Най-честите есенни алергии при кучетата

куче алергия Снимка: iStock

А лергиите засягат както кучетата, така и стопаните им, като това може да се случи през цялата година. Повечето хора очакват сезонните им проявления да са през пролетта, но истината е, че симптомите се влияят най-вече от алергените, свързани с околната среда, а не по това кое време от годината е.

куче алергияСнимка: iStock

Какво отличава алергиите при кучетата?

Има широка гама от видове алергии, като всички те могат или не да засегнат кучето ви. По същество, самите алергии представляват реакция на имунната система към чужди вещества. Тя може да е насочена спрямо храна, предмети по кожата или алергени от околната среда. 

Вижте още: Какви алергии имат кучетата

Dogsandcats.bg

Кои са най-често срещаните есенни алергии, които засягат кучетата?

 • Треви, които се опрашват през есента

Много треви, които се опрашват през есента, могат да бъдат силни алергени както за домашните ни любимци, така и за собствениците им. Най-често срещаните от тях е амброзията, пелин, магарешки трън, живовляк, кокошка и агнешки четвъртинки. 

куче алергияСнимка: iStock

 • Мухъл

Есенният сезон е оптималното време за развитие на мухъл в дома ни. За появата на плесените благоприятства студеното и влажно време. За да се справите с тези алергени, уверете се, че сте отстранили всички проблеми, свързани с изтичане на влага, редовно почиствайте около леглото и одеялата, които използва кучето ви. 

 • Прахови акари

Проблемите с праховите акари могат да се влошат през есента, когато държим прозорците си по-често затворени. За да го избегнете, проветрявайте дома си възможно най-често. 

куче алергияСнимка: iStock

Какви са симптомите на есенни алергии при кучетата?

Има различни симптоми, които могат да се появят, ако кучето ви изпитва някаква алергия. При четириногите ни другари симптоматиката е различна, като вместо запушен нос, зачервени очи и кихане, при тях се появяват сърбеж, те драскат, хапят и дъвчат кожата си. Този естествен отговор на алергиите при кучетата може да причини загуба на козина, отворени рани и вторични кожни инфекции. За това е важно да забележите признаците и да реагирате възможно най-рано. 

 • Сърбяща кожа

Сърбежът по кожата обикновено е първият признак на алергия, забелязван от собствениците. Животното може да ближе, чеше или дъвче едно определено място, при това – често. Това се дължи на падането на прашец върху кожата му и появата на алергична реакция в засегнатата зона.

куче алергияСнимка: iStock

 • Сърбящи уши

Сърбящите уши са друг много често срещан симптом на алергия при кучетата. Това е така, защото алергиите засягат ушите на кучетата чрез повтарящи се ушни инфекции, дори и без на лице да има други типични симптоми. Това заблуждава много собственици и част от тях може би дори не осъзнават, че източникът на повтарящите се ушни инфекции всъщност се дължи на алергия. 

 • Влажни очи

Очите на кучето ви може да изглеждат по-воднисти, отколкото обикновено. Сълзенето може да дойде от постоянното им търкане от страна на животното, ще забележите и, че то видимо се чувства некомфортно по отношение на тях.

куче алергияСнимка: iStock

 • Прекомерно облизване на лапите

Прекомерното облизване на лапите е типичен издайнически признак, че кучето ви има алергия. То се характеризира с почти непрекъснато близане или дори дъвчене на лапите. Типичен симптом на кожна алергия.

Как да помогнем на кучето си?

 • Преглед при ветеринарен лекар

Първата стъпка винаги, когато се съмнявате или нещо, свързано със здравето на домашния ви любимец ви тревожи, е да го заведете на ветеринарен лекар. Специалистът ще определи какъв е проблемът и ще назначи лечение при нужда.

 • Масло от сьомга

Маслото от сьомга съдържа високи нива на двете основни Омега 3 мастни киселини DHA и ЕРА. Те служат за превенция срещу кожни алергии, наред с много други предимства. Само по себе си, маслото от сьомга трябва да бъде част от диетата на всяко куче, особено на такова, което страда от алергия.

кокосово маслоСнимка: iStock

 • Шампоани против сърбеж

Използването на специализирана козметика против сърбеж ще помогне за намаляване на усещането за дискомфорт, който вашето куче изпитва. Това ще намали стреса и безпокойството, ще даде възможност на възпалената кожа да се изчисти и възстанови по-бързо.

 • Антихистамини

Антихистамините помагат при сезонни алергии, а и не само. Даването на правилната доза на домашния ви любимец е от решаващо значение, тъй като това ще намали симптомите на сърбеж или сълзене на очите (в случай, че ги има).

 • Кокосово масло

Кокосовото масло може да се прилага локално върху всяко раздразнено място по тялото на кучето ви. То помага за бързото намаляване на дразнението и подобрява вида на кожата на кучето ви, намалявайки изкушението му да я оближе или дъвче.

кокосово маслоСнимка: iStock

В заключение, има различни есенни алергии – както при хората, така и при кучетата ни. Те имат различни симптоми, за това ако забележите някой от тях, заведете питомеца си при ветеринарен лекар, за да определите проблема и да предприемете мерки за ограничаване на дискомфорта на косматия ви другар.

 

 

Виж още