Защо кучетата толкова харесват топки за тенис

куче тенис топка Снимка: iStock

М оже би на второ място след любимия им човек, изглежда, че кучетата обичат тенис топките повече от всичко. Необходимо е просто да я хвърлите, за да се затича животното след нея, забравяйки за всичко друго, с което се занимава! За това и няма как да не се запитаме – какво има в топките за тенис, което кара нашите домашни любимци (буквално) да подскачат от радост?

Инстинктът за преследване като част от генетичната памет на нашите кучета

Домашните ни любимци невинаги са били такива, каквито ги познаваме и обичаме днес. Исторически погледнато, в дивата природа те е трябвало да разчитат на силните си инстинкти, за да оцелеят. Независимо от породата – ловна или не, всички четириноги са залагали на хищническото поведение, да за си набавят храна и на практика – да останат живи.

куче тенис топкаСнимка: iStock

Хищническото поведение включва:

  • Оглеждане
  • Ориентиране
  • Преследване
  • Грабване
  • Убиване
  • Дисекция
  • Консумиране

Вековете на развъждане са персонализирали хищническия инстинкт на кучетата

И сега, нека отправим поглед напред към днешния ден, когато безброй кучета водят опитомен живот, който не налага необходимостта да ловуват храната си или да се борят за собственото си оцеляване. Чрез селективно развъждане хората са персонализирали хищническия стремеж на кучетата. 

Dogsandcats.bg

куче тенис топкаСнимка: iStock

Процесът на размножаване, например, води до стадни кучета, които все още използват хищническо поведение като дебнене, преследване и хапане, но ги ограничава да хапят и убиват животните. 

Топките са тенис са перфектната „мнима плячка“ за утоляване на потиснатите кучешки инстинкти за преследване. И макар хищническият стремеж да не е толкова силен при съвременните опитомени четириноги, в сравнение с дивите им предци, инстинктите им все още са си там.

Топките за тенис имитират поведението на отчаяна плячка

Плячката в дивата природа е паникьосана и спорадична, докато тича наоколо, опитвайки се да запази живота си. Когато хвърляте топка за тенис, тя подскача навсякъде и имитира това поведение. Движението й изпраща незабавна аларма, която активира инстинкта на животното да преследва, улавя и поглъща. 

куче тенис топкаСнимка: iStock

В книгата си „Oh Behave!“, Джийн Доналдсън обяснява, че когато куче хване плячка в устата си и бързо я разклаща настрани, кучето счупва врата й, за да я убие. За това често можете да видите вашият домашен любимец да предприема същото действие с топката за тенис (или останалите си любими играчки). И да, на него видимо му доставя удоволствие да се отпусне и да остави естествените си инстинкти да надделеят. 

Предимствата от играта с тенис топки за кучетата ни

Играта на донасяне с вашето куче е полезно занимание както за вас, така и за домашния ви любимец. Физическата активност е чудесен начин за облекчаване на стреса и източник на здравословно раздвижване. Косматият ви другар ще се почувства удовлетворен от себе си, когато достигне топката, вземе я в уста и ви я донесе, знаейки, че е използвал естествените си инстинкти, за да изпълни задачата и да направи любимия си човек щастлив!

куче тенис топкаСнимка: iStock

Съвети за безопасни игри

Има няколко опасни момента, свързани с играта с тенис топки, които стопаните на домашни любимци е добре да знаят. Ако косматият ви другар има силна челюст, той може да притисне и да отвори топката в задната част на гърлото си, което може да доведе до задушаване. В случай, че това се случи, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

По-евтините топки могат лесно да бъдат сдъвкани (дори и от кучета със слаби челюсти), а някои от тях са пълни с химикали. За това – винаги наблюдавайте домашния си любимец и когато дадена топка се износи – заменяйте я с нова.

Вижте още: 

Как играчките тип пъзел помагат на кучето ви

Какво да направите, ако кучето ви е изяло нещо странно (и вероятно опасно)

 

Виж още