5 начина да поддържате кучето си във форма

куче Снимка: pixabay.com

В сички знаем тайната, с чиято помощ да свалим онези 3-4 кг отгоре, с които се сдобихме през зимата или след празниците, нали? Яжте по-малко и здравословно, спортувайте повече. Колкото и просто да звучи това правило, за съжаление нещата са малко по-сложни, особено щом става въпрос за домашните ни любимци.

Проблемът със затлъстяването при четириногите е много сериозен, а според последни проучвания в САЩ, за изминалата година над 45% от кучетата и котките са с наднормено тегло. 

Затлъстяването води до много здравословни проблеми и в крайна сметка намалява продължителността и качеството на живота на вашия космат приятел. За това е важно всеки ден да се стремим да даваме най-доброто от себе си, за да поддържаме доброта форма на любимеца си.

Dogsandcats.bg

 Предлагаме ви 5 неща, които лесно можете да вплетете в ежедневната си рутина и които ще ви помогнат да задържите кучето си активно за по-дълго. 

  • Ако кучето ви трябва да отслабне – хранете го по-малко

Една от най-често срещаните грешки, които стопаните на кучета правят, е да следват съветите за големината на порциите, отбелязана на гърба на опаковката с храна на домашния си любимец. Тези препоръки лесно могат да причинят прехранване без дори да разберете. Ако имате съмнения относно необходимия ежедневен калориен прием за кучето ви – консултирайте се с ветеринарен лекар. 

Според данните от проучвания, храненето на кучето ви с до 25% по-малки порции може да доведе до по-дълъг живот, тъй като средно добавя 1,8 година отгоре на нормалната му продължителност.

кучешка хранаСнимка: pixabay.com

Бъдете внимателни, когато четете етикетите за кучешка храна

Всяка търговска храна за кучета има отпечатани свои собствени препоръки относно размера на порциите – въз основа на теглото на вашия домашен любимец. Но ако сравните две или три марки, ще откриете, че има някои несъответствия с грамажите. За това консултацията с вашия ветеринарен лекар би била полезна. С негова помощ можете да помислите за правилната диета и да съставите план, който да отговаря на точните нужди на четириногото.

  • Измервайте количеството на яденето, което давате на кучето

Чували ли сте израза, че „очите на кучетата са по-големи от корема им“. Ако отговорът е положителен, то вероятно сте наясно, че повечето домашни любимци могат да продължат да просят храна от вас, макар отдавана да са сити. За това и отговорността колко точно да бъде съдържанието на купичката на животното зависи от вас, неговият стопанин.

За да сте спокойни, че давате необходимото количество храна на домашния си любимец, не слагайте гранулите в паничката му на око. Най-добре е да ги претегляте с помощта на мерителна чаша или везна – поне в началото, докато свикнете. 

суха храна за кучетаСнимка: iStock

  • Дръжте се мотивирани за ежедневната си разходка 

Не забравяйте, че излизанията с кучето ви са нещо повече от начин да изразходва енергията си. Това често е единственият шанс на животното да се социализира, да се сблъска с нови миризми и звуци. Опитайте се да разнообразявате рутината с нови маршрути, игри и не забравяйте да инвестирате в чифт удобни обувки.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Разнообразявайте с нови интерактивни игри

Би било чудесно, ако всички живеехме до плажа или разполагахме с кучешки парк, пълен с уреди за упражнения, подходящи за нашето куче. Ако ситуацията при вас не е точно такава – налага се да импровизирате, поне от време на време!

За щастие косматите ни другари не са особено придирчиви, когато става въпрос за игри. Те биха се забавлявали с почти всичко, стига вие да участвате в него заедно с тях! Играйте на различни неща като предизвиквате обонянието на животното – можете да криете играчките или любимите му лакомства из къщата и да го карате да ги открие; да дърпате въже или да подхвърляте фризби в парка.

кучеСнимка: pixabay.com

Не подценявайте важността на играта. Различните забавни занимания намаляват стреса и създават силна връзка между вас и четириногия ви спътник. А най-хубавото е, че чрез игрите животното изразходва енергията си и му осигурявате ежедневната доза упражнения.

  • Пропуснете остатъците от масата и лакомствата между храненията

Голяма част от лакомствата за кучета, които се предлагат на пазара, са с доста висока калорийна стойност. Ако искате да поддържате здравословното тегло на домашния си любимец, разнообразете любимите му бисквитки или кокалчета от преработена кожа с плодове и зеленчуци.Те са добро решение да дадете нещо на животното между храненията, а и някои от тях са много полезни за любимеца ви.

кучеСнимка: pixabay.com

Опитайте се да мислите за лакомствата на кучето си като за десерт. Те са добър бонус, но не са нещо, от което задължително четириногото има нужда или трябва да получава всеки ден. А ако домашният ви любимец трябва да свали няколко килограма, един от най-лесните начини е да намалите ежедневния му калориен прием, е да пропуснете всички тези допълнителни закуски. 

 

Вижте още:

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Виж още