Очарователните причини защо кучето ни облизва всяка сутрин

куче сутрин Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо домашният ви любимец ви облизва при събуждане всяка сутрин? Някои собственици го намират за очарователен и любящ навик, докато за други е по-скоро неприятно. Независимо дали обичате да се събуждате с лице, налигавено от влажната целувка на домашния ви любимец или не, вероятно все пак се чудите защо питомецът ви прави това. Особено ако вашето куче не прави това спорадично, а за него е нещо като ежедневен ритуал.

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от възможните причини за това поведение на четириногия ви другар. Сами ще се уверите, че те са толкова мили и сладки, че просто няма как да се сърдим на животното!\

куче сутринСнимка: iStock

  • Солена кожа

Хората произвеждаме естествена сол и масла върху кожата си, което допада на домашните ни любимци. Ако имате куче, което непрекъснато ближе краката, ръцете или лицето ви, това може да е, защото ви обича, но може и да се наслаждава на соления вкус на кожата ви.

Dogsandcats.bg
  • Търсене на внимание

Една от най-простите причини защо кучето ви облизва сутрин е, защото иска вниманието ви! Вие сте спали цяла нощ и сега, когато вече сте добре отпочинали, е време за разходка, хапване и игра!

куче сутринСнимка: iStock

Кучетата имат общо разбиране за съня, така че ако сте отворили очи – дори и за момент очи, макар все още да дремете, питомецът ви може да ви оближе или закачи с лапа, за да привлече вниманието ви и да започнете деня заедно.

Не забравяйте, че за кучето си вие сте целият свят! Повечето от нещата, които той обича да прави, няма как да се случат, докато още сте в леглото. 

  • Кучето ви има нужда от нещо

Често срещана причина кучетата да атакуват лицето ви с целувки сутрин е, защото имат нужда от нещо. Това е по-срещно поведение при малките кученца, които са в процес на учене и по този начин съобщават нуждата си от гърне, например.

куче сутринСнимка: iStock

Сутрешното ентусиазирано облизване може да означава, че на кучето му е нужно да излезе навън, за да се облекчи или е гладно. А не е изключено това да е просто любезен начин да ви каже добро утро или да ви помоли за помощ. По-упоритите четириноги могат да прибягнат до хленчене, плач или нежен лай, ако близането не работи.

Обикновено, ако облизването е, защото кучето има нужда от нещо, опитите за комуникация ще ескалират.

  • Защото ви обича!

Кучетата реагират силно на положителното подсилване. Ако сте склонни да се кикотите и да се навеждате, когато питомецът ви дава лигави целувки, животното може да го прави просто, защото иска да предизвиква положителен отговор.

От друга страна, ако сте собственик, който не харесва особено мокрите целувки и обикновено отблъсква кучето си (дори – леко му се кара), то сутрешното облизване вероятно има друга, по-конкретна причина. Но за хората, които нямат нищо против малко лигавене с много обич, сутрешното облизване може да е просто за забавление!

Кучетата се свързват силно със своите стопани. Те са лоялни животни, които естествено показват привързаност към водача и останалите членове на глутницата си, пишат от PetMD.

куче сутринСнимка: iStock

Облизването е една от най-любящите и естествени форми на обичта, която косматият ви другар изпитва към вас. Неговите „целувки“ означават, че го е грижа за вас и търси вашето одобрение. И

макар че сигурни сме, че кучето ни няма съзнателното желание да ни събуди с любовта си, това е един от страничните ефекти на това мило поведение, с които се налага да се примирим!

Нещо повече:

Сутрешните облизвания са полезни!

Дори и да не сте фен на лигавите целувки, тези сутрешни облизвания имат своите предимства:

  • Укрепват връзката между домашния любимец и собственика му;
  • Освобождават окситоцин в мозъка на кучето и то се чувства щастливо;
  • Могат да подобрят имунната ви система;
  • Могат да премахнат излишното омазняване, мъртвите кожни клетки, мръсотията и праха от кожата ви.

куче сутринСнимка: iStock

Да, точно така, вашият домашен любимец на практика ви помага да измиете лицето си! 

 

 

 

 

Виж още