Oт колко упражнения има нужда кучето ми дневно

куче Снимка: iStock

У пражненията са от съществено значение за всички домашни любимци, като някои породи се нуждаят от повече часове бягане, тренировки и физическа активност. Ако притежавате куче, то трябва да знаете, че четириногите никога няма да откажат допълнителна разходка – те просто обичат да са навън! За това и понякога на всеки стопанин на домашен любимец се случва да се запита: „Дали не трябваше да останем още малко в парка?“ или „Достатъчни ли бяха упражненията за кучето ми днес?“. Бързаме да ви успокоим – това не значи, че не сте отговорни стопани, защото реално няма правилен или грешен отговор на въпроса:

От колко упражнения се нуждае кучето ми всеки ден?

Всичко зависи от породата, възрастта и здравето на вашия космати другар. Има някои насоки, които можете да следвате, за да сте сигурни, че вашият четириног другар получава достатъчно упражнения и успява да изразходи енергията си. 

кучеСнимка: iStock

Основните параметри могат да варират

Точно както при хората, количеството упражнения на дневна база, което е „достатъчно“ за кучетата зависи, както споменахме, от възрастта, здравето и породата на животното. Но това са само груби ориентири. 

Dogsandcats.bg

Например, един енергичен Голдън ретривър на осем години може да има нужда от по-дълга разходка, съчетана с тичане и игри, отколкото един спокоен и кротък тригодишен представител на същата порода, който откровено предпочита да си подремва по-често. 

Като цяло,

общото правило гласи, че кучетата се нуждаят от между 30 до 60 минути физическа активност на ден.

Ето още някои общи насоки, за да сте по-уверени и спокойни, че осигурявате на домашния си любимец необходимата му физическа активност:

 • Активните породи кучета се нуждаят от минимум 30 минути упражнения дневно.
 • Малките и декоративни породи, за които се знае, че могат да бъдат възпитани да вършат нуждите си у дома (най-често, в тоалетната) също имат нужда от редовни разходки. В противен случай има риск от затлъстяване.
 • По време на студени зимни дни е достатъчно да изведете за кратко кучето навън, за да свърши нуждите си. Но след това – необходимо е да отделите време, за да го раздвижите у дома. 
 • Правете упражненията по-интересни и предизвикателни, включвайте и игри на открито.
 • Поддържайте ума и тялото на кучето активни. Сменяйте обичайните си маршрути, ходете на екскурзии и разходки сред природата.

Запомнете: Умореното куче е добро куче.

От колко упражнения има нужда малкото кученце?

Малко хора се замислят, че когато се грижите за малко кученце, вие можете да научите много неща и за самите себе си. Да имате кутре у дома ще постави под въпрос нивото ви на издръжливост на стрес, ще тества търпението ви, как реагирате на непланирани ситуации и колко аналитична е мисълта ви. Кученцата са много активни и любопитни същества, които изследват света 24/7 и никаква сила не може да ги спре. Те могат да тичат с часове из дома ви, да скачат в скута ви, да играят... Пълни с енергия, логично малките кученца изискват повече упражнения.

кучеСнимка: iStock

Докато домашният ви любимец е малък, желателно е да избягвайте по-дълги разходки – далеч по-полезно (включително – за възпитание на хигиенни навици навън) е излизанията да са по-чести и по-кратки. Разбира се, всяко животинче е различно, за това обсъдете всички тези въпроси и с ветеринарния си лекар. 

Колко упражнения са необходими на едно възрастно куче?

Породата на домашния ви любимец влияе най-силно на нивата на физическа активност, от които той се нуждае. Високоенергийните породи като Бордър коли или Белгийска овчарка Малиноа изискват повече отдаденост, време и упражнения от нискоенергийните кучета като Басет или Померан, например. За това е важно преди да изберете куче (в случай, че държите на породисто), да отделите време и да се запознаете със спецификите на породата му.

С напредване на възрастта нуждите на животното се променят, като необходимостта от упражнения намалява. Въпреки това – макар че постепенно следва да ограничите твърде натоварващите физически активности като гонене на топка или бягане, все пак е необходимо да поддържате формата на по-възрастния си питомец с по-кратки разходки. 

кучеСнимка: iStock

Цената на липсата на достатъчно упражнения

Кучетата са създадени да бъдат активни. В миналото са били отглеждани като предимно работни животни, което значи, че имат конкретна цел и задачи, които да ги държат заети през целия ден. 

Точно както е и при хората, неактивните четириноги често са с наднормено тегло и са по-податливи на различни медицински състояния. Затлъстяването е нарастващ проблем, който води със себе си редица усложнения, повишава риска от диабет при кучетата, от поява на респираторни и сърдечни заболявания. Наднорменото тегло стресира допълнително и ставите на животното, натоварва сухожилията и връзките. 

БасетСнимка: iStock

Признаци, че кучето ви може би се нуждае от повече упражнения

Ежедневната нужда от упражнения варира индивидуално за всеки домашен любимец, но като цяло активността не бива да пада под 30 минути на ден. 

А ето и най-честите признаци, че вашето куче може да би тренира достатъчно:

 • Прояви на деструктивно поведение
 • Прекомерен лай
 • Груба игра
 • Депресия
 • Дърпане на каишката по време на разходка
 • Досадно поведение (постоянно търсене на внимание)
 • Безпокойство

Някои от тези симптоми може да са и признаци на тревожност при раздяла, така че не забравяйте да ги обсъдите и с вашия ветеринарен лекар.

Да разнообразим упражненията на кучето си

Редовните разходки са чудесно начало, но за някои породи няколко обиколки около блока могат да бъдат крайно недостатъчни, за да се освободят от събраната през деня енергия. 

кучеСнимка: iStock

Когато става въпрос за упражнения, важно е да заложим не само на по-дългото времетраене на излизанията с домашния си любимец, но и на разнообразието на дейностите. За щастие има безброй възможности, предлагаме ви да разгледаме заедно някои от тях:

 • Туризъм

Ако обичате природата и да прекарвате време на открито, вземете домашния любимец и се впуснете заедно в приключения, изследвайте нови пътеки, покорявайте заедно планински върхове! 

 • Плуване 

Някои кучета са родени плувци и обичат да са във вода. Това е и чудесен начин да раздвижите мускулите на животното, плуването действа благоприятно и срещу поява на ставни проблеми и схващания.

 • Донеси!

Това е основна игра, чиито правила едва ли има нужда да ви обясняваме. Можете да я разнообразите като хвърлите топката на кучето във вода или по-склон нагоре, например. 

БултериерСнимка: iStock

 • Кучешки спортове

Има различни кучешки спортове, които може да се окажат чудесни за домашния ви любимец. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, който може да ви препоръча подходящ за вашия космат приятел. 

В заключение, никога не бива да забравяме, че кучетата ни използват времето на открито, за да изследват района наоколо, погълнати от нови аромати, шумове и миризми. Разходките сред природата (било то и до близкия парк или градинка) помагат и да се заздрави връзката между човек и домашният му любимец. За това – уверете се, че времето от деня, посветено на упражнения е забавно и ангажиращо за питомеца ви. А и за самите вас, разбира се!

 

Вижте още:

5 начина да поддържате кучето си във форма

Виж още