Нюфаундлендите: Водните кучетата супергерои

Нюфаундленд Снимка: iStock

М оже би сте забелязали куче от породата Нюфаундленд в парка или да се разхожда по съседната улица – тези гиганти няма как да останат незабелязани поради размера си! Но Нюфаундлендите далеч не са известни само с това – те са героични водни спасители, които заслужават по-специално внимание!

Произходът на Нюфаундлендите

Нюфаундлендите са резултат от кръстоски между големи кучета, отглеждани на канадския остров Нюфаундленд. Поради тяхната сила и способност да издържат на екстремни климатични условия, те са били популярни работни кучета и сред европейските рибари между 18-ти и 19-ти век. 

Главното е, че тези симпатични гиганти много обичат водата! Те са най-щастливи да са в езерце или басейн и въпреки че днес ги познаваме като семейни домашни любимци, а не в амплоато им на спасителни или риболовни кучета, те все още носят своите уникални физически характеристики – като ципести лапи, до днес. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Външен вид и темперамент

С височина около 70 см, Нюфаундлендите попадат в графата „гигантски кучета“. Поради размера и буйните им, предимно тъмни палта, в тъмното е лесно да ги сбъркате с мечки! Козината на Нюфаундлендите може да бъде плътно черна или кафява, комбинация между черно, бяло, кафяво и сиво. Теглото им също е впечатляващо – между 55 и 70 кг, което би накарало всеки враг да се замисли, преди да атакува. 

Въпреки своите размер и сила обаче, Нюфаундлендите се смятат за една от най-нежните и дружелюбни породи кучета. Те са много интелигентни и със спокоен темперамент, общителни и обичат да са в движение. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундленди и тяхната роля във водното спасяване

Нюфаундлендите не просто обичат да са във водата – те са и полезни, докато са в нея! Заедно с инстинкта им да спасяват давещи се хора, смелият темперамент на тези кучета, силното им телосложение, водоотблъскващата козина и ципестите крака ги превръщат в перфектни водни спасители. В ситуация, в която всяка секунда е от значение, винаги можете да разчитате на големия си пухкав питомец да ви пази!

От водни кучета до супергерои

В миналото Нюфаундлендите са помагали на моряци и рибари, но днес те главно се използват за водни спасители. Благодарение на силата им, съчетана с отлични умения в плуването, те са нещо като супергерои, тъй като редовно спасяват човешки животи. Обикновено работят редом до своя водач (спасител), придружавайки го на спасителна мисия като част от екипа.

НюфаундлендСнимка: iStock

Когато нещата станат сериозни и някой трябва да бъде спасен от удавяне, тези смели четириноги могат да теглят спасителна лодка или да донесат жилетка, да предложат колан, който след това да захапят с уста и плувайки, да изведат давещия се на брега. 

Нюфаундлендите могат да спасяват хора в безсъзнание и да теглят цели лодки, пълни с хора, помощни материали и тн.

Когато се давите, съвсем нормално е да изпаднете в паника. Това обаче, може да увеличи вероятността да се нараните, да се нагълтате с вода и съответно – да се стигне до фатален край по-бързо. И тук именно се намесват Нюфаундлендите – водните спасители. Много хора изпитват незабавно чувство на спокойствие и безопасност, когато видят някое от тези големи четириноги да плува към тях. Което от своя страна улеснява самото спасяване.

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундленд като семейно куче

Поради своята нежна и социална природа, Нюфаундлендите са все по-популярни като семейни домашни любимци. Спокойни и кротки, те излъчват чувство на комфорт и се разбират добре с деца, както и с други домашни любимци. Грижата за тези четириноги обикновено е много лесна – можете да ги вземете навсякъде с вас, стига да има достатъчно място за целта! (И не се притеснявайте, те са наясно с размера си и са склонни да бъдат особено внимателни около деца и възрастни хора.)

Дейности и навици

Поради размера им, къща с двор е добра предпоставка за отглеждане на Нюфаундлендите – те се нуждаят от достатъчно упражнения, обичат да тичат и играят. В идеалния случай, вашият домашен любимец ще получава възможност и за редовно плуване – това предпазва мускулно-скелетната му система от прекомерен натиск върху ставите, който може да възникне в резултат на теглото и бързия растеж. Освен това е забавно, повишава настроението и играе роля за тяхното емоционално благополучие!

НюфаундлендСнимка: iStock

Тъй като представителите на породата обикновено са много издръжливи, те вероятно ще се адаптират добре към всеки сезон. Дебелата им козина е устойчива на атмосферни влияния, тя е водоустойчива и се нуждае от редовно разресване, за да бъде в оптимално добър външен вид. Бъдете една идея по-внимателни през лятото –Нюфаундлендите не са сред най-големите почитатели на горещото време. За това се уверете, че винаги осигурявате на вашия питомец сенчесто място и достатъчно вода, когато навън е топло.

Нюфаундлендите са много привързани и обичат да се гушкат – така че не ги карайте да ви чакат за дълго! Те са най-щастливи, когато са със семейството си, за това се уверете, че не ги оставяте сами у дома твърде често – социалният контакт и близост ще им липсват!

Отглеждане на Нюфаундленд

При Нюфаундлендите е важно да се заложи на последователно обучение поради техния размер. Като цяло, представителите на породата се считат за склонни да се учат и реагират бързо на обучение. Въпреки това, те са едри и донякъде бавни животни, така че може да се наложи да сте по-търпеливи и внимателни. Веднъж получили подходящата мотивация обаче, те са напълно ангажирани. Реагират най-добре на търпелив, любящ и последователен подход, тъй като са доста чувствителни по природа. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундлендите реагират най-добре на търпелив, любящ и последователен подход, тъй като са доста чувствителни по природа – така че избягвайте грубо и нечувствително обучение.

Виж още