Можем ли да даваме на кучето си домати

куче Снимка: iStock

О бичате ли домати? Добавяте ли ги често към менюто си под формата на сос или кетчуп? 

Доматите, особено през по-топлите месеци от годината, са чести гости на трапезата ни, главни действащи лица в редица традиционни (а и модерни) ястия, а през лятото едва ли има човек, който да не обича мириса на пресни розови домати, закупени от близкия пазар. И докато ние с удоволствие си похапваме от червените вкусотии – няма как да не се запитаме дали е безопасно да споделим част от тях с домашния си любимец?

Според експерти можем да даваме на четириногия си приятел домати но при условието, че е от време на време, при това – в малки количества.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Могат ли доматите да са опасни за кучето ни?

Доматите, подобно на чушките, патладжана и картофите, съдържат потенциално токсични елементи, макар да имат годни за консумация части. Това значи, че докато плодът носи предимно ползи за здравето на кучето ви и може да му давате да хапва от време на време, останалата част на растението може да бъде отровна за домашния ви любимец.

Томатинът е токсичното вещество, което се съдържа в доматите. Добрата новина е, че той е концентриран в зелените части на растението, особено в стъблата и цветовете. Малкото количество на токсина, което остава в плода – след като е добре узрял, се счита за безопасно за кучета. 

Въпреки че повечето домашни любимци нямат интерес към растението домат, добре е да държите под око любимеца си, особено ако отглеждате зеленчуци в парник или в градината си. 

кучеСнимка: iStock

Ефекти от консумацията на томатин при кучетата

Най-честитият симптом на отравяне с томатин е стомашно-чревен дистрес, причиняващ диария или повръщане. Ако домашният ви любимец е погълнал големи количества от доматеното растение, това може да се прояви и с: депресия, мускулна слабост, хиперсаливация, разширени зеници или анормална сърдечна честота. 

Ако забележите някой от изброените клинични признаци на натравяне – потърсете незабавно лечение при ветеринарния си лекар. 

Точно както при хората, доматите също могат да влошат някои стомашно-чревни проблеми като киселинен рефлукс. Макар и рядко, те могат да бъдат и алерген при домашните ни любимци. 

Какво да кажем за кетчуп, доматен сос и други продукти на доматена основа?

Ако вашето куче обича да похапва пресни, нарязани домати, имайте предвид, че е доста вероятно то да прояви интерес и към тези в спагетите или върху парчето пица, което държите в ръка. 

кучеСнимка: iStock

Доматените сосове, кетчуп, супи и сокове не са особено здравословни за кучета и не се препоръчват за редовна консумация заради добавените сол, захар, изкуствени ароматизанти и други химикали в тях. 

Малки количества от тези продукти не биха навредили на домашния ви любимец, но спокойно можете да пропуснете да му давате. 

Ползите от доматите за кучето ни

Ако давате на косматия си приятел домати в малки количества, те не само не са вредни, но могат да бъдат полезни за здравето на животното. Те са пълни с хранителни вещества, включително бета-каротин и ликопен (на него се дължи червеният цвят на плода), който е естествен пигмент, част от семейството на каротеноидите, които са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на клетъчно увреждане.

Доматите са нискокалорични и са с високо съдържание на фибри, а това подпомага храносмилането. Богати са и на витамини А и С, които се отразяват благотворно на зрението на домашния ви любимец и се грижат за доброто състояние на кожата му. 

От кои домати е най-добре да даваме на кучето си?

Когато предлагате на кучето си домати, потърсете добре узрели и наситено червени, като чери доматите също са вариант. Важно е да са изчистени от листа или стъбла. Докато много хора предпочитат да ги хапват с малко сол, тази добавка може да бъде вредна за домашния ви любимец. Нека обобщим: малки парченца добре узрял, старателно измит домат без подправки. 

кучеСнимка: iStock

Ако никога до момента не сте давали на домашния си любимец да пробва домати, започнете само с една хапка или две, за да видите как ще реагира животното. Ако то се наслаждава на вкуса и непосредствено след това не наблюдавате негативни ефекти – тогава няма проблем да давате на кучето си домати и друг път. 

 

Вижте още:

10 най-вредни храни за кучето ни

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

Виж още