Обичат ли кучетата да ги целуваме

куче Снимка: iStock

К ак вашият домашен любимец ви поздравява, когато се приберете вкъщи след дълъг работен ден? Маха с опашка, а дали ви целува? Помислете и как вие показвате своята привързаност към кучето си?

Много стопани обичат буквално да „задушават“ животните си с целувки. Рядко обаче се замисляме, дали това се харесва на косматите ни приятели и как те го възприемат.

И тъй като кучетата не могат да говорят и да ни кажат сами, решихме да хвърлим малко светлина по въпроса – дали домашният ни любимец обича да го целуваме?

Dogsandcats.bg

Целувките при хората и значението им за кучетата

Да целунем близък човек е нормална проява на привързаност между хората. Ние използваме целувката към любим човек, към дете или към родител, тя съществува под различни форми, но значението й винаги е едно – да покажем колко ни е грижа. Не винаги това се отнася за домашния ни любимец. 

кучеСнимка: iStock

Четете езика на тялото

Помислете за реакцията на вашето куче спрямо целувката ви. Дали отговаря с облизване и енергично размахване на опашка? Или обратното – свежда мълчаливо глава? Някои кучета може дори да намерят целувката за заплашителна. 

Лесно е да разберете дали косматият ви приятел харесва тази форма на проява на обич. Спрете да четете за момент – отидете до кучето си и го целунете. Наблюдавайте реакциите му. Ако е нащрек, накланя леко глава, облизва се или маха с опашка в отговор, значи то разбира, че по този начин му показвате привързаност. Възприема целувката като нещо положително. 

кучеСнимка: iStock

Ако не му харесва да го целувате, то ще забележите някои от следните знаци:

  • Леко ръмжене
  • Извръщане или извиване на една страна
  • Хленчене
  • Напускане на помещението малко, след като сте го целунали
  • Опити да скрие муцуната/лицето си с лапи

Ако кучето ни облизва – значи ли, че ни целува?

Кучетата и хората не общуват по същия начин. За нашите космати приятели облизването е нещо инстинктивно, в повечето случаи – навик, който започва още от раждането им. Тогава майката ближе малките, за да ги почисти, нахрани и стопли. По този начин тя ги подготвя за света. 

Според Дана Ебке, съветник по поведението на животните в Центъра за осиновяване на ASPCA, значението на облизването при кучетата зависи от начина, по който те го правят спрямо любимия си човек. Обикновено дългите, цапащи „целувки“, придружени с активно махане на опашка, меко изражение и трепкащо тяло са израз на привързаност.

кучеСнимка: iStock

Понякога пък, кучето ви близва по устата, защото по този начин може да достигне чрез носа си до повече миризми – а оттам да получи информация къде сте били

Друг път облизването е форма на подчинение на по-доминиращо куче или начин да се разбере какво друго куче е яло за закуска.

Безопасни ли са целувките с кучето ни?

Краткият отговор е: зависи. Къде целувате кучето си? Целувките по козината и тялото са безопасни, но облизването на муцуната може да има някои негативни последици. В устната кухина на животното живеят различни вируси и бактерии, част от които могат да се предадат и на стопаните. Добрата новина е, че това се случва доста рядко при здрави хора със силна имунна система.

кучеСнимка: iStock

Няма нищо лошо в това да целунете кучешкия си приятел, за да му покажете колко много значи той за вас – това е съвсем естествено човешко поведение. Важно е да следите езика на тялото на любимеца си, за да разберете дали този тип физически контакт му е приятел или не. И ако възприема по-скоро отрицателно целувките ви – най-добре намерете друг начин да покажете грижата си. И не забравяйте – за кучето дългите погледи с взиране са като прегръдки без докосване. Практикувайте ги по-често!

 

Вижте още: 

Защо кучетата не харесват някои хора

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Виж още