Причините, поради които носът на кучето ви е топъл

куче нос Снимка: iStock

К огато обичайно леко хладният и влажен нос на кучето ви е топъл, няма как да го пропуснете. Все пак, прекарваме много време в галене и игра с домашния си любимец, нали? Може би се притеснявате, че нещо не е наред или че питомецът ви е болен и това, повярвайте ни, се случва при всеки стопанин на четириного. Хората често смятат състоянието на носа на домашния си любимец за индикатор за неговото здраве.

И така, болно ли е кучето ни, ако носът му е топъл?

Истината е, че топлият или сух нос не е автоматично потвърждение, че кучето ви се чувства зле. Така че – успокойте се за момент и поемете дълбоко дъх, нямате причина за безпокойство! 

куче носСнимка: iStock

Как работят носовете на кучетата

Носът на кучето ви сам по себе си е истинско чудо! Четириногите ни другари използват обонянието си, за да оценят заобикалящата ги среда и да идентифицират по-широк спектър от миризми. Ако ние, хората, зависим най-вече от зрението си, за да се ориентираме в света около себе си, кучетата разчитат на своите обонятелни сетива за оцеляване. Мозъците на четириногите са така устроени, че да интерпретират информация въз основа на определен аромат. Кучетата дори използват носа си, за да надушат опасност или да общуват.

Dogsandcats.bg

куче душиСнимка: iStock

Четириногите ни другари разполагат с над 100 милиона сензорни рецептори в носните си кухини, което е много повече от нашите скромни шест милиона. Както споменахме, голяма част от мозъка на четириногите е посветена на анализирането на миризмите и се смята, че те могат да долавят аромати до 10 хиляди пъти по-успешно от самите нас. 

Домашните ни любимци имат навика да облизват носовете си, защото това помага за засилване на ароматите, които се опитват да надушат. Влагата в носа им също помага да се идентифицира посоката, от която идва дадената миризма. Така че, ако носът на животното е топъл и сух, означава ли това, че нещо не е наред?

куче носСнимка: iStock

Защо носовете на кучетата винаги са влажни?

Не бива да забравяме, че кучетата не се потят като хората. Те разсейват телесната си топлина най-вече чрез задъхване и чрез възглавничките на лапите си. Носовете на четириногите също им помагат да се охладят, когато са мокри. И така, как те успяват да ги запазят винаги влажни? Първият начин е чрез често облизване. Чрез слюнката си те не само охлаждат телесната си температура, но и поддържат носа си чист. Отделно – самото облизване засилва обонянието им.

Друга причина, поради която носът на кучетата обичайно е мокър, е постоянната секреция на слуз във вътрешната обвивка на носните кухини. Слузта поддържа носните канали влажни и това помага за усвояването на миризливите химикали. Ноздрите на питомеца си произвеждат бистра, водниста течност, която помага и при процеса на охлаждане. 

куче носСнимка: iStock

И накрая, вероятно е носът на кучето ви да е мокър, тъй като животното го използва за изследване на околната среда. Ако, например, кучето е допряло носа си до някоя локва, влажна трева или растение, това може да е причината за влажността на носа му.

Какво означава сухият нос при кучетата?

Като се имат предвид причините носът на кучето да е винаги мокър, може да бъде тревожно да забележите, че той е топъл и сух. И докато не е непременно индикатор за добро здраве, истината е, че влажният нос е потвърждение, че обонянието и охладителната система на животното функционират както трябва. 

Въпреки това, сух, топъл нос невинаги е знак, че домашният ви любимец е болен. Носът на животното може да е топъл и сух, тъй като току що се е събудило от дрямка.

куче носСнимка: iStock

Разбира се, че когато спи косматият ви другар не може да оближе носа си, поради което той може да се усеща по-топъл на допир. Сухият нос може да означава и, че питомецът ви е леко дехидратиран, особено ако преди това сте си играли с него или сте били на разходка. Излагането на вятър, студ и горещина също може да направи носа на домашния ви любимец топъл и сух. Това е малко по-често срещано и при по-възрастните четириноги.

Търсете и други симптоми

Ако носът на кучето ви е необичайно сух, можете да потърсите други възможни симптоми, за да определите дали нещо не е наред.

Ако домашният ви любимец се държи нормално, вероятно нямате причина за паника. Проверявайте носа му от време на време и вижте дали възвръща нормалните си нива на влага. 

Ако носът на четириногия ви спътник изглежда сух и е покрит с лека коричка, придружен от насълзени очи, значи нещо не е наред със здравето му. Висока температура, заедно със сух нос, летаргия и загуба на апетит – това са симптоми, които налагат посещение при ветеринарния ви лекар.

куче носСнимка: iStock

Важно е да бъдете внимателни и за инфекция на синусите, която се характеризира с кафяв, жълт, зелен или червеникав секрет от носа. Ако необичайното секретиране е съчетано с летаргия и кашлица, това може да означава и по-сериозно заболяване като парвовирус или кучешка кашлица.  

Куче със сух нос, което се задъхва прекомерно, може да има висока телесна температура и да е дехидратирано. В този случай е желателно да измерите температурата на животното или да го заведете на ветеринар, за да го направи той. Можете да проверите за треска или възможна алергична реакция. Ако животното е прекарало прекалено дълго време на слънце, това може да е изгаряне – в този случай носът му ще бъде червен и белещ се.

куче носСнимка: iStock

В заключение, носът на кучето може да е по-топъл от обикновено при допир поради няколко причини и това невинаги означава, че то е болно. Питомецът ви може да е лежал твърде дълго до горещата печка, може да е изгорял от слънцето или просто да има нужда да пие повече вода след усилени упражнения. Но разбира се, всеки отговорен стопанин на четириного би направил всичко, за да бъде косматият му другар здрав и да се чувства добре. За това, ако сухият нос е придружен със симптоми като летаргия, загуба на апетит или друго необичайно поведение, това може да индикира по-сериозен здравословен проблем, който се нуждае от незабавна медицинска помощ.

 

 

Виж още