето си здраво.

 

 

 

Виж още