Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

куче Снимка: iStock

Г ъбите са сложна хранителна група. Тези от тях, които са годни за консумация от хората, са основен елемент в много ястия и се отличават с приятния си вкус, аромат и хранителни ползи. Диворастящите пък, можем да забележим по време на разходка в градинката пред блока, в парка или гората. Често те са като от приказка – с причудливата си форма, ярки цветове и шарки.

Именно поради факта, че има голямо разнообразие, няма кратък и прост отговор на въпроса дали кучетата могат да ядат гъби, също като хората или не. По-скоро бихме могли да кажем – зависи от самата гъба. 

Важно е обаче да знаете, че някои видове гъби могат да бъдат токсични и потенциално опасни за домашния ви любимец (също както и при нас).

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кога гъбите са опасни за кучето ни?

Представете си следния сценарий. Вървите по живописна горска пътека в компанията на кучето си, което с ентусиазъм тича пред вас и души всичко наоколо. Истинска идилия, докато не забележите, че то е спряло и сякаш дъвче нещо. Щом го настигнете след секунди установявате, че четириногият ви приятел е откъснал дива гъба, която вече е раздробена и не можете да прецените каква част от нея е погълнал. Звучи ли ви познато? 

Ако първата ви реакция е паника, то вие сте на прав път. 

Някои хора погрешно вярват, че кучетата им не биха изяли отровна гъба, защото могат да идентифицират токсините по аромата им. За съжаление, това не би могло да бъде по-далеч от истината. Според ветеринарни лекари и експерти, отравянето с диви губи е недостатъчно докладвана причина за смърт при домашните любимци. 

Ако косматият ви приятел е погълнал дива гъба, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар или директно посетете най-близкия спешен кабинет. За поставянето на бърза и точна диагноза ще помогне и, ако вземете малки късчета от гъбата със себе си – така специалистите ще знаят какво да предприемат. 

кучеСнимка: iStock

Кои видове гъби са токсични за кучетата ни?

Чували ли сте израза, че „Има стари гъбари, има смели гъбари, но няма стари и смели гъбари“. Това е така, защото макар и да са малък процент на общия фон, гъбите, които са токсични, са наистина силно отровни. Трудното им разграничаване и множеството двойници също са проблем и могат да ви заблудят. За това ветеринарните лекари препоръчват да третирате всички диви гъби като потенциално токсични и налагащи спешна нужда от ветеринарна помощ.

Какви са симптомите на отравяне с гъби при кучетата?

Симптомите на отравяне с гъби при кучета зависят от вида гъби, които животното е изяло, тъй като в тях се съдържат различни по сила и въздействие токсини. Някои видове могат да причинят само стомашно разстройство, диария или повръщане на домашния ви любимец. Докато други водят до далеч по-сериозни увреждания на основни органи като черния дроб, гърчове, кома и смърт. Разпознаването на основните симптоми на натравяне с гъби е полезно и поради факта, че невинаги можем да сме сигурни кога животното е изяло дива гъба (например, ако е била на дърво в задния двор, а вие не сте правили компания на животното навън). 

кучеСнимка: iStock

Най-честите признаци, че кучето ви е яло диви гъби са:

 • Повръщане
 • Диария
 • Дезориентация
 • Повишено слюноотделяне
 • Летаргия
 • Припадъци
 • Чернодробна недостатъчност
 • Неврологични проблеми
 • Жълтеница
 • Атаксия (несигурна, потрепваща походка)
 • Кома

Без бързо лечение ситуацията може да ескалира бързо и да доведе до фатален край за животното. За това е важно да запазите спокойствие и да действате незабавно.

Лечение след отравяне с гъби при кучетата

Възможностите за лечение зависят главно от вида на отровната гъба, както и симптомите, които кучето ви проявява. Най-вероятно, ако сте взели проба и ветеринарният ви лекар е успял да установи бързо какъв е вида на токсина, той ще предизвика повръщане. Може да се наложи животното да остане в клиника за наблюдение, за да му се приложат поддържащи грижи.

Можем ли да даваме на кучето си гъби, закупени от магазина?

Дивите гъби са токсични за хората и кучетата, но какво да кажем за тези, закупени от магазина? Като печурките или пачи крак?

кучеСнимка: iStock

Според специалистите, гъбите, които можем да открием в големите хранителни вериги магазини, обикновено са безопасни за консумация от домашните ни любимци. Освен това, обикновените гъби са чудесен източник на витамини от група В и минерали като калий. Проблемът идва в това, че рядко сервираме гъбите абсолютно натурално приготвени.

Замислете се – как обичате да похапвате гъби? Задушени с масло, зехтин, соев сос, чесън и други подправки, нали? Е, дори и самите гъби да не са вредни за кучето ни, то някои от съставките, които използваме при приготвянето им, определено са. 

За това – освен ако не сервирате гъбите си само задушени на пара, без каквито и да е било допълнителни овкусители, по-добре е да не ги споделяте с домашния си любимец. Четириногите не се нуждаят от гъби в диетата си, за това – играйте на сигурно и вместо това им дайте различна, по-полезна и питателна награда, като резенче морков или парче ябълка.

 

Вижте още:

Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

Виж още