Помощ! Кучето ми е обсебено играта на донасяне!

куче тенис топка Снимка: iStock

И грата на донасяне е прекрасна форма на упражнение за вашия четириног другар. За някои кучета обаче топката се превръща в повече от играчка, а наглед забавното занимание може неусетно да прерасне в обсесивно-компулсивното разстройство. При породите, които обичат заниманията с топка, именно играта на донасяне се превръща в най-голямата им мания. 

Ако кучето ви носи лигавата топка в устата си постоянно, гледа ви запъхтяно и с широко отворени очи, когато прибирате любимата му играчка и не можете да го разсеете дори с лакомство, то може да се касае за мания.

куче тенис топкаСнимка: iStock

Как да разберете дали кучето ви е обсебено от играта на донасяне

Много кучета се вълнуват, когато се занимават с играчките си и някои четириноги могат да играят на донасяне в продължение на час, без да се уморят. Но има разлика между ентусиазма и манията. 

Dogsandcats.bg

Ето някои от по-често срещаните признаци, че кучето ви може би е обсебено от топката си:

 • Изпада в състояние, подобно на транс, когато вземете топката му в ръце (напрегнато тяло, изцъклени очи, фиксирани върху топката и само върху нея, изключвайки всичко останало);
 • Все по-трудно ви е да отвлечете вниманието на кучето си от играта с похвали, разходки, лакомства и други награди;
 • Кучето ви пази топката или играчката си в парка и ръмжи на другите четириноги, които се опитват да я вземат;
 • Домашният ви любимец демонстрира признаци на безпокойство (задъхване, слюноотделяне, разрушително поведение и тн.), когато топката е извън обсега му или когато ви я донесе, а вие не му я хвърлите;

куче тенис топкаСнимка: iStock

Много кучета обичат да играят на донасяне, но не са обсебени и се забавляват също толкова ентусиазирано с други играчки, четириноги и хора. Но ако най-добрият ви приятел е фиксиран върху топката си, изключвайки всичко останало, може би е време да се намесите. 

Защо обсесивното поведение може да е сериозен проблем?

Според WebMD, куче, което проявява натрапчиво поведение, "многократно извършва едно или повече действия отново и отново, до степен, в която пречи на нормалния му живот“. Ако денят на четириногия ви другар е изграден около това кога ще дойде момент да играе с топката, има вероятност да се касае за мания, а не просто за невинно забавление.

куче тенис топкаСнимка: iStock

Има няколко други причини, поради които манията за донасяне на кучето ви може да бъде опасна:

 • Домашният ви любимец може да бъде толкова фокусиран върху топката си, че да не гледа къде ходи, да излезе на улицата или да се спъне в някое препятствие.
 • Кучето може да реагира негативно на други четириноги и деца, които се опитват да му отнемат топката.
 • Без надзор и намеса куче, обсебено от играта, може да се изтощи, без да си вземе почивка за вода или дрямка.

И накрая, има един голям страничен ефект от манията на питомеца ви: тя е стресираща и за хората!

куче тенис топкаСнимка: iStock

Как да намалим манията на кучето си по топката му

Добрата новина е, че манията на кучето ви по топката му може да не е постоянна. Времето, обучението и вниманието са най-ефективните инструменти за управление на поведението на домашния ви любимец.

Има някои стъпки, които можете да предприемете, за да направите донасянето забавна и релаксираща дейност – както за вас, така и за кучето ви.  

 • Създайте рутина за кучето си, за да се научи, че времето за игра е гарантирана част от деня му, но с ограничение във времето.
 • Научете кучето си на команда, която предшества края на времето за игра. Винаги използвайте една и съща дума, за да индикирате, че забавлението е приключило. 
 • Ограничете достъпа на кучето до обекта на обсебване. Когато не е време за игра, топката или другият предмет за донасяне трябва да се държи на място, където животното не го вижда.
 • Разнообразявайте играчките на домашния си любимец. Ако той е обсебен от една топка, въведете и други предмети с различен размер, форма, текстури и материали.
 • Редувайте различни предмети за игра, за да прекъснете възможността за фиксиране върху един.
 • Уверете се, че кучето ви се упражнява достатъчно. Умореното куче е по-спокойно куче.

куче тенис топкаСнимка: iStock

И накрая – запазете спокойствие. Важно е да наблюдавате и собствените си нива на тревожност. Отглеждането на обсебено от играта си куче може да бъде стресиращо, но колкото по-балансирани съумеете да бъдете, толкова по-полезни ще сте за домашния си любимец. 

За много кучета правилната комбинация от физическа активност, обучение и положително подсилване ще помогне да се превърне манията по топката му в управляем ентусиазъм. 

Забележка: Действителните обсесивно-компулсивни тенденции при кучетата могат да бъдат по-сериозни от описаната тук фиксация спрямо топката. Ако се притеснявате, че кучето ви може би има по-сериозен проблем с натрапчивото поведение, консултирайте се с ветеринарен лекар. Но ако косматият ви другар е здрав и щастлив, считайте го за благословия: с кучето си винаги ще имате какво да правите заедно!

куче тенис топкаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата толкова харесват топки за тенис

Виж още