Наистина ли Чихуахуа мигат повече от другите кучета

чихуахуа Снимка: iStock

О т всички породи кучета, Чихуахуата са една от най-разпознаваемите. Със своите очарователни черти и голяма личност, скрита в малко тяло, тези симпатяги са добре известни с разнообразието от странности, които ги отличават от другите четириноги. 

Някои собственици на Чихуахуа се чудят защо малките им приятелчета треперят толкова много и дали са по-склонни към наддаване на тегло в сравнение с други породи. Ако поразпитате наоколо, ще намерите и такива, които споделят, че питомците им сякаш мигат повече от нормалното. И така – дали действително Чихуахуата мигат толкова много? И ако да – защо?

Не се знае точно колко стара е породата Чихуахуа, но се смята, че за първи път тези кучета са отглеждани в Испания или Южна Америка, преди повече от 500 години. Името им идва от мексиканския щат Чихуахуа. 

Тези симпатични мъници тежат между 1,5 и 3 кг, а височината им варира между 22 до 23 см. Козината им може да бъде къса или дълга, а различните цветове са допустими. Ушите им са естествено изправени и имат големи, кръгли очи. Смятат се за енергични, изключително лоялни и много гласовити.

Dogsandcats.bg

Защо кучетата мигат?

Подобно на хората, очите на кучетата имат горен и долен клепач, които осъществяват кратък физически контакт при мигане, за да се затвори напълно окото. Мигането може да предотврати навлизането на чужди предмети и да премахне частици или отломки. То служи и за освобождаване на слъзен филм, състоящ се от вода, масло и слуз, който помага за поддържане повърхността на окото гладка. Това, от своя страна, е необходимо за зрението и предотвратява изсушаването на окото на домашния ви любимец. 

Често кучетата мигат и, за да покажат подчинение. В езика на тялото на кучето взирането може да е признак на агресия или доминация. Ако две четириноги се взират едно в друго, едното от тях може да премигне и да погледне настрани, за да покаже подчинение и да облекчи напрежението.

Чихуахуа мигат ли повече от другите породи?

И така, каква е присъдата? Дали Чихуахуата мигат необичайно повече спрямо другите породи четириноги?

Фактите са, че тези дребосъци са склонни към епифора – свръхпроизводство на сълзи и секрети. Епифората може да бъде причинена от алергии, инфекции или деформация на клепачите. Чихуахуата, заедно с Мопсовете и Кокер шпаньолите, често имат деформация на клепачите или миглите, което ги кара да се обръщат навътре. Това може да им попречи да затварят очите си напълно и да доведе до сухота в очите. В резултат – и на прекомерно мигане. 

Освен това, тъй като Чихуахуата стоят ниско до земята и имат естествено големи, изпъкнали очи, те просто са по-склонни (в сравнение с по-високите четириноги) да изпитват дразнение на очите и инфекции в следствие на попадане на мръсотия и прах.

Може да има и поведенчески компонент в мигането – Чихуахуата може да са склонни към неврози и тревожност, а честото мигане може да е индикатор и за нервност.

За това, ако забележите, че вашето Чихуахуа мига повече от нормалното, погледнете очите му и вижте дали забелязвате подуване, секреция или дразнене. Ако прекомерното мигане продължава, посещението при ветеринарен лекар никога не е лоша идея. 

Виж още