Побутване с нос – какво ни казва кучето с този сладък жест

куче човек Снимка: iStock

К огато сгушеното във вас кученце пъхне носа си в сгъвката на ръката ви и се свие удобно – е, едва ли има нещо, което да носи повече уют и спокойствие, особено в мрачен ден, нали? Да, един малък жест, а може да ни накара да се чувстваме толкова обичани! Ако домашният ви любимец често обича да ви побутва с влажния си нос, то може би сте си задавали въпроси относно причините за това поведение?

Защо кучето ни побутва с нос и какво се опитва да ни каже?

Според д-р Вивиан Арзуманян, лицензиран кучешки психолог и основател на PumpkinPups Dog Training, смушкването започва още през първите дни от живота на косматото ви приятелче, тъй като чрез носа и езика си майката помага на новородените да се хранят, изхождат и ги поддържа чисти. Женската често души малките, тъй като ги разпознава главно по индивидуалната им миризма. 

кучеСнимка: iStock

„Ровенето с нос е част от инстинктивните поведения за оцеляване, които четириногите формират от малки и които остават част от репертоара им, свързан с комуникацията и начините за събиране на информация“, коментира д-р Арзуманян.

Dogsandcats.bg

А какво да кажем за „гушкането“ с нос?

Една от причините, поради които домашният ви любимец честичко ви побутва с нос, е за да ви помогне да изградите представа за това как се чувства, какво иска или от какво има нужда в даден момент. 

Много кучета допират носовете си до дланите и ръцете ни, за да ни съобщят, че в дадения момент изпитват определено състояние – искат да ни засвидетелстват обич и покорство, гладни са или е дошло време за разходка. Понякога тези знаци са очевидни, но друг път – не чак толкова. 

кучеСнимка: iStock

“Ако, например, галите кучето си и то доволно продължава да ви побутва с нос, може би ще се наложи да опитате и някои други неща, като например – да го изведете на разходка, да поиграете с топка или нещо друго“, коментира още специалистът. Тя добавя, че не е нужно да опитвате стотици неща, когато вашето четириного другарче „ви смуши“. Тъй като домашните ни любимци имат някои определени нужди, ако отделяме време, за да уловим и разтълкуваме различните им комуникационни сигнали, това ще доведе до „много по-хармонично съществуване“. 

Сред другите начини, по които вашето куче ви сигнализира за нещо, са:

  • Лай или друг вид вокализация
  • Побутване не само с нос, но и с лапи
  • Продължителен зрителен контакт
  • Махане с опашка
  • Намигване

Да се научите да декодирате какво означава даден жест или поведение на кучето ви, докато то ви побутва с нос или използва друга форма на комуникация, често е процес на принципа проба-грешка. Но, тъй като четириногите са последователни в нуждите и желанията си, действително си струва да откриете значението на различните им сигнали. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата побутват с нос непознати?

Докато хората сме по-склонни да оценяваме света визуално, кучетата ни използват за целта изключителна комбинация от зрение и обоняние, за да обработват информация. 

Обонятелният команден център на кучетата представлява сложен лабиринт от носни тъкани, които са до 30 пъти по-големи от тези, които имат хората. Четириногите притежават и вомероназален орган (известен още като Якобсонов), разположен точно в носната кухина, който е отговорен за техните невероятни способности за откриване на миризми. 

кучеСнимка: iStock

Когато едно куче допира нос до определена повърхност, предмет или човек, то използва ноздрите си по специфичен начин. Почти едновременно те издухват въздух от носа си върху нашата кожа, и всмукват друг през кръглата част на ноздрата. Това е уникален и изключително ефикасен начин за четириногите да раздвижат и циклизират ароматите през обонятелната си система.  

Така че, когато се приближи непознат, вашето куче обикновено тръгва към него и активира (буквално и образно казано) носа си, за да приеме възможно най-много информация. Това не означава непременно, че то иска да бъде погалено – факт, който често обърква хората, казва още Арзуманян. 

Още за сладкото побутване с нос...

Побутването с муцунка може да е и начинът на вашето космато приятелче да ви каже, че нещо не е наред. Например, ако нещо го сърби или изпитва даден дискомфорт, непосредствено след допира с нос животното може да открие част/части от тялото си, които би искало да почешете.  

куче човекСнимка: iStock

Освен за привличане на внимание, има и някои здравословни състояния, които засягат носа на кучетата, включително инфекции, полипи или дори рак. Така че – следете цялостното поведение на домашния си любимец и ако сърбежът не е само случаен, а хроничен проблем, то не губете време да го заведете на ветеринарен лекар. 

Прекомерното гушкане понякога също може да е признак на безпокойство, особено ако вашият пухкав спътник не се успокоява дори и след като го погалите. Ако подозирате, че нещо притеснява животното, консултирайте се със специалист. 

Вижте още: 

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още