Признаците, че кучето ви е превъзбудено

развълнувано куче Снимка: iStock

П рекомерната превъзбуда е често срещан проблем, пред който се изправят собствениците на домашни любимци. Освен че може да доведе до други поведенчески проблеми, тя може да застраши безопасността и да има цялостното отрицателно въздействие върху отношенията с вашето куче. 

Разбиране на състоянието на превъзбуда при кучетата

Повишеното състояние на възбуда при кучетата е нормален отговор на външни стимули. Понякога обаче, той може да стане прекомерен или хроничен, което води до прояви на нежелано поведение – някои от които могат да са крайно нехарактерни за самото животно. Преценката и концентрацията на питомеца ви в тези моменти се нарушава, което води до загуба на контрол. Свърхстимулацията, предизвикана от външни стимули и стресори, променя психическото и физическото състояние на кучето, създавайки излишък от енергия. И тъй като тя трябва да отиде някъде, това причинява нежеланите поведения.

Факторите, които водят то повишена възбуда при кучетата са прекомерен шум, пренаселена среда (шумна тълпа или обществено място с много хора) или твърде много нови гледки и звуци наведнъж. 

Dogsandcats.bg

Някои кучета са по-склонни да се превъзбуждат от други, като главните причини за това са липса на обучение, социализация или недостатъчно възможности за умствено обогатяване, чувство на неудовлетвореност около задоволяване на нуждите им или невъзможност за контрол над импулсите. 

развълнувано кучеСнимка: iStock

Как да познаем, че кучето ни е превъзбудено?

Някои физиологични признаци, които сочат, че кучето ви е превъзбудено, включват: ускорено дишане или задъхване, разширени зеници, тракане на зъби, прекомерно слюноотделяне и напрегнат език на тялото. В допълнение към това, най-често при едно превъзбудено куче се наблюдава и поведение на:

 • Хиперактивност

Превъзбудените кучета могат да проявят прекомерна физическа активност. Те имат изобилие от енергия, с която не са сигурни какво да правят. За това често тичат наоколо, скачат или лаят прекомерно в отговор на различни задействания, свързани с околната среда. 

 • Неспособност за фокусиране

Когато са във възбудено състояние, за кучетата представлява истинска трудност да обърнат внимание на своите стопани и да реагират на команди, които иначе познават добре. Емоционалното им състояние ги прави твърде разсеяни.

куче развълнуваноСнимка: iStock

 • Хленчене и задъхване

Прекомерното хленчене и задъхване може да са индикатори за превъзбуда. Тези поведения често са свързани със стрес или вълнение.

 • Разрушително поведение

Превъзбудените кучета, чиито нужди не са задоволени, могат да прибягнат до разрушително поведение като копаене и дъвчене.

 • Общо безпокойство

Куче, което изглежда сякаш не може да се успокои и е в постоянно състояние на тревога, вероятно страда от превъзбуда.

развълнувано кучеСнимка: iStock

 • Агресия

При по-тежки случаи, превъзбудата може да доведе до агресивно поведение, излагайки вас, домашният ви любимец и околните на риск.

Най-честите тригери, които карат кучетата да се превъзбуждат

Разбирането за това какво предизвиква превъзбуда у вашето куче, е от решаващо значение за формирането на план за обучение. Често срещаните тригери, включват:

 • Нова среда. Много кучета се превъзбуждат, когато попаднат в нова и непозната среда, срещнат се с нови хора или животни. 
 • Вълнуващи стимули. Активности като игра на донасяне или други силно енергийни повтарящи се задачи могат да доведат до превъзбуда. Особено, когато кучетата са силно фокусирани върху въпросното занимание.
 • Разочарование. Когато кучето ви не е в състояние да получи това, което иска (да подгони катерица, котка или птица в парка, например), то се дърпа от каишката и това може да причини превъзбуда. 
 • Социално взаимодействие. Срещите с други кучета или хора, особено ако кучето няма контрол над импулсите си или не е правилно социализирано, могат да го превъзбудят в следствие на вълнение или страх.
 • Липса на достатъчно упражнения и умствено обогатяване. Куче с твърде много задържана енергия и без възможност да я изразходва, може да се превъзбуди като естествен отговор. 

развълнувано кучеСнимка: iStock

Как да помогнем на превъзбудения си домашен любимец да се успокои?

Техниките за обучение на база положително подсилване са ефективни при управлението и предотвратяването на превъзбудата при домашните любимци. Вместо да използвате методи като наказание, които могат да изострят безпокойството и страха при вече превъзбудено животно, съсредоточете се върху пренасочване и подсилване на желаното поведение. 

Например, ако кучето ви се превъзбуди по време на игра, пренасочете го към друга дейност, която е естествено успокояваща и приятна за него. Това може да бъде толкова просто, колкото да хвърлите лакомство в тревата пред него. Със сигурност питомецът ви ще спре, за да го подуши и ефектът е постигнат!

Уверете се и, че кучето ви получава достатъчно ежедневни възможности за умствено и физическо натоварване. Добавете към разходките му и дейности като трениране на нови трикове, игри с пъзели... Куче, което има достатъчно възможности за решаване на проблеми, душене, облизване и дъвчене е по-малко вероятно да се превъзбуди. 

развълнувано кучеСнимка: iStock

В заключение, да разпознаваме и да се справяме със превъзбуденото състояние на домашния си любимец – това е умение, което всеки собственик на куче трябва да притежава. Чрез пренасочване на енергията на кучето ви, трениране на контрол на импулсите, подсилване на релаксацията и предоставяне на достатъчно възможности за умствено обогатяване, можете да помогнете на косматия си другар да бъде по-спокоен и да понася всичко ново в живота си по-леко. 

 

Виж още