Полезна ли е рибата за кучето ни

куче риба Снимка: iStock

К ато отговорни собственици на кучета, често се замисляме и търсим информация за това кои храни са полезни и безопасни за домашните ни любимци и кои не. Има определени продукти – включително плодове и зеленчуци, които крият големи ползи за нас хората, но могат да бъдат силно токсични за косматите ни приятели. Как стои въпросът с рибата?

Могат ли кучетата да ядат риба?

Краткият отговор на въпроса е: да, кучетата могат да ядат риба. 

Най-полезните видове за четириногите са: сьомга, пъстърва, бяла риба, херинга. По-малко желателните варианти са риба тон и риба меч – поради потенциала за по-високо съдържание на живак. 

Dogsandcats.bg

Варената и суровата риба са безопасни за консумация, а най-добре е да я приготвяте за домашния си любимец (а и за себе си) на пара, или на скара. Правилото е – всяка риба, която е добра за консумация от човек – може да се дава и на кучета. Освен това – четириногите обичат меката й текстура и аромат. Косматият ви приятел ще се наслади на нея като основна съставка в храната му за кучета или като здравословна добавка. Рибата е добър източник на протеини и омега-3 мастни киселини.

куче рибаСнимка: iStock

Кога рибата е опасна за кучетата?

Има четири фактора и съображения, които влияят на това до колко рибата е безопасна за кучетата:

  • Здравословно състояние на кучето

В случай, че домашният ви любимец страда от панкреатит или има стомашно-чревно разстройство, не бива да включвате към менюто му риба, която е твърде мазна.

  • Риск от задяване или попадане на рибни коси в хранопровода на кучето

Това се случва по-често при по-малки животни, но по принцип е общовалидно за всички четириноги. 

  • Суровата риба може да съдържа бактерии, които могат да предадат на домашния ви любимец (и на самите вас) заболявания като листерия или салмонела. 
  • В случай на алергия към риба

Кучетата имат ли нужда от риба?

кучеСнимка: iStock

В рибата има полезни вещества – тя е добър източник на протеини и хранителни вещества. Тя може да бъде в основата на някои премиум и висококачествени кучешки храни. Макар че тя не е задължителна, консумацията й е препоръчителна, разбира се, от време на време и с мярка. 

Често храни, в които се съдържат риба и рибни продукти се препоръчват за домашни кучета, които имат алергии към пилешко или говеждо месо. 

Можем ли да даваме рибено масло на кучето си?

Да, спокойно можете да давате рибено масло на домашния си любимец. Всъщност това е най-добрият и здравословен начин за добавяне на омега-3 мастни киселини към диетата му. А това е чудесно за здравето на кожата и козината на животното.

кучеСнимка: iStock

Кой е най-безопасният начин да давате риба на кучето си?

Най-сигурният начин да дадете риба на кучето си е: тя да е на малки хапки, задължително – неовкусена, за предпочитане – варена и да е без кости (от филе). Ако изберете да е от консерва – най-добре е да я измиете с вода преди това. 

В заключение – отговорът на въпроса „могат ли кучетата да ядат риба“ е да. Въпреки че в общия случай тя е полезна, не бива да се забравя, че всяка храна може да причини стомашно-чревни разстройства при домашните любимци. Това е индивидуално за всяко четириного – точно, както е и при хората.

рибаСнимка: iStock

Ако след като сте дали риба на вашето куче или то е намерило (например на улицата или в кофата за боклук) кости и показва симптоми като: затруднено преглъщане, повръщане, диария, летаргия – задължително се свържете с ветеринарния си лекар или посетете най-близката спешна клиника.

 

Вижте още:

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

5 човешки храни, които са полезни за кучето

 

Виж още