Можем ли да даваме на кучето човешки снаксове

куче Снимка: iStock

С игурни сме, че и вие сте получавали от домашния си любимец „онзи поглед“, докато се наслаждавате на лека закуска, гледайки филм. И да, изкушението да дадете малко от чипса с кучето си несъмнено е огромно.

По отношение на здравето му обаче, това не е никак добра идея и не му правите услуга. Всъщност, споделянето на така наречените „джънк“ храни като чипсове, гризинки, солети, пуканки и тн. прави много по-трудно поддържането на здравословно тегло. Дори и в малко дози популярните снаксове за нас, могат дори на навредят на четириногите ни приятели. 

кучеСнимка: iStock

Винаги има по-добри и здравословни начини да дадете на кучето си всички хранителни вещества, от които има нужда. За това и ние препоръчваме рутинното хранене в съчетание с добре балансирано меню. Но ако все пак не се сдържате и от време на време давате на домашния си любимец солетка или парченце чипс, ето какво трябва да знаете.

Dogsandcats.bg

Могат ли кучетата да ядат фъстъчено масло?

На теория фъстъченото масло би трябвало да е добър източник на протеин за домашния ни любимец. За съжаление в него често се съдържат неособено полезни вещества като ксилитол – който е опасен за кучетата. 

Могат ли кучетата да ядат пуканки?

Отговорът е да, но само при положение, че са от най-обикновените – без абсолютно никакви аромати, добавена сол или оцветители. 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат зеленчуци?

Кучетата могат да ядат зеленчуци като моркови, зелен фасул и чушки - всички чудесни източници на витамини и фибри, а и са добри за междинна закуска между храненията. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Шоколад

Всички обичаме да похапваме шоколад пред телевизора от време на време, но това е едно от нещата, които не бива да споделяме с домашния си любимец. Той е опасен и е необходимо да съхранявате лакомството извън обсега на вашето куче. 

Чипс

Той е богат на сол и мазнини, което го класира след храните, които не е добре да давате на домашния си любимец. Да, може да ви се струва, че едно парченце чипс „не е голяма работа“, но кучетата ни доста често са по-малки на килограми от нас и това, което смятаме за приемливо за себе си може би не е точно такова и за тях. 

Сладолед

Голяма част от кучетата имат непоносимост към лактоза, така че ако се чудите дали можете да дадете малко сладолед на любимеца си в горещ летен ден, отговорът би бил – „не“. По-добре е да го освежите с кубче лед. 

Колбаси

Плато с колбаси може и да звучи примамливо като за лека закуска, но наситените мазнини в саламите и другите видове сухо месо са с твърде високи стойности, за да бъдат полезни за кучетата ни. 

Сирене

Млечни продукти от всякакъв вид могат да нарушат храносмилането на вашето куче. Сиренето е и с високо съдържание на калории и сол, така че е още по-важно да не го включвате в менюто на вашето куче.

кучеСнимка: iStock

Просене за храна

Да споделяте храните, които прихапвате между другото с вашето куче, може да научи животното на лоши навици, от които да се окаже трудно да го отучите в последствие. Дори една солетка, парченце чипс или кашкавалче нарушава обичайното им хранене и ги насърчава да продължат със същата стратегия на „просене“ на храна, докато се поддадете отново. 

Чудесен начин да избегнете този момент е да сведете човешките снаксове, които прихапвате пред кучето до минимум и да се придържате към лакомства, направени специално за четириногия ви приятел

Много от тях имат и специфични предимства, например стоматологичните лакомства (тип Дента стикове) помагат за поддържане на зъбите и венците на вашето куче здрави, като намаляват натрупването на плака и зъбен камък

Има начин да „почерпите“ кучето си, докато и вие прихапвате снакс. Но не е задължително и непременно да е от вашето пакетче чипс!

 

 

Виж още