Плачат ли наистина кучетата

куче Снимка: iStock

В сички сме попадали на клипове или снимки в интернет, където куче, което е било разделено от стопанина си за дълго време, сякаш плаче от радост щом отново се събере с любимия си човек. Може дори да ви се е случвало да погледнете към някое четириного навън или към собствения си домашен любимец и да забележите, че очите му сякаш са насълзени. Лесно (и логично) би било да предположим, че косматите ни приятели плачат, но тези сълзи всъщност са причинени от нещо съвсем различно от това, което си представяме. 

кучеСнимка: iStock

Знаем, че кучетата могат да усетят нашите емоции. Редица проучвания доказват, че те са способни да изпитват чувства като радост, скръб или страх. Четириногите са състрадателни животни, способни на емпатия. Известно ни е и, че когато размахват опашки, най-често това е от щастие, а винаги, когато ние се почувстваме зле – косматите ни спътници ни предлагат топла прегръдка, за да споделят тъгата ни. Да, кучетата са наши приятели, докрай! Но способни ли са да плачат в следствие на различни емоции – точно, както нас?

Краткият отговор на този въпрос е не, за разлика от стопаните си, домашните любимци не могат да плачат по емоционални причини. На какво тогава се дължат мокрите им, влажни очи – ще попитате вие?

Dogsandcats.bg

Подобно на хората, кучетата имат слъзни канали, които помагат на очите им да функционират правилно. Въпреки това (можете да забележите и сами), че за разлика от при нас, при питомците ни тези канали източват течността обратно към областта на гърлото и носа, вместо да я разливат по бузите и муцуната им. Така че – ако домашният ви любимец изглежда така, сякаш плаче и това се случва често, може би има нещо нередно и е добре да се свържете с ветеринарния си лекар за преглед. 

А ето и най-често срещаните причини за поява на „сълзи“ при кучетата:

  • Алергии

Точно както при хората, алергиите могат да причинят сълзене на очите на кучетата. Домашните ни любимци могат да бъдат алергични към различни неща, включително цветен прашец, прах, пърхот, дим или някои храни и продукти. Ако имате съмнения за алергия, необходимо е да се свържете с ветеринарния си лекар, който да проведе няколко теста или да постави животното на специална елиминираща диета, за да се разбере причината за имунната реакция. 

кучеСнимка: iStock

  • Запушени слъзни канали

Ако слъзните канали на очите на кучето ви се запушат, тогава сълзите може да започнат да се стичат от очите на домашния ви любимец по бузите му. Този секрет се нарича епифора и ще го познаете по това, че цялата зона около очите на четириногото ще бъде влажна. 

В случай, че това продължава известно време и не се лекува, рискувате кучето ви да развие кожно дразнение или козината около очите му да се оцвети в червено. За това – потърсете ветеринарна помощ още при първите симптоми. 

  • Инфекция

Ако сълзите на кучето ви са жълти, слузести или ръждиво-кървави на цвят, вместо прозрачни, това може да е знак, че животното има инфекция на очите. Сред другите симптоми, които може да забележите, са подута или раздразнена зона около очите. Потърсете ветеринарна помощ ако забележите инфекция, защото тя бързо би могла да ескалира до нещо много по-сериозно. 

кучеСнимка: iStock

  • Надраскана роговица

Ако домашният ви любимец е активен, обича да играе, души и буквално „да се вре навсякъде“ по време на разходка, той може да е податлив на надраскана роговица. Грубата игра с други четириноги или с котки и преминаване през бодливи храсти също могат да доведат до този проблем. Освен сълзене, ако домашният ви любимец има надраскана роговица, ще забележите, че кучето мига често, опитва да се „избърше“ окото си с лапа, а цялата зона над носа му ще е зачервена или възпалена. Ако забележите подобно поведение или симптоми – заведете животното на ветеринарен лекар. 

  • Прах или мръсотия

Понякога, ако окото/очите на четириногия ви приятел сълзят, това просто може да означава, че в тях е попаднал някакъв вид дразнител като петънце мръсотия, прах или мигла. Ако случаят е такъв, то сълзенето следва да спре бързо. Въпреки това – не забравяйте да наблюдавате косматия си другар за по-продължителни или по-сериозни симптоми. Бъдете готови да го заведете на ветеринарен лекар, ако е необходимо или забележите поведение, различно от обичайното. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че може би ни изглежда, че домашните ни любимци плачат със сълзи, обикновено това е само индикация, че нещо с очите им не е наред, категорични са от Американския киноложки клуб. За това – вместо да давате на кучето си кърпичка, не забравяйте да го наблюдавате внимателно и да потърсите медицинска помощ, ако се налага. Проблемите с очите при кучетата ескалират бързо, а някои наглед „невинни“ инфекции могат да доведат до частична и дори – пълна слепота, ако не се диагностицират или лекуват навреме. 

 

Вижте още:

Могат ли кучетата да лъжат

Какви емоции изпитват кучетата

 

Виж още