Могат ли кучетата да лъжат

куче Снимка: iStock

Е дна от основните причини кучетата да се наричат „най-добри приятели“ на хората е, че те ни даряват с безусловната си, всеотдайна и искрена любов, без да очакват нищо в замяна. Дали обаче това е докрай вярно? Замисляли ли сте се, че е възможно домашният ви любимец да не е докрай искрен с вас? И понякога поведението му да е подчинено на личен интерес?

Могат ли кучетата да лъжат?

Трудно ни е дори да си представим, че зад невинния поглед на четириногия ни приятел, изпълнен с обожание и преданост, може да стои и възможността той да прикрива истината от нас. 

Последните проучвания на изследователи от Университета в Цюрих обаче, недвусмислено показват, че това е напълно възможно. Разбира се, да кажем, че кучето „лъже“ е доста по-различно отколкото това би се отнесло за човек. Но все пак – съществува вариант, при който косматият ви приятел не ви „казва“ цялата истина, за да получи това, което иска

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Във въпросното проучване, публикувано в списание „Animal Cognition“ участват две двойки човек-куче. При първата човекът споделя лакомства (наденички) с животното, докато при втората човекът демонстративно изяжда сам наденичките пред четириногото. След това кучетата са поставени пред три кутии – едната празна, втората – с обикновени бисквити и третата – с любимите им наденички. Помолени да „заведат“ човеците до една от кутиите, в първия случай кучето води своя човек до наденичките, докато при втория – животното отвежда партньора си до празната кутия. Тоест – то съзнателно не желае да покаже на човека къде са лакомствата му, знаейки, че няма да получи нищо от тях. Съзнателна заблуда - интересно, нали?

Как да разберем дали кучето ни лъже?

Няма ясни признаци нито типично поведение, по които да познаете, че домашният ви любимец се опитва да ви „измами“. Това, разбира се, не значи, че трябва да подхождате с мнителност или недоверие към поведението на четириногия си приятел. Помнете – 

кучето може понякога да прибегне до малки трикове, за да получи това, което иска от вас – нищо повече. 

Сред примерите, които доказват, че действително съществува поведение, при което четириногото ни заблуждава съзнателно, е и този на Немската овчарка Бари. Неговият собственик разказва пред „Psychology Today“, че се е случвало животното да лае силно, за да го преди за приближаващ се човек към къщата. При проверка от негова страна обаче, се оказва, че там няма никого, а кучето просто е искало да му се обърне внимание.

кучеСнимка: iStock

Защо кучето би ни излъгало?

Дали вашето куче е способно да ви излъже? Най-вероятно – да. Дали обаче ще го направи – това зависи от вас. Защото четириногият ви приятел в никой случай няма лоши намерения. Сред нещата, които биха мотивирали подобно поведение, са нуждата да му се обърне внимание, разходка или игра, както желанието за още едно лакомство, например. Тогава може би следва да се замислите дали да не промените нещо в начина на живот на любимеца си? Дали разходката и игрите не му достигат? Или не му обръщате достатъчно внимание? 

И не на последно място – просто обичайте кучето си, поставете ясни, твърди граници и се наслаждавайте на живота си заедно. 

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още