Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

куче Снимка: iStock

Н еслучайно кучето се нарича „най-добър приятел на човека“. Домашният любимец ни дарява с толкова много: любов, приятелство, безкористна обич и забавления, че за всеки стопанин е трудно да си представи живота без косматия си другар.

И, разбира се, ние искаме да му покажем колко много означава за нас. Купуваме му играчки, даваме му вкусни лакомства (и, макар да знаем, че не е полезно – понякога споделяме с него вечерята си), водим го на разходки в планинати ... И всичко това – с цел животното да се чувства щастливо. А за някои хора, физическите демонстрации включват и прегръдки. 

Свикнали сме, че когато прегръщаме приятел или любим човек, това е начин, чрез който ние изразяваме любовта си към него. Това е знак за подкрепа и привързаност. Рядко се замисляме обаче, че прегръдката е обичайно човешко поведение, което домашните ни любимци може би не разбират така, както ние. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да прегръщаш или не да прегръщаш 

Отговорът на въпроса дали е добре да прегръщаме домашния си любимец и дали това му допада, започва с разбирането какво имаме предвид, когато казваме „прегръдка“. Да, кучето ви може да скочи в скута ви, да ви оближе по лицето и да се гушне във вас, но това не е „прегръщане“, а естествена проява на обич от негова страна. 

Според мнението на специалисти, много четириноги не обичат стопанинът им да поставя ръцете си около раменете им и да ги стиска. Именно това е прегръдката, за която говорим. 

Докато някои кучета могат да бъдат обучени специално, за да се наслаждават на прегръдките (както в случая с терапевтичните четириноги), повечето домашни любимци не харесват човешки ръце около горната част на тялото си. Това може да се дължи на инстинктивната природа на животните да се бият, бягат или „замръзват“, когато се чувстват застрашени – ветеринарните лекари не са убедени със сигурност. Но е факт, че при комуникацията между две кучета, лапите и челюстите им, поставени около врата, предизвикват нюансирани поведенчески реакции в различните ситуации. Може дори да се дължи на генетичната история на определено куче, социализиране, предишен опит в обучението и/или текущата среда. 

кучеСнимка: iStock

Някои кучета обичат ли прегръдките?

Може би, но те са по-скоро изключение. 

За повечето четириноги прегръдките – така, както ги разбираме ние, причиняват стрес, объркване и безпокойство.

Сами можете да го видите по езика на тялото на животното – то най-вероятно ще иска да се дръпне, а ако не го пуснете, ситуацията може да ескалира до ръмжене или хапане. 

Прегръдките и кучетата - какво да правите (и какво – по-добре не)

  • Никога не прегръщайте непознато куче

Както споменахме, кучетата не са големи почитатели на прегръдките. Особено ако идват от непознати хора. Точно, както вие бихте сметнали за неуместно човек, когото виждате за първи път, да ви изненада със силна прегръдка. 

  • Избягвайте да прегръщате кучето си навън

Когато сте в шумна среда, има много движещи се стимули – хора или други животни, не е добра идея да прегръщате кучето си. 

  • Никога не насърчавайте детето си да прегръща кучето

Въпреки че може да ви се струва сладко да наблюдавате как деца и кучета си взаимодействат, като смятате, че тези моменти са достойни за снимка, всъщност това не е никак добра идея. Винаги наблюдавайте хлапетата, когато са близо до четириного – дори това да е вашият домашен любимец. Статистически, едно дете е по-вероятно да бъде ухапано от куче и често това е в резултат на силни прегръдки. 

  • Никога не се приближавайте към куче отзад

Кучетата не обичат да бъдат изненадани, а приближаването и докосването им отзад може да накара животното да се страхува и реагира инстинктивно.

  • Винаги обръщайте внимание на езика на тялото

Наблюдавайте домашния си любимец по време на разходка. Важно е да се научите да разчитате езика на тялото му, за да можете да забележите дори фините признаци на страх или стрес. Това са сигурни показатели, че животното не се наслаждава на настоящата ситуация или взаимодействие. Ако кучето се опитва да се отскубне, връща се назад, облизва устните си – това са знаци, че не му е удобно и ви моли да спрете. 

  • Изчакайте и поискайте разрешение

Винаги е по-добре да оставите кучето само да се приближи до вас, когато искате да му се порадвате или да го погалите. Ако вниманието ви е приятно за животното – то ще остане при вас само. 

Когато се съмнявате, покажете им любов по други начини

кучеСнимка: iStock

Всяко куче има своите индивидуални нужди и особености на характера. Ключът към успешната и силна връзка с домашния ни любимец, е да разберем и уважаваме неговите желания. Някои животно не са фенове на прегръдките? Добре, чудесно! 

Вместо да прегръщате кучето си (или което и да е куче), можете да покажете обич, като му дадете лакомства и играчки, отделите време за занимания с него, планирате забавни разходки и походи …

А понякога можете просто да седнете и да погалите животното нежно по коремчето, като му поговорите с мек, щастлив тон на гласа. Бъдете сигурни – то ще разбере и ще оцени жеста ви!

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

 

Виж още