Основните разлики при храненето на големи и малки кучета

куче проси храна Снимка: iStock

К учетата са си кучета, нали? Водени от това твърдение, голяма част от собствениците на четириноги се питат: можем ли да храним домашните си любимци с една и съща формула, без значение възрастта, породата или размера им? Отговорът е не, не можем и е силно непрепоръчително да го правим. Защото, докато несъмнено има доста общи характеристики що се отнася до косматите ни другари, то хранителните нужди на големите и малките кучета варират значително. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Тези разлики в храненето се изразяват в много повече от това колко храна отива в паничката на животното. Не бива да забравяме и, че всяко кученце е уникално и има своите индивидуални диетични нужди в зависимост от възрастта, породата и размера. 

Изборът на правилната храна за кучета

Когато търсите най-добрата кучешка храна за вашия четириног другар, то е добре да се спрете на висококачествена формула и да му дадете подходящо количество спрямо размера. Защото, ако прекалите, това може да доведе до затлъстяване, което в последствие може да причини здравословни проблеми на питомеца ви.

Dogsandcats.bg

Винаги проверявайте опаковката за информация относно фиксираните размери на порциите и не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, когато взимате решения относно диетата на домашния си любимец. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Що се отнася до самото хранене, има някои значителни разлики, когато говорим за малки спрямо големи породи, включително: размер на гранулите, калории и съставки. Нека да разгледаме малко по-подробно какво всъщност поставяме в купичката на четириногия си другар и защо е важно да бъдем прецизни в избора на конкретна храна въз основа на размера му.

Защо размерът има значение?

Сухата храна, предназначена за по-малки кучета, обикновено съдържа по-малки парченца спрямо тази за големите им събратя. Това е с цел улесняване на яденето. Малките парченца са по-лесни за дребните четириноги – какво за дъвчене, така и за смилане от стомашно-чревната им система. От друга страна, храната за по-големи кучета обикновено е с по-едра консистенция. 

куче хранаСнимка: iStock

Хранене на малки кучета

Малките и енергични кучета се нуждаят от повече калории на килограм телесно тегло, отколкото по-големите им събратя.

Според Американския киноложки клуб, кученцата от по-малките породи са изложени на риск от по-ниска кръвна захар, състояние, известно още като хипогликемия. Тя възниква, тъй като четириногите имат високи енергийни нива, но нисък процент на телесни мазнини. Симптомите на ниска кръвна захар включват слабост, летаргия, мускулни тремори и гърчове. 

Повечето премиум марки храни за кучете от малки породи са формулирани така, че да имат правилните съставки, които да предотвратят това. Въпреки това, ако подозирате, че косматият ви другар има ниска кръвна захар, добре е да го обсъдите с ветеринарния си лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

Хранене на големи кучета

Големите породи кучета консумират много по-големи количества храна, но тя не е толкова богата на хранителни вещества. Когато избирате формула за големия си домашен любимец, уверете се, че тя е добре балансирана на здравословни протеини, съчетани с комбинация от зеленчуци, витамини и минерали, които ще помогнат за поддържане на здравето на животното. 

Съсредоточете се върху храненето и съставките

Да, дори съставките в храната за кучета са различни в зависимост от размера на четириногото. Например, някои формули за големи породи са обогатени допълнително с калций, който помага за развитието на костите на животното. Други марки включват добавки, насочени към ставите, фибри – заедно с про и пребиотици, за здрава чревна флора и тн. 

куче котка хранаСнимка: iStock

Хранителните нужди за различните етапи от живота

Знаете ли, че големите и малките породи кучета съзряват с различна скорост? Малките четириноги достигат своята физическа зрялост около осмия месец, докато при големите това се случва значително по-късно – след около 18 месеца. В същото време големите четириноги растат много активно през тези месеци. Това прави още по-важно да изберете добре балансирана, подходяща храна въз основа не само на размера, но и на възрастта на животното. 

Възрастните кучета имат специални нужди

С напредването на възрастта хранителните нужди на косматия ви другар се променят. Както големите, така и малките породи се нуждаят от формула, съдържаща добавки, насочени към поддържане на ставите им здрави. Друго основно съображение, което да имате предвид, е количеството фибри. С възрастта четириногите са по-склонни към храносмилателни оплаквания, нещо, което по-високото количество фибри може да регулира. 

куче хранаСнимка: iStock

В храните за възрастни кучета често има по-лесно смилаеми източници на протеини, така че да не натоварват твърде много черния дроб на животните. И накрая, важно е да отчетем, че тъй като живеят по-дълго спрямо големите кучета, по-малките ще бъдат в графата „възрастни“ за по-дълъг период от време. Така че изборът на правилна храна е много важен. 

 

Виж още