Наистина ли кучетата знаят имената си

кученце Снимка: iStock

И мето е едно от първите (и безспорно – вълнуващи!) неща, с които всеки стопанин на домашен любимец се сблъсква. Да решим как ще се казва новия ни четириног приятел или дали ще сменим името му в случай, че е осиновен, са избори, които предизвикват много положителни емоции. И разбира се, сигурни сме, че сте убедени, че сте избрали идеалното име за кучето си – уникално, креативно, далеч от клишетата и такова, което наистина да улови неговата сладка малка личност. 

С течение на времето, с правилното обучение ние смятаме, че сме научили домашния си любимец как се казва. В края на краищата – нали животното идва при нас винаги, щом го извикаме по име. Но дали действително кучетата разбират, че се казват по определен начин?

И не е ли възможно да реагират на тона на гласа ви? Или на звука на каишката? Или на шума, който издава пликчето с лакомства – всички неща, които правите едновременно с изричането на въпросното име? 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Няма как да не се зачудим – разпознават ли четириногите собствените си имена и ако това е така – защо? 

Наистина ли кучетата знаят имената си?

Нямаме и капка съмнение, че кучетата са интелигентни същества. В подкрепа на това се обявяват и учените, според които средно почти всяко четириного знае около 165 думи. Дали обаче името им е една от тях?

Всъщност не съществуват преки доказателства, че домашните ни любимци действително знаят името си. Вместо това, далеч по-вероятно е животното да разпознава как звучи дадена дума. Едва ли, щом чуе името си, косматият ви спътник ще събере две и две, мислейки си: „Казвам се Спарки“. Но за сметка на това – той реагира щом чуе “Спарки“, разпознавайки звука и интерпретирайки го като команда. За това и щом кажете „Спарки“, животното знае, че от него се очаква да дойде при вас. 

кученцеСнимка: iStock

Как да научим кучето на името му

Когато учите кученцето на името му, уврете се, че използвате само положително подсилване. Домашните любимци не реагират добре на отрицателни емоции или наказание. Ако повишавате тон или се карате на животното, то може да развие страх от вас и да започне с прояви на деструктивно или лошо поведение. 

За да научите най-бързо и лесно четириногото на името му, кажете го няколко пъти и когато ви погледне – дайте му лакомство и го похвалете. Повтаряйте този процес няколко пъти на ден до пет пъти подред и ще видите, как постепенно животинчето ще започне да разпознава как се казва. 

Що се отнася до самото име, в общия случай специалистите съветват да заложите на твърди звуци като „Т” и „Р“, а не само на гласни и меки съгласни като „С“ и „Ф“. 

кученцеСнимка: iStock

Колко време отнема на кучето да научи името си?

Както споменахме по-горе, кучетата всъщност не знаят, че името им е Спарки, а по-скоро реагират на звуците на изричането му като на команда. Ако сте последователни – съвсем постижимо е да научите четириногото как се казва в рамките на две седмици. Всичко, разбира се, е индивидуално и може да варира в зависимост от това колко време отделяте в тренировки. Уверете се, че винаги повтаряте процеса с положително подсилване, за да създадете положителна асоциация и по този начин – да затвърдите наученото. 

Възрастта и породата на кучето ви също влияят на това колко време ще му отнеме да научи как се казва. Кутретата учат по-бързо от възрастните си събратя, а някои породи – най-вече пастирските и работните, може да реагират още по-бързо на обучението. 

На какво друго реагират кучетата?

Докато са малки кученцата постоянно учат нови неща. Може да се изненадате, но дори докато слушат тона на гласа ви – това им носи вид информация. Например, ако говорите на висок тон и използвате името му, животното научава, че се гордеете с него и съответно – ще се развълнува. И обратно – ако говорите с него с нисък, твърд и силен тон, кучето ще възприеме, че явно е направило нещо нередно. Може да спусне надолу опашката или главата си. 

Кучетата разбират много добре и езика на човешкото тяло. Например, ако се надвесите над него, то ще ви види като контролиращи и заплашващи. За това винаги трябва да подхождате към кучето си бавно и спокойно, особено в началото, докато още се учи.

кученцеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че кучетата най-вероятно не знаят, че определена дума е тяхното действително име. Но е без всякакво съмнение, че те ще реагират на нея, ако ги обучите правилно и чрез положително подсилване. Повтаряйте името на кученцето, давайки му лакомство щом реагира на него и бъдете последователни в това. Ще видите сами как за нула време животното ще се научи да разпознава името си, когато го повикате. 

Виж още